Отиди на
Форум "Наука"

"Недоносен стандарт за бебета" (моя забележка: "смъртоносен стандарт за бебета")


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/08/29/2370905_nedonosen_standart_za_bebeta/?sp=0#storystart

Недоносен стандарт за бебета (моя забележка: "смъртоносен стандарт за бебета")

Тихомълком приетите промени в правилата по акушерство и гинекология връщат България назад в грижата за преждевременно родените деца

(Начало)

.............

Вместо да се говори открито за причините за преждевременното раждане и да се търсят решения, се оказа, че преди да напусне поста, предишният здравен министър д-р Таня Андреева е сътворила поредното недоразумение. Става въпрос за границата между раждане и аборт. Досега в стандарта по акушерство и гинекология за живородено дете се смяташе такова над 600 г и/или над 22 седмица, а по новия стандарт критерият става над 800 грама или 26 седмица, което и в двата случая означава, че майката е била бременна в петия месец. Дете под тези граници, което се роди мъртвородено или оцелее не повече от три дни, се води абортирало.

Ужасени родители започнаха да търсят информация кое дете се води недоносено и ще се грижат ли лекарите за него, ако се роди под границата. Съмненията какво се случва с недоносените избиха и в нерешения с години въпрос за това дали родителите имат право да погребат мъртвородените, ако поискат, и при какви условия.

Документът се оказа още един от поредицата актове, за които бившият здравен министър вероятно смята, че не дължи обяснения на никого. Според специалистите стандартът не е консултиран с професионалната общност и неправителствения сектор и така всъщност само се създава напрежение. Новият екип на министерството не успя да открие мотивите за промяната. Най-вероятно стандартът не е направен, за да не се грижат лекарите за недоносените бебета, защото те ще продължават да го правят, а за да се вдигне границата между аборт и раждане. (моя забележка: ако стандартът стане/е задължителен, т.е. ако влезне в системата като норма, лекарите няма да бъдат нито длъжни , нито ще се грижат за родените под 800 грама) По този начин административно може да се намали високата детска смъртност и цинично да се напудри статистиката. Но не и да се реши нито един проблем в сектора.

(Продължава)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Истина е, че тази наредба създаде напрежение в обществото.

Ето обяснението на самото МЗ:

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=toSvsOM7YfE%3d

Остава неясно защо изобщо е променена границата, след като такива бебета - между 800 и 600 гр са малко и стандартът не засяга медицинските грижи, които и без това се полагат .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз лично не знам какви точно са медицинските грижи, които се полагат в България на "новопоявилите" деца от двата вида, по-точно не знам дали грижите са едни и същи

Може ли някой лекар да се изкаже компетентно и ясно по въпроса за вида на грижите в случаите, които визираме?

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=toSvsOM7YfE%3D

В различните европейски държави практиката е много различна, даже в Америка и някои европейски страни не се извършва активна реанимация на всички родени в екстремни ниско срокове на бременността. Приетите правила се различават в различните страни, което се дължи на законовите разпоредби, етични норми, свързани с практиката параметри и по-малко на разликата в технологичното оборудване, тъй като то вече е много високо и почти еднакво навсякъде. Във Франция не се прави активна реанимация при срок на бременността 24 г.с. и по-ниско. В Скандинавските страни при родени в 25 г.с. и по-малка се прилагат само палиативни грижи и ако новороденото покаже жизненост се продължава с интензивни грижи.

Ако грижите са едни и същи, то мотивите за промяната са напълно неясни

В "обяснението на МЗ" не е казано какво се цели с тази промяна и/или какъв е очакваният резултат от тази промяна (пълна трагедия според мен е липсата на такива в това обяснение)

PS
Предположение: При аборт не би следвало се прави активна реанимация,
Факт: Стандартът е утвърден като норма и е публикуван в ДВ
НАРЕДБА № 32 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2008 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТ "АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ"
...
§ 4. За нарушение или неизпълнение на задълженията по тази наредба виновните лица се
наказват по реда на чл. 115 и 116 от Закона за лечебните заведения, чл. 220, 221, 222, 228 и 229 от Закона за здравето.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...