Отиди на
Форум "Наука"

ЕС разработи нова система за университетски рейтинг


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
ЕС разработи нова система за университетски рейтинг
Европейският съюз създаде нова система за рейтинг на университетите по света. Тя се казва U-Multirank и оценява представянето на повече от 850 висши учебни заведения по света, съобщават от Европейската комисия (ЕК).
Системата въвежда нов рейтинг, който подрежда университетите по много по-голям брой показатели, в сравнение със съществуващите рейтингови системи.
Основната идея на U-Multirank е да избегне опростеното таблично представяне на резултатите, което може да доведе до заблуждаващо сравнение между много различни по вид учебни заведения или да замаскира разлики в качеството между отделни курсове в един и същ университет.
U-Multirank ще предложи на студентите да създадат своя собствена класация с учебни заведения, която да отговаря на техните специфични нужди и интереси.
Стандартните класации се фокусират основно върху качеството на проучванията на отделните учебни заведения, като пренебрегват останалите фактори. U-Multirank ще създава своята класация въз основа на пет ключови фактора:
- проучвания;
- качество на преподаване и учене;
- международна ориентация;
- успехи в трансфера на знания (партньорства с бизнеса);
- регионална ангажираност.
Новата система също така ще вземе предвид обратната връзка на 60 000 студенти от университетите, които участват в класирането.
Освен по цялостно представяне, системата ще подрежда учебните заведения и по определени научни области. За 2015 г. те са: бизнес, електроинженерство, инженерна механика и физика; а през 2015 г. към тях ще се добавят и още: психология, компютърни науки, медицина.
Оценките ще са от A (много добър) до E (слаб) по американската система (A, B, C, D, E). Резултатите до този момент показват, че 95% от учебните заведения постигат А в поне един от следените показатели, но само 12% постигат такъв резултат в повече от 10 категории (а категориите са общо 30).
От 850-те висши учебни заведения, които участват в класацията 62% са европейски, 17% северноамерикански, 14% от Азия и 7% от Океания, Латинска Америка и Африка.
Националните класации на университети стават популярни през 90-те години на миналия век. С глобализацията на висшето образование обаче много студенти избират да учат в чужбина и вниманието се измества към класации, включващи университети от цял свят.
Въпреки че броят на университетските класации се увеличава всяка година, за момента има две основни и конкуриращи се такива. Едната е на британския вестник "Таймс" (Тhe Times Higher Education Supplement - http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2013/reputation-ranking ), а другата - на шанхайския университет "Джао Тонг" (Shanghai Jiao Tong University Academic Ranking of World Universities - http://www.shanghairanking.com/ ).
И двете класации, чиито първи издания са в началото на този век, се правят всяка година и като правило северноамериканските университети заемат челните места в тези класации. В последните шест издания на класирането на университета "Джао Тонг" в първата двайсетица има само два европейски университета – "Кеймбридж" и "Оксфорд". За същия период в двайсетицата на класацията на "Таймс" има 12 северноамерикански, четири европейски и в някои случаи една френска институция.
В Европа има около 4000 висши учебни заведения с повече от 19 милиона студенти и милион и половина персонал. Обаче европейските университети все още изостават в световните класации.
Проектът за създаване на европейска система за университетски рейтинг е част от по-мащабната инициатива за модернизация на европейското образование. Тази инициатива гледа на значимостта на образованието като на елемент от европейската стратегия за икономически растеж.

Ето сайта, където можете да ползвате новата класация u-multirank - http://www.u-multirank.eu/#!/home

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...