Отиди на
Форум "Наука"

Дали е необходима девалвацията на еврото за да живне икономиката?


Recommended Posts

  • Потребител

Президентът и главен изпълнителен директор на Airbus Фабрис Бреже призова Европейската централна банка да девалвира еврото спрямо долара с 10%.

„Курсът трябва да бъде свален от сегашните 1,35 долара за евро до 1,20-1,25 долара за евро“, каза той в интервю за „Файненшъл Таймс“.

Такава девалвация е необходима за развитието на промишлеността на ЕС, за поддържане на износителите, които страдат от силното евро, счита шефът на европейския производител на пътнически самолети, чиито основен конкуретн е американския Boeing.

Бреже заяви, че Европейската централна банка трябва да вземе пример от финансовите власти на други страни, например – Япония и САЩ, чиято политика в сфрата на курсообразуването помага на производителите.

„Европа не е длъжна да остава единствената икономическа зона в света, която не разглежда своята валута в качеството на оръжие, в качеството на средство за прокарване на собствените си търговски интереси“, заключи президента на Airbus.

От Лайфбг.нет

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ми, това от икономическа точка как ще го подплатиш? Аз не съм икономист, но знам, че чехите изпищяха от високия курс на кроната и там се заговори за искуствена девалвация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едва ли ще мога да се обоснова. Чисто икономически. Моя метод на "изследване" е подобен на "границите" в математиката. Увеличавам мащаба и гледам къде отива. Или в случая: докъде да девалвира еврото? Ако го направим двойно по-евтино, тройно ... до къде. Все пак еврото е една хартийка с едни цифри и с някаква покупателна стойност. А е в основата на икономиката.

Ако е скъпо еврото, ще се оскъпи продукцията. Ще трябва да се намали заплатата, което пък е трудна работа. Пък и вноса на суровини и горива ще е по-евтин. Затова пък като се девалвира, заплатата пак пада като покупателна способност, щото едва ли ще се вдигне пропорционално. Така или иначе крайния потребител го отнася. Един вид намаляне на заплатата съвсем законно и доста по-лесно да се приеме от хората. Но в случая става въпрос за внасяне на доралова инфлация и излиза че европееца ще го отнесе за сметка на американеца. Нататък е политика.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имаше такива предложения към ЕЦБ още 2011г когато трябваше да спасяват Гърция. Тогава се врътнаха нива от 1.10:1 до 1:1 за да може да се избият загубите от опростения дълг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Високия курс на дадена валута наистина създава проблем за съответната икономика, тъй като производството й става твърде скъпо за износ. Но девалвацията поставена по начина, по който е в темата е по-скоро много опасна и вредна. Преди доста години в Япония националната банка се беше опитала изкупувайки долари да снижи курса на йената, но ефекта беше съвсем временен.

Сиреч една такава операция може да породи временен ефект, но вместо да реши кризата, да я задълбочи.

Защото някои примерно казват, че така заплатите номинално оставайки същите, фактически ще се намалят, което си е вярно, но наред с очаквания по-евтин труд може да се стигне и до подобаващо по-лошо качество, което вече ще снижи търсенето, а оттам и курса, но при това положение продукцията ще е още по-малко търсена, отколкото докато е била по-скъпа, но по-качествена. Типичен пример е интереса към по-скъпите западноевропйски стоки, пред доста по евтините китайски, турски, индийски и разни други с много съмнително качество.

Ако ефекта беше толкова еднопосочен държавите щяха да се надпреварват да предизвикват девалвация. Но се въздържат, защото се рискува една такава операция да причини огромни вреди за икономиката. Тъй че е за предпочитане да се търсят други решения, а за това изобщо да не се мисли като вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

scarecrow, назовавай нещата с имената им. Или искаш да кажеш, че могат да печатат до откат, пък пусти му йени държат и не падат.

Най-лесното нещо е да се пусне печатницата на мах. Това дето не става е, че от това икономиката не тръгва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

напротив - инфлацията поощрява консумацията /каквато е и целта й/. Тъй като тоалетната хартия се обезценява с времето, подтикът на повечето хора е да си купят нещо реално с нея, докато още могат. Това стимулира потреблението, а оттам и производството.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

на това му се вика "ори, мели, яж". И още му се вика глупости. И е много лесно да се провери като

задаваш въпроса как досега не са се светнали всички и да ... решат всички проблеми.

виж какво готини жирафчета

1280px-Zimbabwe_Hyperinflation_2008_note

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

При златно-доларовия стандарт сеченето на пари може и да не е било проблем, защото златото навсякъде си е злато. Но печатането на банкноти определено е проблем и след голямата хиперинфлация в Германия и последвалите сериозни сътресения там вече никой не се опитва да развива икономиката по този начин, защото практиката е показала, че в такива случай се е стигало до икономическа катастрофа.

"Благата инфлация" е до 5%. В смисъл това не е като ключа на котлона и при 5 да е най-добре, а че просто след 5% нещата вече отиват на зле. Казва се, че е добре, защото практически в реални условия с десетилетия нулева инфлация и дефлация са невъзможни. От тази гледна точка съвсем ниската инфлация стимулира икономиката без да причинява вреди.

Високата инфлация е резултат от високо търсене, защото тогава за единица продукция купувача е готов да плати повече. Но при нея има ред други негативи, като напр. изнасяне на активи зад граница, купуване на чужда валута и закопаване в буркани в градината и др. под. Ред стоки се задържат, тъй като на тях се гледа като на запазване на парите от инфлация, което се отразява зле на гражданския оборот, а оттам води и до икономически спад.

Въобще парите са пари, когато са в оборот. Ако те се въртят инфлацията и 0 да е, пак ще има икономически просперитет, защото печалбата пак иде, но вече не от цената, а от оборота.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...