Отиди на
Форум "Наука"

Физикът Т. Теодосиев: Съвременният човек е безнадеждно оглупял


Recommended Posts

 • Глобален Модератор
photo_verybig_1240924.jpg
© снимка: DarikNews.bg

Съвременният човек използва само 1% от мозъка си - той е безнадеждно оглупял в сравнение с хората отпреди 3000 години, благодарение на техниката и благата на цивилизацията. Това казва преподавателят от Казанлък Теодосий Теодосиев, когото наричат „златния физик на България”. Неговият труд и основаната от него школа стои в основата на успеха на много млади българчета, златни медалисти на международни олимпиади по физика. Две трети от отличията са дадените тъкмо на неговите ученици.

Авторът на уникалната Методика за създаване на силов интелект смята, че в българското училище в момента има свръхпостижения - олимпийците по математика, физика, информатика и т.н., но основната маса е безнадеждно, катастрофално зле. „Ако дойдат едни сериозни европейски изпитващи, 90% от нашите ученици никога няма да получат диплома за средно образование - това е трагедията”, коментира Теодосий Теодосиев в предаването на Дарик „Междуредие”:


Може да се каже, че вече цели епохи съм в тази система. Започнах още в миналите епохи на ранния социализъм, реален социализъм, развит. По някое време трябваше да изпреварим американците - 70-та година трябваше да стане това. 80-та трябваше да стане комунизъм и всичко да бъде безплатно. Преживяхме и това.

И сега сме в какво? В условията на дивия капитализъм?

Не, сега сме в закона на джунглата горе-долу, но надявам се, че рано или късно нещата се си отидат на мястото.

Доколкото става дума за олимпиадите по физика. Вече 44 години има такива олимпиади, където се събрат най-добрите деца от целия свят, 88 държави са участвали, между които всички най-развити страни. Светът сега е около 7 милиарда, България е около 7 милиона - на нас ни се полага веднъж на 1000 година да имаме първенец на олимпиада по теория на вероятностите. Е, ние имаме! Ние имаме нещо повече - от тези 88 държави, 16 страни са имали абсолютни първенци и ние имаме абсолютен първенец. Това е Иван Танев Иванов, който в момента е професор по математическа физика, в САЩ и Канада работи.

Но не е само той. Това е само върхът на пирамидата. България досега е спечелила 100 медала по физика само, защото има медали и по информатика и математика. 100 медала, от които 13 или 14 са златни и от тях две трети са минали през моята школа, скромно казано.

От кога е школата ви?

Казах, това са вече цели епохи - от епохата на социализма, преходния и ранен капитализъм, но това не е толкова важно. Аз съм си работил независимо от системата, понякога - въпреки системата. Преди години един мой директор беше казал, че не работя за пари, значи за слава. И за слава не работя, за какво тогава?!? Значи работя за удоволствие. И търся да има кой да ме използва. И сега моята мечта е да има колкото се може повече хора, които биха желали да ме използват.

Колко ученици обучавате годишно? Те ли ви търсят или вие ги намирате?

Те ме намират. Нещо повече - това лято се очертава да имаме шест лагер-школи, от които три са за учители, три школи - са за ученици. Миналото лято на една от школите, която беше в Калофер, имахме 93-ма ученика и още 20 души, които искаха да идват на палатки. Може да си представите колко много са желаещите. Проблемът е, че няма къде да ги поберем тези деца, няма къде да ги занимаваме. Заедно с един мой бивш възпитаник Георги Гандов - колега който работи в астрономическата обсерватория в Стара Загора, и Никола Каравасилев, който води националните отбори по астрофизика, се въртяхме тримата да ги занимаваме. Но все по-трудно става, защото много са желаещите.

Как формално се издържа тази дейност, доколкото зная нямате подкрепата на държавата?

На тези лагери учениците плащат лагерната такса, като моите лекции са безплатни. Уж сме в капитализъм, но има все още хора в България, които работят безплатно и дават уроци на световно ниво без пари. Остава да има кой да ги оцени и да отиде да ги ползва тези неща. Има и една фондация „Тео”, направена от бивши мои възпитаници, която поема част от разноските на някои по-скъпи бази, като тази при проф. Минко Балкански, която е по-луксозна. Там са по две деца в стая, климатик във всяка стая. Има и други фондации - „Америка за България” и други отделни частни спомоществователи. В последно време имаме един много ценен, патриотично настроен българин - Любомир Минчев, който наистина поема значителна част от издръжката на школата, за което ние сме много благодарни! Не мога да изброя всички, но имаме златна книга на дарителите, в която вписваме тези хора. Децата са им много благодарни, защото има деца, които са социално слаби, семейства, които не могат да отделят 100 лева за две седмици да отиде детето им на една школа. Това са пари за два часа частен урок, но хората ги нямат и има спомоществователи, които ни помагат, за да дадем шанс на тези деца.

„Бели врани” ли са тези деца на фона на състоянието на днешното образование?

Картината е горе-долу както в спорта - с течение на годините сме имали супер световни шампиони, щангисти, борци, стрелци и т.н, а в същия момент българският народ е на първо място в света по смъртност от сърдечно-съдови болести. Така и нашето училище като система има свръхпостижения - става въпрос за олимпийците по математика, физика, информатика и т.н., обаче основната маса е безнадеждно, катастрофално зле. И ако дойдат едни сериозни европейски изпитващи смея отговорно да заявя като учител в една реално работеща гимназия, че 90% от нашите ученици никога няма да получат диплома за средно образование. Това е трагедията!

Това звучи ужасно.

Това е нещо ужасно. Ние сме в състояние на катастрофа, на колапс на българското училище. И това не е започнало от сега, а от много-много десетилетия е започнала тази болест. Тя започва с т.нар. рабфак (бел.ред. в близкото минало - специален факултет за предварително обучение на работници за влизане във висше училище без изпит), когато някои хора трябваше да получат диплома след като имат някакви съвсем нулеви знания. При нас болното място е оценката.

Не можем да заложим критерии ли?

Българската диплома абсолютно нищо не означава - човек може да не знае нищо или да бъде супер гениален, дипломата е една и съща. Оценката в българското училище засега нищо не означава. Моята мечта е да стане както беше в Германия преди години - накрая на всеки месец идва външен изпитващ, който да изпита учениците по всичко. Той не знае кое е детето на кмета, на попа, на партийния секретар или на директора на училището. И всеки ученик работи, защото знае, че външен човек ще го изпитва. Запазил съм стар брой на „Зюддойче цайтунг”, където чрез вестника някаква голяма фирма търси пълен отличник да му даде стипендия. А ние раздаваме златните медали на килограм. Както казваше един бивш наш колега, инспектор по математика - „има шестица, шестичка и шестиченце”. Твърде много станаха „шестиченцата” в България. За съжаление и в университета.

Преди няколко месеца имаше една среща в Университета, където проф. Иван Лалов - бивш ректор и бивш министър, спомена, че негови колеги от ЕС, с които навремето е сключвал договори за взаимно признаване на дипломите, сега съжаляват, че са подписали тези споразумения. Защото има специалисти с висше образование на абсолютно световно ниво, но има и такива, на които дипломата абсолютно нищо не стои зад нея.

Кога образованието ще стане реална ценност в България, защото и това е проблем?

Най-голям проблем в момента е колосалната липса на морал в българското общество. Невъобразим дефицит на морал имаме в момента. До известна степен успехът на моята школа е в това, че аз давам шанс на оня репресиран ученик, защото талантливите деца в българското училище са репресирани. Когато един ученик, който нищо не знае и друг, който е гениален, получават една и съща оценка - това какво е?!?

Друг е въпросът, че системата в училище в момента основно санкционира незнанието, но не поощрява уменията на ученика в друга сфера, в която той ги има - това може би също пречи за откриването на таланта на едно дете?

Да. Преди 2400 г. дядо Аристотел е казал, че равенството е справедливост, но само между равни. Неравенството също е справедливост, но само между неравни. А ние дълги години живяхме в условия на реален социализъм, където всички трябваше да бъдем равни и сега берем плодовете.

Защо обаче битува това мнение у мнозина, че едно време при комунизма образованието беше добро?

От тогава започна болестта. Мога да цитирам един бивш директор на селскостопански техникум, който казваше, че при тях чакат някой ученик да си отвори устата, да каже нещо, за да му пишат 5. Това е било 1970 г. Сега доживяхме в математическа гимназия ученик да си отвори устата и да му пишат 5. Дерайлирането си върви, но то не е започнало сега.

А в същото време постоянно се напъваме да правим реформи в образованието, реформата все не се случва и все има неясна посока.

Проблемът е, че се прави една имитация. Ние сме имитация на демокрация и се опитваме да излъжем европейците. Непрекъснато се опитваме да лъжем - отново дефицит на морал! Това, което е най-трагичното в нашето общество е чудовищният дефицит на морал. Тази дума някак се забрави, стана неприлична.

Напротив - напоследък доста се развяваше покрай протестите тази дума, говореше се за новия морал, за стария морал.

Някак е изпразнена от съдържание тази дума. Много хора безнадеждно са забравили какво означава трудов морал например. Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат - то си тръгна от социализма. От тогава тръгна разпадането на трудовия морал и всичко останало.

Добре, но няма ли да си отиде социализмът в мисленето в тази посока?

Не, той се репродуцира. Той се предава от поколение на поколение, има възпроизводство.

Все пак младите се раждат без спомен за онова време?

Не, само тези, които са работили на запад някъде, където никога не е имало такава система. Там може и да има нещо. Макар, че това е световен процес, в световен мащаб се наблюдава все повече липса на морал, той не е само при нас. Но при нас болестта е много, много тежка.

Талантливите деца в науката - кой всъщност ги подкрепя, освен хора като вас и родителите им, ако имат възможност?

Даже невинаги и родителите. Има някои родители, които нямат нищо общо с науката, обаче децата им излизат на световно ниво. Има една народна поговорка „От поп - кюп и от кюп - поп”. Значи в семейство на съвсем невзрачни, скромни хорица, но с приличен морал - излизат деца на свръхниво. И обратно - от семейство на много напреднали хора може да излязат деца, от които нищо не става.

Давали са ми съвети преди време да хвана пет ученика, да ги занимавам за световно ниво, на останалите да пиша шест и да не се занимавам с тях. Такива съвети никога не съм ги слушал. Винаги съм работил с огромен масив ученици, защото всеки човек има индивидуална крива на развитието. Някои по-бавно се развиват, обаче отиват по-далеч. Трябва да се даде шанс на всеки. Това е едно общество с голям коефициент на полезно действие, това което максимално използва реалностите на всеки човек. Моята мечта е точно тази – да може на всяко дете да използваме максимално възможностите. Това е интересът на държавата на първо място, интересът на работодателя - да не дойде утре работник, който да му умножи усилията по 0 или по -1.

През последните години се говори за все по-некачествената подготовка на кадрите.

На тази сбирка сега (бел. ред. Първата Национална конференция по природни науки и иновации: диалог между държавата и обществеността, която се проведе в София на 24 и 25 март) имаше хора от бизнеса, които казаха, че са кръвно заинтересовани при тях да дойдат грамотни работници. Един много интелигентен мъж - Жак Атали, беше написал една знаменита книга, в която пише, че „най-ценният, най-скъпият продукт през 21 век ще бъде доброто образование”. В този смисъл аз съм привърженик на тази теория, че не може да имаш силна държава съставена от социално слаби. Цял живот съм се трудил, за да има колкото се може повече социално силни в нашата страна, които да имат могъщият интелект, да могат да създават продукт на световно ниво и продукт със свръхкоефициент.

Нямате ли усещане, че отглеждате и обучавате деца за износ?

Този въпрос много пъти са ми го задавали, но моят отговор е следният: Ще бъде ли морално да затворим Райна Кабаиванска в някоя селска кръчма да пее в България?!? Абсолютно няма да бъде морално. Човек, който е голям талант трябва да отиде при другите големи таланти. Получава се кръстосано опрашване, правят се свръхпостижения и после те се връщат обратно при нас - под формата на нещо, което можем да ползваме или под пряка помощ.

Първият ми златен медалист Петко Динев например отиде в Америка - първо той работи за американците, после те за него и сега в момента е бизнесмен в науката, който само дава идеите и контролира как се разработват тези идеи. И произвежда продукти на свръхвисоко технологично ниво, които продава на най-платежоспособните платци в света като Американското правителство и правителството на Израел.

От какво имат нужда поведе тези талантливи деца в науката - от финансова или от друга подкрепа?

Тези деца имат нужда и морална подкрепа и от финансова подкрепа. И много се радвам, че в нашите школи идват бившите ни възпитаници, които вече са станали световни величия. Когато децата видят, че този който е бил като тях е станал нещо от световна величина, това им дава кураж. Това е моралната подкрепа, а материалната подкрепа - аз ви казах вече за тези, които са създали фондации и т.н.

Въпросът е държавата защо пасивно стои отстрани, доволна разбира се от тези постижения?

Нашата държава е един данъчен рай за онези - да са живи и здрави, които си откраднаха предприятия за по един долар. Те искат държава, в която да няма армия, да няма полиция, да няма здравеопазване - просто да бъде един данъчен рай, в който да има предимно евтина работна ръка, която да им работи пък качествено. Е, не може всички радости наведнъж - ако е безпределно евтино, няма как да е качествено. Аз работя за качеството на човешкия труд. И не всички заминават, има и такива, които остават тук. Има и такива, които отиват и се връщат - някои се връщат като работодатели. Така че процесът е двустранен.

Оптимист ли сте, че скоро ще видим някакво държавническо, мъдро поведение в сферата на образованието?

Бих казал, че съм от партия за умерен прогрес и се надявам на еволюция. Революция няма да стане, то е ясно. Но еволюция - като минат 50, 100, 200 години, може и да стане.

Интересен е този ваш метод, система за формиране на силов интелект?

Това не е кой знае какъв патент. Аз каня учители от цяла България. Сега в началото на април ще имаме при проф. Минко Балкански в с. Оряховица курс за учителите. Аз си разпространявам опита, стига да има кой да го възприеме и да работи по този начин.

Идват ли учители?

Идват, вече правим втора такава група и се надявам с течение на времето да се получи достатъчно голям масив учители, които да размножат този опит.

Стига да не се пенсионират междувременно всичките?

Идеята на професора беше да съберем до 100 души млади учители. Оказа се, че значителна част от тях са в предпенсионна възраст, но то „Каквото дал господ, това ще вземе дявола”. Така че революции няма да правим, но еволюция ще има.

На теория или на практика са по-добри българчетата в сферата на физиката?

На теория, защото както беше казал преди години един ректор на Московския университет - „ние сме първи в света там, където трябва само молив, хартия и глава”, но там, където има някаква техника, цели области от науката ни се губят. И действително техниката, с която разполагаме в повечето случаи е от Първата световна война и сме много благодарни на хората, които ни помагат в момента да си направим съвременни лаборатории.

Каква част от мозъка си използва съвременният човек?

Тук смело мога да заявя, че сегашният човек се мисли за много интелигентен, защото може да натиска копчето на дистанционното. Ами то и една маймуна може да натиска копчето на дистанционното. Но истината е, че преди 3000 години астрономите, които не са имали Хъбъл телескоп, не са имали компютри, а са ползвали само канапчета, отвеси и ъгломери са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения с точност до минутата.

Сегашният човек е безнадеждно оглупял, благодарение на многото техника, която е около него. Освен това е и по-хилав и по-недъгав, точно благодарение на всички тези техники около него. Човекът все повече губи форма, благодарение на благата на цивилизацията и просто трябва да преодолее своята гордост, да не се прави на толкова умен, защото ако го поставим на мястото на Архимед, той абсолютно не би се справил.

Няма и един процент от мозъка да се използва в момента, това са реалностите. И един малък народ, ако успее да използва 2-3%, ще излезе на световно ниво - аз се опитвам да извадя тези полезни проценти и да направим благоденствие за България.

Как гледате обаче на частните уроци?

Това е отново въпрос на липса на трудов морал - не са научени децата да се трудят от малки, иначе щеше да отпадне нуждата от толкова много частни уроци. И суеверната надежда на много родители, че с пари всичко се купува. Ами не се купува всичко с пари - трябва да се научи детето на труд!

Казвате, че започвате сутрин рано с учениците и продължавате често до полунощ?

Не понякога, а всеки ден продължаваме до полунощ на лагер-школите. Има толкова желаещи, че никога не успяваме да вземем всички. Надявам се все повече деца да научават, че има място, където могат да получават безплатно уроци на световно ниво.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1240924

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

никаква полза няма от школите му и постиженията му при положение, че по-голямата част от тези момчета и момичета напускат БГ

не само от неговите, но и от тези на СМГ и НПМГ и т.н.

какво се получава напрактика едни способни момчета и момичета, печелят едни награди, които им осигуряват стипендии там някъде, където остават за винаги

т.е. БГ си остава на най-ниското стъпало на brain-drain - подготвя с държавни средства ученици и студенти, най-добрите от които напускат държавата ... а родолюбците пляскат ...

а точно неграмотната маса, за която става дума по-горе, тази която е оставена на абсолютен самотек, е освен неграмотна и мързелива, тя и остава тук да я дундуркат мама и тати

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Браво на човека! Значи не съм само аз, който си мисли че морала е фундамент върху който могат да се градят другите неща.

Невски, като пишеш полза, какво точно имаше предвид. Щото има полза и полза. Много зависи от какъв ъгъл се гледа.

Гравити, а "старото" видя ли?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Браво на човека! Значи не съм само аз, който си мисли че морала е фундамент върху който могат да се градят другите неща.

Невски, като пишеш полза, какво точно имаше предвид. Щото има полза и полза. Много зависи от какъв ъгъл се гледа.

Гравити, а "старото" видя ли?

когато се влагат държавни средства, ползата трябва да е за държавата

аз имам пряк поглед върху няколко елитни гимназии и университета, колко са елитни е друг въпрос, за БГ явно са елитни

та няма никаква полза от целия прием и всички вложени средства - 2/3 от завършилите тези гимназии и университети ги няма до 1-2г. от завършването на унито, отиват да пълнят дупки - дефицитни специалности, там в богатия свят, който получава за без пари специалисти, обучени от бедна държава, която не може да си позволи да ги губи

образованието е много комплексно, то не опира само до оценявания и методики има и други крайни резултати като ефективност от вложените средства, които тук не се следят

веднага ще дам прост пример

най-скъпото образование в БГ - медицинското

в БГ недостигат лекари и се очаква недостигът драстично да се задълбочи през следващите 10г.

какво прави държавата - увеличава приема и местата за специализация

какво правят завършилите масово напускат държавата още преди да специализират или след като са взели специалност

за кой е ползата - най-вече за немското и английското здравеопазване, както и за преместилите се

кой плаща сметката - българския данъкоплатец - т.е. вие

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

Много твърдения, доста от тях са верни, ама всички са доморасли. Само че българите вече водяха свят и такива твърдения не са им интересни, особено екстраполациите колко били умни хората преди три хиляди години. Друг бисер е че проблема с образованието почнал от соца, а който е живял в соца знае че тогава проблемите се обясняваха с наследството от дивия капитализъм преди него. Както Буров е констатирал през 1945 г.: "На всвки 50 г. в България всичко започва отначало". Тъжна констатация за нас, които доживяхме и третите 50 г. след Освобождението.

Образованието в природните науки е нужно за развитието на индустрията, ако тя е държавна ще дойде от държавата, ако е частна ще дойде от съответните частни фирми имащи необходимия размер. Има ли такива български фирми, има ли въобще родна индустрия? Естествено е че има умни младежи които се движат от стремежа си към науката и прилагат познанията си там където има нужда от тях, а и на тях им е интересно да участват и се развиват. Може ли да бъде другояче? Тривиалности.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

има една единствена hi-tech индустрия в БГ, концентрирана най-вече в София, това е software developmentът ... тази индустрия се задъхва от това, че недоклатените училища и университети, в които отиват нашите и нейните данъци не произвеждат такива специалисти каквито и трябват, в резултат на което растежът и се спира, а в резултат на последното тя не плаща толкова данъци и осигуровки колкото би могла

това е типичен пример, за това как държавата не си израходва средствата ефективно в ущърб на себе си и всички (ние сме държавата) ...

реалността е, че масовият БГ ученик/студент е неграмотен и мързелив, а работодателите не търсят такива, но се принуждават да наемат част от тях, защото нямат избор, но пък ги държат на ниски заплати, т.к. не очакват чудеса и продуктивност

елитните ученици/студенти (горните 5-10% по успех, работливост, талант или възможности, пак нещата са по-сложни), тези които печелят олимпиадите и състезанията, тези които изкарват високи оценки в 7ми клас и кандидатстудентските изпити, тези които говорят и пишат на няколко езика и т.н. - те не остават в БГ

ерго, държавата първо трябва да помисли как да си задържи най-ценните хора, а после да мисли как да печели олимпиади, соцът свърши, границите са отворени, а вестникарските публикации в стил 'българче най-умно в целия свят' не пълнят нито хазната, нито джобовете на хората, нито огряват фирмите избрали да работят на родна земя

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

ерго, държавата първо трябва да помисли как да си задържи най-ценните хора, а после да мисли как да печели олимпиади, соцът свърши, границите са отворени, а вестникарските публикации в стил 'българче най-умно в целия свят' не пълнят нито хазната, нито джобовете на хората, нито огряват фирмите избрали да работят на родна земя

Точно. Проблемите обаче са:

1. Никой никога не се е поставял подобна цел - задържане на най-ценните хора.

2. Дори и целта да бъде поставена, не виждам механизмите по които може да се изпълни.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Съгласен съм, че олимпиади и златни медали изобщо не са критерии. Иначе от приятели, които са учили в СМГ знам, че там има една "елитна" паралелка, която бъхти за медали, а останалите паралелки са като шофьорския техникум.

Да не говорим, че май 2008 г. излезе статия в сп. "Математика", която директно разкри по какъв начин са печелени доста от златните медали по математика пре последните 10-15 години - с измама и изтичане на задачи преди състезанието. Дори са искали да изключат БГ от участие в Международната олимпиада по математика за срок от 5 г. Е, не я изключиха, но бройката на златните медали значително спадна. Учениците, участвали в тая схема, обаче не виждам как биха прокопсали по тоя начин на запад и дали въобще заслужават нещо...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

В СМГ има поне една елитна групичка във всеки клас (освен елитната паралелка), която по принцип си бъхти, къде за медали къде за себе си, останалите ученици са на по-ниско ниво, но в пъти по-високо от тезии по техникумите и много от нормалните училища

има няколко проблема:

1) голяма част от БГ училищата са на още по--ниско ниво и от СМГ, всъщност нивото им и на тях и на учениците им е под вскаква критика - децата са функционално неграмотни, не четат книги, а умението им да броят се изчерпва с това да броят до 12 на абитуриентския си бал

2) 'елитните' ученици не остават в БГ

3) в същото време бъдещето ясно изисква все по-голяма специализация и конкуренция ... под 'бъдеще' имам предвид няколко аспекта - така бъдещето на едно село или градче пълно с неграмотници е мрачно, но същото важи и за цялата държава и за средностатистическия неграмотник

китайци, корейци, канадци, скандинавци и всякакви други успешни държави мачкат защото средностатистическият младеж има комбинация от учебна дисциплина и трудова култура, която в БГ липсва

това което искам да добавя е, че хората често са доста непрозорливи и търсят грешка не в себе си и в децата си, а в системата, феноменът 'частни уроци' в много от случаите наистина се дължи на мързел (детето идва и вместо да чете чати във фейсбук или излиза с приятели, т.е. е неспособно да се самообучава), а не толкова на това, че училищата са лоши

Точно. Проблемите обаче са:

1. Никой никога не се е поставял подобна цел - задържане на най-ценните хора.

2. Дори и целта да бъде поставена, не виждам механизмите по които може да се изпълни.

крайно време е всеки да си я постави и не само държавата

колко будни и работливи младежи са напуснали държавата, не защото държавната администрация или пък държавата им е направила нещо, а защото старите кучета са ги смачкали още на първите няколко работни места (ти си малък и още нищо не знаеш, има си пинизи и правила в някои неща, ще почакаш за по-добри пари, не може да взимаш колкото мен дори и да работиш 2 пъти повече от мен и т.н.)

другата цел би трябвало да бъде да се върнат поне част от младите напуснали държавата

иначе капут на цялата здравна, социална и пенсионна система, тя няма да има откъде да се финансира най-малкото

и тоз капут идва съвсем скоро

за него се говореше за първи път през 90те, оттогава минаха 20г., избяга сигурно още 1млн. и нещата са много по-зле

по върпоса за изпълнението, много е просто, поне в някои специалности, искаш младите лекари да останат тук, вдигаш им парите докато не почнат да остават, в момента се губят повече пари от това, че напускат, откъде да дойдат парите - ми има достатъчно места от където да дойдат, ще разкарат няколко хиляди военни от държавен щат ако трябва (дето и без това нищо не правят) ще спрат да дават пари на тютюнопроизводителите и ще пренасочат парите

няма логика няколко десетки хиляди военни и тютюнопроизводители да са по-важни от това дали ще има кой да работи в болниците и кабинетите след 10г.

нормално е да има и обществен консенсус по върпоса, още преди политиците да го свършат, но нито политиците, нито обществото изглеждат узряли за такива работи

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да не говорим, че май 2008 г. излезе статия в сп. "Математика", която директно разкри по какъв начин са печелени доста от златните медали по математика пре последните 10-15 години - с измама и изтичане на задачи преди състезанието. Дори са искали да изключат БГ от участие в Международната олимпиада по математика за срок от 5 г. Е, не я изключиха, но бройката на златните медали значително спадна. Учениците, участвали в тая схема, обаче не виждам как биха прокопсали по тоя начин на запад и дали въобще заслужават нещо...

Това беше само непотвърдено твърдение. Дали е истина или не, не е никак ясно. Едно обаче е ясно, като кажат че сестра ти е к@%ва...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Съгласен съм, че олимпиади и златни медали изобщо не са критерии. Иначе от приятели, които са учили в СМГ знам, че там има една "елитна" паралелка, която бъхти за медали, а останалите паралелки са като шофьорския техникум.

Да не говорим, че май 2008 г. излезе статия в сп. "Математика", която директно разкри по какъв начин са печелени доста от златните медали по математика пре последните 10-15 години - с измама и изтичане на задачи преди състезанието. Дори са искали да изключат БГ от участие в Международната олимпиада по математика за срок от 5 г. Е, не я изключиха, но бройката на златните медали значително спадна. Учениците, участвали в тая схема, обаче не виждам как биха прокопсали по тоя начин на запад и дали въобще заслужават нещо...

вижте, традиционно източна европа е много силна в теоретичните дисциплини като се почне от училищните олимпиади по математика и се стигне до теоретичната физика

the brightest minds в САЩ/UK се дърпат в мениджмънта, финансите, банките и бизнеса (ако ще да правят математически модели), защото там са големите пари

недостигът от кадри в съответните basic science дисциплини се запълва с бегълци от източна европа и подобни места

за това винаги ми е било смешно когато руснаци или българи се тупат в гърдите колко са успешни на олимпиади по математика или колко са им добри примерно физиците

трябва да си тотално промит мозък с недоклатена представа за това как работи големия свят за да си мислиш такива глупости

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Американците също са много успешни на олипиадите по математика. Справят се по-добре от българите.

така ... да не забравяме, че САЩ са много по-голяма страна, също така да не забравяме, че е важно да се гледа в по-общ план

САЩ винаги са се справяли много добре в приложната наука и бизнеса

в теоретичните дисциплини обаче на по-високи академични нива те дръпнаха страшно много народ от източна европа включително и от русия, почнаха с евреите и продължават да да дърпат и досега

между другото образовтелната система на САЩ е така направена, че едно способно дете дори и да идва от бедно затънтено място все ще намери финансиране/кредитиране/стипендии да си приключи следването, за БГ не съм убеден - въпреки, че тук всичко е 'безплатно'

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
когато се влагат държавни средства, ползата трябва да е за държавата

Разбира се! Но КАК? Това не се се случва засега. А и не виждам начин това да стане без да се нарушат писани и неписани правила на съвременната цивилизация. Според тези правила, всеки е свободен да произвежда специалисти и специалистите са свободни да си търсят работа както намерят за добре. Един вид, България като недотам икономически потенциална, ще произвежда кадри, скъпи кадри, а те ще ходят навън. Други произвеждат петрол и банани за износ. И на това му казват свобода. Свободата да произвеждаш за друг. Но на това му се казва и окупация. Думата окупация идва от occupation - заемане, временно ползуване/обитаване, юр. влизане във владение. Не е нужно да е capture, seize, take - вземам, превземам. Не е дори и conquer - покорявам. Което всъщност си е съвременната форма на покоряване, няма нужда от оръжие. Да, вие сте независима държава, съгласна и сключила доброволно едни съглашения (договор за наемане на работа) и сега ще работите за нас.

Дори СССР не подложи България на такова технологично и научно обезкървяване както претендиращите за свобода англосаксони. Тогава имаше само полит-идеологически контрол. А сега БГ ще произвежда ток, а EVN ще го разпределя? Ами щом дотам сме се докарали... Утре и болниците ще са "вносни". И училищата ще се казват Д.Карнеги, Чърчил и пр.

Виждам как за 20-на години България е доведена до икономическа и демографска криза (това е мекия израз) с "помощта" на европейската демокрация. Не, не че и ние не сме си виновни. Ние страдахме от тежък пост комунистически синдром. Но нали помощта е за помагане, а не за довеждане до безпомощност? Болен здрав носи. Лишихме се от производствени мощности, пазари и научно-технологични кадри. А скоро образователни и медицински. И както върви, все по-малко кадри ще имаме и още по-малко ще работят за БГ. Дори и кадри като Невски ще са по-малко заради намаленото качество и количество на произвежданите такива. Айде да се поспра тука.

Аз наистина не виждам как в сегашното статукво ще си запазим кадрите и докога ще можем да ги произвеждаме. Дали не може да въведем един договор, който задължава завършилите да работят в БГ? Или да си върнат заемите с лихва ако работят навън? Щото това дефакто си е българска инвестиция. А не дарение. Толкова ли сме богати та да даряваме?

А по темата, аз си мисля че все пак е по-добре да се произвеждат кадри, макар и назагуба, от колкото да не се произвеждат.
И моите лични адмирации към човека-учител, даряващ от собственото си време в името на .... айде да го кажем на науката. Но спокойно може да се каже и за българската наука. Защото макар и да напускат, това са български кадри, наши си. Значи все още можем да ги правим. Не е като да сме съвсем невежи. Щото както върви и това може да стане - да загубим и кадрите произвеждащи кадри. Тогава само ще копаме и ще продаваме царевица за европейските кокошки. Всъщност ние ще копаме, за някоя друга EVN, която ще продава.
Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

Точно. Проблемите обаче са:

1. Никой никога не се е поставял подобна цел - задържане на най-ценните хора.

2. Дори и целта да бъде поставена, не виждам механизмите по които може да се изпълни.

Махнизмът който виждам по света е растеж на фирмите до размер който им позволява да влияят върху подготовката на кадрите които им трябват; има много начини като целенасочени дарения на университетите, стипендии, съвместни фондации и други подобни. Така че остава родните фирми в съптветните сфери да могат да пораснат достатъчно.

Как ще стане това вече е труден въпрос, защото базисното външно условие е наличие на пазарна ниша с достатъчно голям размер за кратко време, или ниша с по-скромен размер, но за продължително време. За да се случи първото трябва първо да се случи ново световно разбъркване в което да се отвори шанс за малките страни и производители. За да се случи второто трябва уникалност на производството и дългосрочно инвестиране в него. Това в области като софтуер не може да стане, там големите играчи не остават ниши за малките за по-дълго време от няколко години. Например Гугъл вече предлага безплатно услуги, с които доскоро се прехранваха малки родни фирми, и това е само един пример. Преди време във Финландия имаше такъв шанс с развитието на мобилните технологии, но тя не е на световния кръстопът като България, че да я оставят на мира за известно време да инвестира и развие нещо ново. Друга проблемна даденост е емоционалната нестабилност на българите, която не им позволява да работят по дългосрочни проекти без да предадат фронта.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...