Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

НАЙ-ЕДРА СРЕД МАЛКИТЕ. Най-дребната пума, или кугуар, която се среща в Централна Америка, тежи не повече от 35 кг, докато пумата в Канада или САЩ достига тегло 117 кг! Козината също е различна на цвят, според месностите, където пумата живее, въпреки че в повечето случаи тя е светлокафяво оцветена. Срещат се, разбира се, и бледоръждиви или дори почти черни пуми. Тези големи различия в окраската и в ръста се обуславят от климата - по-едрите пуми населяват студените области, по-дребните - тропическите райони. От 35 диви котешки видове само няколко ръмжът - това са големите котки - лъв, тигър, леопард, ягуар и ирбис (снежен леопард). Останалите - например рисът, мъркат, а пумата е най-едра от тези "неголеми котки".

Пумата се среща от единия до другия край на Америка и е представена в почти всички пейзажи. По-рядко се наблюдава в тропическите гори, но се среща от Канада до Патагония и особено в пустините на Аризона и съседните щати.

ПЛАНИНСКИЯТ ЛЪВ. Козината на пумата е с много къс косъм, а по осанката и тя прилича на лъвицата. Освен това пумата си е спечелила славата на кръвожаден звяр, ето защо я наричат често и "планински лъв". От VXII век ловците я изтребват непрестанно и ако преди се е срещала от Тихия до Атлантическия океан, днес тя е станала голяма рядкост. И все пак пумата, както всички месоядни, играе незаменима роля в природата. Това, което се е случило в Йелоустоунския парк в САЩ, ясно доказва нейното значение. В началото на XX век около 40 пуми обитавали този резерват, но за да се защитят лосовете, било разрешено да се изтребят дивите котешки хищници. Не минало много време и резултатът бил налице - лосовете ставали все по-многобройни и унищожавали твърде бързо растителността. Тогава се наложило да избият една част от тях, а друга да пренесат в други райони, за да се възстанови равновесието.

Дължина на тялото 1,50 м. (+ опашка 90 см.) Продължителност на живота около 15 години.

Случва се пумата да нападне и кон и да успее да го убие. Наблюдаван е случай, когато хищник от рода на котките с тегло към 70 кг, успява да убие крава, тежка 270 кг, и да я влачи на известно разстояние. Когато се храни пумата държи храната в предните си лапи, както правят другите едри хищници-котки.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...