Отиди на
Форум "Наука"

Морска видра


Recommended Posts

  • Потребител

Има един единствен вид видра, която живее постоянно в морето и на морския бряг - това е морската видра. Среща се на Командорските и Курилските острови, в Южна Камчатка, на Алеутските острови, по югозападното крайбрежие на САЩ и на юг от Калифорния.

Преди е имало много морски видри. Сега на островите, причислени към територията на Русия, има може би около 6 - 7 хил., а в Америка - няколко хиляди. Ловът им е забранен. Кожата на това животно е много скъпа.

Морските видри са миролюбиви и добродушни. "Просто си почиваш в тяхно присъствие"- пише С.В.Мараков, който отдал много сили и време за изучаване на морските видри на Командорските острови. Мъжките и женските живеят поотделно, но са задружни по между си. Лятно време денем морските видри навлизат обикновено няколко километра навътре в морето, а по здрач се връщат към брега. Те живеят тук, където се разбиват морските вълни, където има заливчета с подводни и надводни скали, камъни и гъсталаци

от ламинарии. Морските видри могат да спят дълго във водата по гръб. Върху гърдите на някои от тях спят, удобно настанили се, малките им. Майките са много нежни и грижовни, но, уви, не са многодетни. Раждат само по едно малко в годината. Близненето е много рядко. Женските раждат на брега или на някоя скала навътре в морето (според някои зоолозо понякога и във водата). Когато малкото стане на около две седмици, майката започва да го учи да плува - поставя го върху гърдите си и като го придържа с една лапа, плува по гръб във водата. Понякога се гмурва заедно с него и за храна на дъното. Морската видра лови и морски таралежи, морски звезди, риби, калмари, мекотели, криви морски раци.

След като се гмурне, морската видра събира иглокожи, пъха ги в кожните гънки под "мишницата" си и плътно ги притиска с лапа, за да не ги изпусне. (Кожата и не приляга плътно към тялото и, така че подобна "операция" не я затруднява особено.) Понякога взема и камък от дъното и изплува нагоре.

Какво правят на повърхността на водата, вече знаем: разчупват върху камъка плячката - морски таралежи или мекотели - и си похапват, без да бързат. Хапнат си и започват да се прозяват. "Морските видри - казва С.В.Мараков - обичат да се прозяват и се прозяват дълго, с явно удоволствие". Прозяват се, прозяват се и накрая заспиват, както са във водата, лежейки по гръб. Кръстосат лапички на гърдите, мушнат си муцунката в тях и вълните ги люлеят, сякаш са в хамак.

Когато малките пораснат и станат на около шест месеца, майките ги предават на грижите на бащите. Те ги учат да ловуват и да се пазят от косатките и хищните зъбати китове. Косатките са страшен враг за много морски животни - от калмата до беззъбите китове. За морските видри там, където хората не ги ловят, този враг, изглежда, е единствен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...