Отиди на
Форум "Наука"

ЕИСС иска 400 евро заплата


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Брюксел. Всеки гражданин на Евросъюза да взима поне 400 евро на месец. Това предложение ще бъде обсъдено от новия Европарламент, който ще избираме през май догодина. Идеята да се въведе социален минимум е на Европейския икономически и социален съвет, съобщи в София неговият шеф Анри Мало. "На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", обясни Мало. Ако човек не може да постигне с доходи от труд този минимум, държавата ще доплаща разликата. Мало бе изумен как българите преживяват с минимална заплата от 155 евро. "Подобно решение трябва да е съобразено с реалностите в отделните държави, но не е лошо да си поставяме високи цели", коментира социалният министър Хасан Адемов.

Европа да въведе социален минимум, под който не бива да падат доходите на нито един гражданин на общността. Това ще предложи Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС) на новия Европарламент, който ще бъде избран през май. Идеята представи шефът на съвета Анри Мало на конференция в София за мобилността на работната сила в ЕС. "На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", каза Мало. В много европейски държави имало подобна граница, която ако човек не може да постигне с доходи от труд, държавата доплаща разликата. В България пък има т.нар. гарантиран минимален доход и той е 65 лв. месечно от 2009 г. насам. Хората без работа и право на обезщетения за безработица у нас получават социална помощ, която е 90% от този доход. На журналистически въпрос дали знае, че минималната заплата в България в момента е 155 евро, Малос попита: А може ли да се живее с тези пари? 190 000 са българите, които в момента взимат възнаграждения за труд от 155 евро на месец. "Няма да е лесна тази дискусия. Подобно решение трябва да е съобразено с реалностите в отделните държави", коментира социалният министър Хасан Адемов. Според него обаче не е лошо да си поставяме високи цели. Социалният министър подчерта, че и през следващите години страната ни ще има догонваща политика на доходите. Адемов отново посочи, че през 2014 г. започва дебат за преразглеждане на системата ни за социално подпомагане. Трябва да престанем да даваме пари на калпак, а само на тези, които имат нужда, заяви той.

ЕИСС е т.нар. граждански парламент на Европа. В него влизат работодателски, синдикални и други съсловни организации от страните членки. "Очакваме социалният минимум в определен диапазон да се въведе до 4-5 години. Важното е да постигнем съгласие между всички социални партньори, че трябва да се върви към сближаване на доходите", заяви Мало. Следващата стъпка на ЕС трябвало да е затваряне на ножицата. Според организацията именно социалният дъмпинг, налаган от някои страни членки, сред които и България, е причина за ксенофобските настроения спрямо трудовите мигранти.

Европейският икономически и социален съвет предлага минимална работна заплата 400-1000 евро. Тя трябва да се въведе във всички държави членки на ЕС в рамките на 5-6 години.

Предложението за въвеждане на гарантиран минимален доход за всеки европеец между 400 и 1000 евро на месец ще бъде дадено за обсъждане на следващия Европарламент и новата Европейска комисия. Това са плановете на Европейския икономически и социален комитет, които обяви в София шефът му Анри Малос, цитиран от "24 часа".

ЕИСК е нещо като граждански парламент на Европейския съюз. В него влизат работодателски, синдикални и други съсловни организации от страните членки, които разработват политики и правят предложения до официалните органи като Европарламента и комисията.

"На този етап ще предложим на евродепутатите да гласуват ножица от 400 до 1000 евро в зависимост от стандарта на страните членки", обясни Малос. Моделът, който предлага социалният съвет, е заимстван от Франция. Той предвижда, ако човек не може да постигне гарантирания минимален доход, държавата да му додава. Икономическият и социален съвет разчита именно на френската подкрепа, за да прокара идеята.

"Очакваме социалният минимум в определен диапазон да се въведе до 4-5 години. Важното е да постигнем съгласие между всички социални партньори, че трябва да се върви към сближаване на доходите", заяви Малос. Следващата стъпка на ЕС трябвало да е затваряне на ножицата, препоръча той.

Въвеждането на такова ограничение в минималните доходи ще сложи край на социалния дъмпинг, който налагат гражданите на по-бедните членки на ЕС, сред които е и България, обясни шефът на Европейския икономически и социален комитет. При положение че във всяка страна има еднакви нива на социалните доходи, бедните хора няма да са стимулирани да мигрират в друга държава заради ползването на социалните фондове. Другият ефект щял да бъде, че компаниите няма да пренасят заводите си от една в друга страна заради по-евтината работна ръка.

Крайният ефект от подобна мярка Малос вижда в край на ксенофобските настроения спрямо трудовите мигранти от Източна Европа, които в момента са завладели по-богатите страни от ЕС.

http://darikfinance.bg/novini/102513/400+%E5%E2%F0%EE+%EC%E8%ED%E8%EC%E0%EB%ED%E0+%E7%E0%EF%EB%E0%F2%E0+%F1%EB%E5%E4+%E8%E7%E1%EE%F0%E8%F2%E5+%E7%E0+%C5%E2%F0%EE%EF%E5%E9%F1%EA%E8+%EF%E0%F0%EB%E0%EC%E5%ED%F2

Да бъде въведен минимален доход общ за всички страни членки на Европейския съюз. Това ще предложи на Европарламента Европейският икономически и социален съвет. Това съобщи президента на съвета Анри Мало.

Общият минимален доход трябва да е между 400 и 1000 евро според държавата. Тепърва ще се уточнявя дали доходът ще е на член от семейство или ще става дума за минимално заплащане.

Новият праг трябва да влезе в сила до 5 години като целта е така да се стигне до сближаване на доходите и да се спре миграцията на работници.

155 евро - колкото е минималната заплата у нас - е твърде малка сума за издръжката на един човек, смята президентът на европейския икономически и социален съвет. Българският социален министър Хасан Адемов обаче определи като нереален минимален доход от 400 евро.

Приемете социалния минимум като цел, което трябва да се достигне, каза Анри Малос, председател на Европейски икономически и социален комитет пред журналисти. "Още не сме определили категорично, като сума минималният доход, ще трябва да говорим по него, но една сума между 300 и 400 евро, е нещо, което е смислено. Има и още един въпрос - дали става дума за минимален доход на лице или на семейство.

Важното е да се подсигури принцип за минимален доход във всички европейски страни и след това - да се определи ножицата между 400 и 1000 евро, между по-развитите държави. Следващата цел е малко по малко тази ножица да се затвори и сближи, което ще отнеме време”, заяви още Малос. Той обясни още, че 5 - 6 години са необходими за въвеждането на подобен инструмент за минималния доход във всички европейски държави.

Франция също настоява държавите от Европейския съюз да приемат минимални нива на заплащане като част от мерките за борба със социалния дъмпинг. В навечерието на изборите за Европейски парламент Париж реши да предприеме офанзива срещу нископлатените временни работници, пише онлайн изданието EurActive.com.

Опасенията на Франция за проблемите със заетостта и социалния дъмпинг са по-големи от всякога. Миналата седмица правителството обяви мерки за борба с нелоялните практики при наемането на временни работници от други държави от ЕС. В много от тези случаи фирми – „пощенски кутии“ наемат работна ръка на много по-ниска цена, което подкопава конкурентоспособността.

Париж смята, че директивата за временната заетост в ЕС трябва да бъде заобиколена и настоява държавите-членки да затегнат правилата, тъй като се прилагат различни схеми за измами с временно заети. Проблемът е най-силно изразен в секторите от икономиката, където се наемат неквалифицирани кадри като строителство, селско стопанство, туризъм.

Германия принципно подкрепя инициативата, но Великобритания се обяви против идеята, тъй като премиерът Дейвид Камерън настоява за по-драстично решение: ограничаване на правото за свободно движение в ЕС. Целта му е да привлече повече гласоподаватели, включително и да открадне част от електората, който се насочва към популистките крайнодесни и евроскептични партии на Острова.

Минималната заплата в Германия, за която се споразумяха коалиционните партньори, обаче вероятно няма да бъде въведена преди 2017 г. - това е срокът, до който бизнесът може да отлага приемането на минимално заплащане от 8,5 евро на час. Фирмите, които ползват временни работници, не са длъжни да въвеждат минимална заплата преди 2017 г., отбелязва изданието.

http://europe.actualno.com/Iskat-garantiran-minimalen-dohod-ot-400-evro-vyv-vsichki-strani-ot-ES-news_7817.html

И ква стана тя? Европейския съюз иска обща за целия съюз минимална работна заплата от 400 евро за целия ЕС, включително България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то просто няма пари, за да се изпълни. Но пък е добър повод за крънкане на европомощи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност това е много хубава идея. Така германските бабички няма да се чувстват като принцеси на българското черноморие. Не, че имам нещо против германските бабички, но разликата в цените продава родните труд, земя и стоки на безценица, те биват купувани и биват третирани като за 5 пари не струващи.

Нека заплатите са 1000 евро, а хляба да е 10 лева. От това няма да забогатеем, но ще защитим родината си от безогледното изкупуване и експлоатиране. На българите в Западна Европа се гледа като на втора ръка хора, защото са готови да работят най-мръсната работа на половин цена. Отделно англичани и други кокони идват за евтин секс и алкохол, които нежно наричат туризъм, и ги гледаме като височайши особи, само защото сме зависими за оцеляването си от техните пари.

Пак казвам, от това няма да забогатеем, но с една тяхна заплата няма да може да се купят земите на едно цяло село. Тъжно ми е, че бедните хора продават строеното и гледането с десетилетия, не защото са мързеливи, а защото вътрешната ни конюнктура превръща всеки български гражданин напълно беззащитен към чуждоземните плевели. Много от нещата, които сме виждали в детството си и с които сме се гордели като българи нашите потомци ще знаят само от книжките и истории превръщащи се в легенди. Земята ни вече не е наша, но истинската загуба не се измерва с пари, защото цената за която я дарихме за физическото си оцеляване далеч няма да е онази с която можем да си я върнем. Съмнявам се войните умрели за тази земя да са си представяли, че ще дойдат днешните времена, когато мизерията да принуждава разпродаването на безценица на земята, телата и идеалите ни. Роби бяхме и роби останахме. Работим и печелим много, но не за себе си. Произвеждаме качествен и образован материал, но той не живее в България. България е казан с роби от който застаряващия и мързелив Запад бърка с черпака и влива свежа кръв за аристократичните си традиции да колонизира. Все едно е дали ще идват да ни вземат с корабите или ние ще отидем там по прясно асфалтирани шосета. И в двата случая избора не е доброволен, а остатъка от живота ни няма да бъде справедлив.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И как ще стане това? Като спрем субсидиите за партиите ли? И как ще се направи червен митинг като последния, като само за правилното му отразяване от медиите е отишъл 1 милион от държавната субсидия? http://offnews.bg/index.php/270269/stanishev-mitingat-ne-ni-struva-1-mln-lv-a-samo-nyakolko-desetki-hilyadi

:grin:

А иначе не че е невъзможно. Предполагам всеки може да отвори каталозите на някои от хипермаркетите, дето ги има у нас и в други държави, да сравни цените и да се замисли, защо заплатите на персонала в България не са съответни на съотношението на цените в магазините? Защо една и съща стока е по-скъпа в България отколкото в западноевропайска държава макар тук персонала на фирмата да е с 10 пъти по-ниска заплата?

Предполагам се сещате обаче, че ако българските заплати са като западноевропейските няма да го има това:

drugoto-lice-na-mitinga-na-bsp-v-sofiq-(

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...