Отиди на
Форум "Наука"

Любопитни факти за слънчевата енергия и панели


Recommended Posts

  • Потребител

Споделям с вас интересна информация за соларната (слънчева или фотоволтаична) енергия:

За резултата от ползването на слънчеви панели и още какво ново се случва в процеса на акумулиране на слънчевата енергия.

Соларната енергия е възобновим източник на гориво, който реално не замърсява околната среда и поради тази причина на практика не е причина за никакви вреди. Световните енергийни нужди от ресурси за една календарна година могат да бъдат напълно лесно и безпроблемно и само в рамките на един час удовлетворени, ако беше възможно да се преобразува излъчваната слънчева енергия в електричество чрез фотоволтаични панели на 100%. Ако всичката пустиня Сахара се покрие със соларни панели, то е възможно генерираната електрическа енергия да е в състояние да задоволи глобалните нужди от електричество на човечеството.

Редактирано от goshawk
Част от постинга противоречеше на т. 14 от Правилата на форума!
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

До тук добре... Но цитираш или преписваш и не казваш истината докрай. И прилича на реклама.

Въкреки това моля модераторите ако може да не трият темата да видим докъде ще я докараме. Има тема "Въпрос за слънчевите фотоелектрични паели"


Ако беше възможно... Ако беше възможно да се направи перпетуум мобиле, никой нямаше да знае за фотоволтаиците. Ако беше възможен телепортът...


Соларната енергия е възобновим източник на гориво, който реално не замърсява околната среда и поради тази причина на практика не е причина за никакви вреди.

Соларната енергия сама по себе си не замърсява, но преобразувателите и.. Едно често срещано по-евтино съединение за фотоволтаици е CdSe /кадмиев селенид/.. Ако мислиш че производството на фотоволтаици не влияе на околната среда - грешиш, дори и ако става дума за силициеви /особено пък тогава/.. А какво става с панелите след 15 г? Има ли разработена мрежа за рециклиране?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Жоро, съгласен съм, че целта на темата е рекламна ...

Все пак ще уважа желанието ти и засега темата нама да бъде затрита.

Нека да видим какво ще се каже.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Засега, да...

Благодаря ти.

От друга страна времето минава, нашият човек нищо ново не е казал, еднствен пост с линк който дава контакти и асортимент на фирмата му и нищо повече като информация. Пич...

Така че.. В един момент когато решиш, давай.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези фотоволтажни работи /макар и от ден на ден да стават все по-евтини блатгодарение на Китай+ технологията/, за домашни цели стават само на богатите които искът да се фукат колко са зелени....Най- скъпото е съхраняването на енергията и преобразуването с инвертери....Даже и там където държавата задължава електро разпределителните фирми да изкупуват излишекът на населението.

Но ако можеше да се копуват домашни прибори работещи на това напрежение което е най-оптимално за соларните системи....

Например лека полека лятното електро консумиране превъжхожда зимното....

:goodpost: :goodpost: :goodpost:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Добро решение ама и то е само отчасти решение.

Ще е малко по-ефективно, не много. Ще избегнеш инвертор но няма да избегнеш останалата електронита като стабилизатор и ако искаш да пълниш акумулатор. Инверторът не ти е проблем, може би ти се спестява инвертор със сфазиране като пари, което пак не е нещо много. Различната осветеност дава на изход различни напрежения.

Кой точно уред ще направиш да се захранва така? Хладилник е може, но панелът трябва да е отделен от него и да го изнесеш на слънце. Хлодилния агрегат може да се направи с DC мотор /пелтие не е добра идея/, осветлението, лаптопите и телевизорът може...

Но готварската печка не и всякакви други нагреватели, както и пералнята - не. Отоплението може да става с отоплителни колектори, осветление на мазета и помещения без прозорци - с тлнар. светлинни тръби - тоест без да се превръща енертия.

То каквото може на слънце без да е в тежест го има - зарядни за телефони, радиа, калкулатори часовници и градинско осветление.

Ако искаш да си пренесем разсъжденията във "Въпрос за слънченивет фотоволтаични панели", че в момента пълним темата на един тарикат спамер дето е посредствен, не блести с нищо и си е дал сайта тук. Сайтът е на ниво първокласник, не блести с нищо, точно като автора на темата (за сравнение може да видиш хората какви продукти предлагат и каква интересна информация дават в такива сайтове - справка Гугъл - на БГ такива сайтова) и може всеки момент да отиде в небитието или поне да се деактивира линка му - определено е подвеждащ.

Аз искам да видя любопитни факти на адреса на гаража дето работи и бекграунда му.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен съм, че технологиите все още не са на максималното екологично ниво, на което ни се иска, но смятам, че те поне замърсяват по-малко от тези, които масово се използват в момента. Отнема време да се разработят още повече и развиват тези технологии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност замърсяват много повече. Примерно за да се произведе енергията на една средна аец чрез фотоволтаици трябва да се унищожат около 100 000 декара земя, без да броим токсичните индустриални отпадъци не много по-безопасни от радиоактивните. Която земя се превръща в бетонна пустиня изкарана извън екосистемите. Дефакто масовото произвеждане на енергия чрез фотоволтаици е една доброволно наложена екологична катастрофа.

В една пустиня например има смисъл да се ползва слънчева енергия, дори може би засенчването би стимулирало местните екосистеми. Но дори и в пустините фотоволтаиците имат по-добра алтернатива в лицето на термосоларните централи, които могат да акумулират енергията и да я отдават когато е необходима, без да се налага преносните мрежи да покриват всички тези микросривове и производатвени пикове по време на минимално потребление.

Ее, доста пресилено, някакви източници за подобно твърдение би трябвало да покажеш, и ако може с цифри.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

дявола е в подробностите, така ли се казваше? :)

това което си сметнал/сравнил е количество електричество получено от единица площ? Кв/м2 което никак не ми прилича на замърсяване, по-скоро бих го определил като сянка

Все пак научен форум, малко по прецизно би трябвало да се отнасяме, ако ме разбираш.

А и дискусия може да се получи :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Често във фотоволтаичните паркове фундират и се ползват силни хербициди за да обезтревят трайно. Умно по площта на един ФВ парк...Другите аспекти са след. Не се наемам обачече да анализирам колко е без/вредна и чиста една атомна централа.

Ти за какво точно питаш, fantomche?

Защото по отношения на втория абзац за сравнение м-ду термосоларна централа фотоволтаик, от прилика само мога да ти кажа превъзходството на първото и цифри, които най-вероятно ще са актуални, а после ще направя и справка.

Така - в механиката, физиката ии останалите науки нещата се опростяват /моделираме/ - разглежда се само интересуващата ни частя а всичко което не влияе се изключва.

Така - оставяме само преобразувателя

Фокусиращ отражател заедно с превръщащото устройство (избягвам думата двигател заради разнообразните решения) ина КПД между 30 % и 40 %.

Само фотоволтаикът има в най-добрия случай 15 % КПД (ако има такъв действащ панел), ако сравняваме обективно - с електроника и инвертор трябва да го сложим и да им сложим загубите. Тогава ще стане 13% в най-добрия случай. Тези два компонента ги слагаме, защото двигателят при ТСЕЦ (ще проверя по-натам за коректността на абревиатурата) дава подходящо за мрежата напрежение.

Ако сравняваме акумулаторите за неслънчевите периоди нещата стават още по трагични. Електрическите / електрохимичните акумулатори (каквито масово се ползват) дори и да имат по-големи загуби (лично се съмнявам но трябва да се провери) имат много по-малко цикли от топлинен акумулатор, което означав, че и там Соларната ТЕЦ печели.

В добавка - кое ти е по-евтино на квадрат - ФВ панел от най-ефективните или криво огледало (нямам предвид качество като за рефлекторен телескоп)?

По отношение на нуждата от насочване - същото важи и за фотоволтаика - 150 W ще ти даде най-ефективнивт в търговската мрежа лятото по обяд. И това без електрониката, корто значи, че не можеш да му ползваш тока - от няколко волта до няколко десетки.Фасетите са последователно навързани единици, а в масовите панели изгарянето на една вади от строя целия панел. Сега ако има разработки / интегрирана електроника/ дето шунтира изгорелия


Единственото предимство на ФВ, е че и при облачно време могат макари и слабо да пълнят някакви акумулатори.

В пустинните райони облчността обикновено е по-ниска (има прашни бури обаче), така че има смисъл.


Ще смятаме или да търсим текст? Източници?

Дойде ми идея за нова тема - Термосоларни електроцентрали... Като се видя с време.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ако трябва да сме обективни, фотоволтаиците върху калкулатори и всякаква мобилан електроника, акто и слорани зарядни (и в-ху калъфи) не са много лоша идея.

С фотоволтаици е добре да се захранват (когато и където е възможно - отдалечени и с ниска консмация) фарове, маяци, метеостанции, хидрометрични и екомониторингови станции, пътни и др. указателни, знаци камери (CCTV и за пътя + радари), частично или напълно осветлаение и др. Но тук говорим за панели до накой m2

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добро решение ама и то е само отчасти решение.

Ще е малко по-ефективно, не много. Ще избегнеш инвертор но няма да избегнеш останалата електронита като стабилизатор и ако искаш да пълниш акумулатор. Инверторът не ти е проблем, може би ти се спестява инвертор със сфазиране като пари, което пак не е нещо много. Различната осветеност дава на изход различни напрежения.

Кой точно уред ще направиш да се захранва така? Хладилник е може, но панелът трябва да е отделен от него и да го изнесеш на слънце. Хлодилния агрегат може да се направи с DC мотор /пелтие не е добра идея/, осветлението, лаптопите и телевизорът може...

Но готварската печка не и всякакви други нагреватели, както и пералнята - не. Отоплението може да става с отоплителни колектори, осветление на мазета и помещения без прозорци - с тлнар. светлинни тръби - тоест без да се превръща енертия.

То каквото може на слънце без да е в тежест го има - зарядни за телефони, радиа, калкулатори часовници и градинско осветление.

Ако искаш да си пренесем разсъжденията във "Въпрос за слънченивет фотоволтаични панели", че в момента пълним темата на един тарикат спамер дето е посредствен, не блести с нищо и си е дал сайта тук. Сайтът е на ниво първокласник, не блести с нищо, точно като автора на темата (за сравнение може да видиш хората какви продукти предлагат и каква интересна информация дават в такива сайтове - справка Гугъл - на БГ такива сайтова) и може всеки момент да отиде в небитието или поне да се деактивира линка му - определено е подвеждащ.

Аз искам да видя любопитни факти на адреса на гаража дето работи и бекграунда му.

Нали още в началото писах, че това е хоби на богатите. Един средно гражданин му е скъпичко да се занимава с това. Но ако е принуден, напримимер посред океана или вътрешна Монголия.....Ще не ше друго няма....

Редица битови машини имат възможност да бачкат 220~, 12= и гас/хладилниците, фризерите/, само с едно превключване. Например къмпинг ремаркетата, бусчетата.

Но кое е най-голямята консумация през лятото, когато и слънцето топли? Охлаждането на квартирата/апартамента. Повече се консумира ток през лятото от зимата. И този битов прибор е станал като лед телевизорът, популярен и моден.

Защо няма кондишенър който /и без това трябва да има оутдоор част на системата/, да използва слънчева енергия за моторите на вентилаторите, помпите, но и за охлаждането ако ще. Принципът е като при хладилниците.

Например.

Но имам съмнението, че докато обичайните източници на енергия, допринасят билиардчета на притежателите им, много-много сериозни инвестиции в тези технологии няма да има.

Темата, ще е популярна пред обещството всеки 4 години, после забравена....

post-5590-0-68353200-1395156125.jpg

:shades: :shades: :shades:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Защо няма кондишенър който /и без това трябва да има оутдоор част на системата/, да използва слънчева енергия за моторите на вентилаторите, помпите, но и за охлаждането ако ще. Принципът е като при хладилниците.

Например.

Защото най-масово разпространеният ще иска 5-6m2, за да осигури слънчеви панели и останалата електроника, хайде без инвертор. На външното тяло няма да стоят добре ;)

Когато слънцето се ползва за охлаждане има по-добри решения. Примерно - климатикът / хладилникът се прави абсорбционен (не компресорен) и се ползва вече отоплителен панел, а не фотоволтаик.

За политическата част може и да си прав...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Защото най-масово разпространеният ще иска 5-6m2, за да осигури слънчеви панели и останалата електроника, хайде без инвертор. На външното тяло няма да стоят добре ;)

Когато слънцето се ползва за охлаждане има по-добри решения. Примерно - климатикът / хладилникът се прави абсорбционен (не компресорен) и се ползва вече отоплителен панел, а не фотоволтаик.

За политическата част може и да си прав...

Не беше ли пускал ти информация за налични на пазара абсорбционни климатици? Или паметта ми прави номера.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Моята прави със сигурност, но по-соро не.

В ГТ имаше статия за някакви "нови" дето ползват духане и облажняване..

Аз мисля съм споменавал за хладилни съоръжения за развиващи се страни които са абсорбционни, ползват етанол, активен въглен и топлината идва от отоплителен колектор и всичко това осемдесетте години някъде, в една Наука и Техника го четох... И ако още нещо такова - губи ми се.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Помня че четох някъде статия по този въпрос. Всъщност технологията е доста стара, учил съм я още в техникума преди повече от 20 години. И ако не се лъжа предшества тази на компресионните хладилни машини. Използва се абсорбция на амоняк във вода (дядо ми имаше такъв хладилник). Енергията се подава чрез нагреватели в етапа на десорбция на разтворения амоняк. Не е толкова ефективен, колкото компресиония механизъм, но след като основната част от употребената енергия е топлинна, спокойно може да се върже със високоефективните соларни панели произвеждащи именно топлинна енергия.

Имаше и трети вид хладилна машина, която обаче съм забравил. Отново работеще чрез загряване, но не помня подробности по какъв начин точно се постигаше охлаждането. Беше свързано със газодинамични сопла и процеси във водната пара, но беше прекалено отдавна за да помня подробности, а и съм го учил на ниво техникум.

Редактирано от angelmr
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз амонячен хладилник хладилник имах в една квартира много отдавна.. :) Да, не е много ефективен, но е ценен, където има повечко топлинна енергия


Имаше и трети вид хладилна машина, която обаче съм забравил. Отново работеще чрез загряване, но не помня подробности по какъв начин точно се постигаше охлаждането. Беше свързано със газодинамични сопла и процеси във водната пара, но беше прекалено отдавна за да помня подробности, а и съм го учил на ниво техникум.

Да, това е пароежекторна хладилна машина :) Много точно и на място включване!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Пароежекторната хладилна машина работи като компресорния хладилник.

А той какво прави - чрез компресора поддържа различно налягане в два топлообменника тип серпентина (змиевик). В единия хладилният агент (фреон най-често) се нагнетява и се втечнява и съответно отдава топлината си (кондензатора е това), а в другият (изпарител) се поддържа ниско налягане чрез стеснение (някъв вентил дето прави съпротивление) и и съответно там фреонът се изпарява и дърпа топлина.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

За да получим нещо подобно, без движещи се части и дори ползващо вода се ползва друг път - ползва се вакуумпомпа вместо компресор и по-точно водоструйна вакуумпомпа (ежектор).Ejector_or_Injector.png

В химическите лаборатории такива дето се свързват към чешмите - бол. (Сега се сещам, че тези неща вече съм ги писал, но като е къса паметта и текне словото... Ангеле ще излезеш прав май) Тук обаче налягането за дюзата идва от пара. На такива машини кондензаторът може да е и на атмосферно наляганея топлообменя с околната среда...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
  • Потребител

Хайде малко по-реално за нашите финансови възможности.

Един унгарец е патентовал ситемата Thermo Drapes.

Идеята е, че най- голямото предизвикателство при тези системи/говоря за слънцето/ е акумулацията на топлината. Това обикновено се прави от по 1000,л 2000л, и повече резервоари. Има където плувни басейни.....

Но ние средно не разполагаме с такива. Но има един по мащаб огромен буфер самата постройка. Нормално от вътре на вън се отоплява.

Точно това е обърнато. В стената ако ще допълнително, без да разбиваш вътрешната структура, вмонтирваш във външните стени отоплителната водна система. Има вече такива но те обикновено на вътрешната се слагат при строежа на къщата.

Тази ситема вече или от слънцето се нагрява или се поставя на дадена дълбочина мрежа която да взема топлина от почвата. Важното е, че с това се постига значително нуждата от отопляване на стаите от вътре, защото затоплените стени под изолацията не изтиват никога....

:-)

http://www.google.hu/imgres?client=firefox-a&hs=GmN&sa=X&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&biw=1143&bih=642&tbm=isch&tbnid=k2KY7Ewyx7uBBM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fkerecsentv.hu%2F2013-06-09%2Fthermo-drapes-hogyan-csokkentheto-a-futesszamla%2F&docid=2i06rCI2qXBqxM&imgurl=http%3A%2F%2Fkerecsentv.hu%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F06%2Fthermo.jpg&w=758&h=502&ei=fVssU67NHai_ygPnh4LoDA&zoom=1&ved=0CFUQhBwwAA&iact=rc&dur=598&page=1&start=0&ndsp=14

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...