Отиди на
Форум "Наука"

Почина видният френски историк Жак льо Гоф


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Почина видният френски историк Жак льо Гоф
Френският историк Жак льо Гоф, определян като един от най-влиятелните изследователи на средновековната история, е починал на 01.04.2014 г. на 90-годишна възраст, съобщава вестник "Le monde".
По време на дългогодишната си кариера в академичните среди и в медиите проф. Льо Гоф се старае да промени представата за Средновековието като за тъмен и назадничав период от историята, като застъпва тезата, че тогава са се поставяли основите на модерната западна цивилизация, пише в негов портрет агенция "France presse".
Той е сред представителите на т.нар. нова историческа наука - школата “École des Annales” (“Анали”) - различен метод на историческо проучване, концентриращ се не върху политическите фигури и събития, а - върху манталитета и антропологията на обикновените хора.
Извън университетските аудитории Льо Гоф води седмично предаване за история по общественото радио “France culture” и работи като консултант на филми, включително - и върху адаптацията на филма "Името на розата" по едноименния роман на Умберто Еко от 1986 г. с участието на актьорите Шон Конъри и Крисчън Слейтър.
Роден на 01.01.1924 г. в югоизточния френски град Тулон, той учи в най-добрите университети, преди да започне да преподава в и впоследствие - да оглави висшето парижко Училище за хуманитарни науки École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Жак Льо Гоф е главен редактор на сп. "Анали на икономическата и социалната история".
Сред многобройните му книги има изследвания на средновековните интелектуалци, на банкерите и търговците от Средновековието, биография на френския крал св. Луи IX, биография на Франциск Асизки, както – и много други.
"Трансформирайки възгледите ни за Средновековието, вие променихте начина, по който подхождаме към историята". С тези думи през 2004 г. на Льо Гоф е връчена престижната награда за история на д-р Алфред Хайнекен, присъждана от Холандската кралска академия на науките и изкуствата. Журито на академията го описва като "без съмнение най-влиятелния жив френски историк в наше време".
Като млад изследовател в Прага, Льо Гоф преживява комунистическия преврат в Чехословакия през 1948 г. и през целия си живот е чест коментатор на актуалните събития, убеден проевропеец и агностик с леви възгледи. Агностикът Льо Гоф заема неутрална позиция между религиозната апология и атеистичната критика на Средните векове. Той е привърженик на концепцията за Средновековието като особена цивилизация, различаваща се както от Античната, така - и от Модерната.
Школата „Анали“ е стил в историографията, разработен от френски историци през XX век. Наречена е на френското научно списание "Annales d'Histoire économique et Sociale" („Анали на икономическата и социалната история“), основано през 1929 г., което продължава да бъде издавано и все още представлява основен източник, заедно с множество книги и монографии.
Имала е силно влияние при определянето на въпросите от "дневния ред" за историографията във Франция и множество други страни, особено - по отношение на използването на социалните научни методи от историци, с акцент върху социалните, а не - върху политическите и дипломатическите теми, а - и за това, че е доста добре приета от марксистката историография.
Школата се занимава предимно с предмодерния свят (преди Френската революция), с малък интерес към последващите тематики. Тя е доминирала френската социална история и повлиява на историографията в Европа и Латинска Америка.
Представители на тази школа са историците Марк Блок, Люсиен Февр, Фернан Бродел, Жорж Дюби, Марк Феро, Жак Льо Гоф, Пиер Нора и други.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...