Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Сабалян ставам пускам теливизора, още на гладно, и гледма у нас има специален кръжок за изучаване идеите на Чудж хе!

Е какво е туй сега, някой може ли да ми обясни?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това Стинка са фактите. Така през ония години се представяше антифашистката борба. Тогава нямаше друг източник, освен разбира се, разказите на по старите хора, но по тази тема те не говореха охотно (освен ако не са заслужили борци против фашизма и капитализма).

Да спориш с такива факти е много сложно. Тук са изброени акции, партизански отряди, действия, боеве... но откъснати от света и без числа. Имало ли е такъв отряд-имало е! Но колко са били бойците му, какви акции са извършили, какви загуби са понесли, какво точно са правили...

А за идеите чучхе, изгледай това. Много е интересно и те кара да се замислиш.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
  • Потребител

Нещо по темата, нищо, че е доста стара
http://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/prospects/bulgaria/4137-balgariya-po-vreme-na-vtorata-svetovna-voina-10

Цялата монография е много добра

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, kall said:

Нещо по темата, нищо, че е доста стара
http://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/prospects/bulgaria/4137-balgariya-po-vreme-na-vtorata-svetovna-voina-10

Цялата монография е много добра

Интересна е, да...

"На 6 септември вечерта военният министър Маринов информира командира на германската военна мисия, че всички германски войски, без изключение, трябва да напуснат България до сутринта на 7 септември. Германците потвърждават това предупреждение, но не дават никакви обещания. Освен това българите искат от германците да преминават през София само през нощта, за да не провокират възобновяване на съюзническите бомбардировки над столицата. Съветският съюз не се впечатлява от тези усилия и не без основание критикува правителството на Муравиев за уклончивостта му. През нощта на 5 септември министър-председателят информира съветския шарже д’афер, че България прекъсва отношенията си с Германия; на следващия ден обаче той обявява, че е поискал от СССР примирие, но не споменава отношенията с Германия. В съветско комюнике се коментира: „Подобна противоречива ситуация не може да не събуди недоверие в съветското правителство към позицията на българското правителство. С оглед на това съветското правителство не е в състояние да разгледа молбата на българското правителство за примирие“. На 7 септември генерал Толбухин, командващ съветските войски, съсредоточени на границата с България, издава прокламация:

Червената армия няма намерение да воюва с българския народ и неговата армия, защото смята българския народ за братски народ. Червената армия има една единствена задача – да разгроми германците и да установи всеобщ мир възможно най-скоро.

За тази цел е необходимо българското правителство да престане да служи на германската кауза, да скъса незабавно всички отношения с германците и да премине на страната на коалицията на демократичните държави.[31]

Въпреки че Съветският съюз често споменава отношенията на България с Германия, съмнително е, че те са решаващият фактор за съветските действия. Васил Коларов, водещ български комунист, който през 1949 г. ще стане министър-председател, по това време изнася лекция в Москва за съветската политика спрямо правителството на Муравиев. Той остро осъжда Муравиев за предполагаемия му отказ да включи представители на Отечествения фронт в правителството си (с което Коларов има предвид, че Муравиев няма да позволи на Фронта да доминира в правителството), но изобщо не споменава за забавянето на България да скъса отношенията си с Германия.

На 7 септември 1944 г. България окончателно скъсва дипломатическите си отношения с Германия. Сутринта на 8-ми кабинетът се събира, за да вземе решение за обявяване на война на Германия. Но Муравиев се е забавил твърде дълго; малко след началото на заседанието на кабинета руски войски пресичат границата на България. Българските войници са били инструктирани да не оказват съпротива, но е малко вероятно те да биха се сражавали дори и по заповед на правителството. В резултат на това няма какво да спре настъплението на Червената армия към Варна, Бургас и Шумен. При тези обстоятелства, след като германската опасност е отминала и пред лицето на отдавна очакваната руска окупация, може да се очаква, че правителството най-после ще предприеме бързи и решителни действия. И все пак решението за обявяване на война на Германия е взето едва в два часа следобед. Филов подава оставка, вместо да одобри декларацията, която трябва да влезе в сила в шест часа вечерта на 8 септември 1944 г. България вече е във война с Германия, Великобритания, Съединените щати и Съветския съюз."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, kall said:

Нещо по темата, нищо, че е доста стара
http://librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/prospects/bulgaria/4137-balgariya-po-vreme-na-vtorata-svetovna-voina-10

Цялата монография е много добра

Цитат от статията,която сте постнал:

"...редица освободени от концлагерите (през 1943г.) другари,предпочитат да се върнат в лагерите,вместо да станат партизани"(!).

Това ме разби...! 🙂

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...