Отиди на
Форум "Наука"

Десант в Нормандия - 1942 г.


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Много често Чърчил е обвиняван в коварство и че умишлено не е искал през 1942 да извърши десант в Европа. Нека видим, дали това действително е било така.

Силите

Какви незадействани сили са имали съюзниците в края на 1942? Не твърде големи трябва да признаем. Великобритания към 1942 е отмобилизирана напълно и това вече започва да създава проблеми с недостатйчна работна ръка. По този начин резерв за мобилизация практически нямало. Към този момент общата численост на британската армия превишавала 2,5 милиона души, но почти всички налични войски били задействани или в източна африка, или в близкия изток, или в Бирма и Индия.

Оставащите в метрополията британски войски се състояли от

9 танкова дивизя Тя била по скоро учебна и с ограничена боеспособност

гвардейската танкова дивизия

4 канадска танкова дивизия

1 полска танкова дивизия (де факто бригада)

79 танкова дивизия На границата на разформироване заради недостатък на танкове, през 1943 приведена като експериментална

35 танкова бригада

38 уелска пехотна дивизия

55 уест-ланкастърска пехотна дивизия

61 пехотна дивизия

48 резервна дивизия-небоеспособна

45 пехотна дивизия

47 пехотна дивизия

77 дивизия-небоеспособна Това е дивизя за преобучение на възстановяващи се от раняване войници

3 пехотна дивизия

15 шотландска пехотна дивизия

43 уесекска пехотна дивизия

49 уест райдинска пехотна дивизия

53 уелска пехотна дивизия

59 страфордширска пехотна дивизия

холанска и белгийска бригади обединени в дивизия

По този начин, задействайки всички останали в метрополията ресурси Великобритания теоретически могла да изпрати на континента 3 танкови дивизии и 11 пехотни дивизии. При това в самата Англия не оставали сили дори за прикритие.

Американските сили през 1942 в Британия били още по малки

34 пехотна дивизия

1 пехотна дивизия

29 пехотна дивизия

В хода на операция Факел били задействани още (тоест можели да бъдат пренасочени)

9 пехотна дивмизия

3 пехотна дивизия

2 танкова дивизия

По този начин съюзниците можели да задействат за десант 4 танкови и 16 пехотни дивизии. Отчитайки, че все пак следвало да се оставят някакви сили за отбрана на Великобритания можели да бъдат задействани реално 3-4 танкови дивизии и 11-13 пехотни дивизии.

Достатъчни ли са тези сили за самия десант? Вероятно да. Достатъчни ли са за по нататъшно настъпление в дълбочина? Очевидно не.

Германските сили в Франция били представени основно от Heeresgruppe D. В нейния състав през лятото на 1942 влизали

-15 армия (северна Франция) в състав 3 корпуса

82 корпус включващ 304, 306,312 и 712 пехотни дивизии

81 корпус включващ 302, 332,711 пехотни дивизии

83 корпус включващ 337 пехотна дивизия

Танков резерв включващ 10 танкова дивизия-реално небоеспособна използвана като учебна

-7 армия (Нормандия) в състав 2 корпуса

84 корпус включващ 716,319,320 пехотни дивизии

25 корпус включващ 709,335,17,333 пехотни дивизии

Резерв 7 парашутна дивизия 100 танкова бригада

-1 армия (южна Франция) в състав 80 корпус

80 корпус включващ 327,708,715,15 пехотни дивизии

Трябва да се прибави и войските в Холандия

87 корпус включващ 167 и 719 пехотни дивизии

По този начин германците имали само в северна Франция и Нормандия 15 пехотни дивизии, 1 парашутна дивизия, 1 танкова дивизия и 1 танкова бригада. При сложна ситуация те можели да бъдат подпомогнати от войските в южна Франция 4 дивизии и Холандия 2 дивизии.

На книга Германия има преимущество даже без да привлича сили от Африка Русия или от където и да било. Реално обаче дивизиите с числен номер 700+ са почти небоеспособни, а тези с числен номер 300+ са сравнително небоесобни. Това са слабо обучени дивизии с ограничено въоражение, част от личния им състав е или прекалено млад, или прекалено възрастен или с здравословни проблеми.

Средства

Нека да видим как стоят нещата при авиацията.

Какво можели да задействат британците в края на 1942? Всичко по това време в метрополията имало.

50 ескадрона Спитфайер

11 ескадрона Хърикейн

13 ескадрона Томахавк и Мустанг

16 ескадрона тежки изстребители Бофайтер

30 ескадрона леки бомбардировачи

25 ескадрона средни бомбардировачи

22 ескадрона тежки бомбардировачи (включително два американски)

Точни данни по машини не намерих, но ескадрона по щат включвал 18 машини.

През втората половина на 1942 Луфтвафе разполагало в Франция със силите на Луфтфлоте 3. Той броял около 752 самолета, в това число

86 средни бомбардировача Ju-88

74 средни бомбардировача Do-217

19 далечни бомбардировача He-177

17 далечни бомбардировача Fw-200

80 изстребителя Ме-109

300 изстребители Fw-190

141 тежки изстребителя Ме-110

някакво количество малкосерийни самолети

Евентуално можели да бъдат привлечени и още машини от ПВО на Германия.

На книга авиацията изглежда мощна, но... винаги има уловка. А тя е, че в Франция било разположено командването "Атлантика", което отговаряло за борбата с английските конвои. Например Fw-200 реално не са били бомбардировачи, а пътнически самолети използвани за далечно разузнаване и носели по някоя бомба която да използват срещу единични беззащитни кораби открити в морето. Далечните бомбардировачи He-177 по това време водели война със своите ужасни двигатели и били практически небоеспособни, прочее те и така били придвидени за удари по Великобритания. Бомбардировачите Ju-88 само на книга били бомбардировачи, те били със снети въздушни спирачки, премахнато оборудване за бомбомятъне и премахнато остъкление на кабината. За сметка на това монтирали в носа им няколко картечници и ги използвали като тежки изстребители над Атлантика. Подобна била ролята и на "разрушителя" Ме-110.

Споменатите Ме-109 всъщност се отнасят към ПВО на Германия изнесени напред в Франция и били заети със друга работа, но все пак можели да бъдат използвани.

Част от бомбардировачите Do-217 били използвани като разузнавателни за полети над Англия или Атлантика и били с демонтирано бомбохвъргачно оборудване.

Реално немската авиация в Франция имала на разположение две изтребителни групи 2 ра и 26 а. Те били въоражени с Fw-190, теоретично по 250 машини във всяка. Реално общото количество било под 300, като след десанта в Африка от тях започнали да вземат машини и да ги изпращат там. Те си имали и друга работа освен да следят за десант в Франция. Част от тях подпомагали изнесеното напред ПВО на Германия, а други били пращани да прикриват конвоите с шведска руда постъпваща чрез морски конвои покрай Норвегия.

Реално за отблъскване на десант били готови само част от остарелите бомбардировачи Do-217.

При рейда срещу Диеп участвали 74 ескадрона, от които 67 изстребителни, срещу тях били задействани до 200 немски изтребители. Резултата бил провал на десанта и около 100 загубени английски самолета, срещу около 50 немски. Този рейд показал, че дори при такова надмощие във въздуха не е задължително да извоюва победа.

По този начин, макар английското въздушно преимущество да било значително, то не можело да гарантира господство във въздуха.

От това следвало, че района на десанта и движещите се към него транспорти още от самото начало ще се окажат под мощни въздушни удари, освен това немците били способни да бомбардират и изходните пристанища.

Сега да разгледаме ситуацията с транспорта.

През 1942 положението с десантните съдове не било особено добро, в наличие англичаните имали

23 големи танкодесантни кораба LST

52 средни танкодесантни кораба LCT

няколкостотин пехотно десантни катера LCA

Като плюс САЩ можели да доставят някакво количество бързоходни транспорти APD, които представлявали преправени стари есминци.

Целия този флот стигал максимум за десант на един полк. Десанта на дивизия при активно продиводействие на немците би продължило дни. Освен всичко друго качествата на самите кораби били сравнително ниски. Крайния дефицит на десантни средства бил преодолян едва през 1943.

Накрая поддръжката.

Ситуацията с тежките артилерийски кораби през 1942 за Великобритания не може да се окачестви като друга освен като крайно сложна.

-Целия флот на метрополията се състоял от два съвременни линкора (към които в края на годината се присаединил и трети), те обаче били задействани за охрана на атлантическите конвои, като дефицита на гориво бил направо огромен.

-Eдинствените достъпни сили в средиземно море, които можели да окажат помощ били съединение Н в състав 2 линкора и един стар линеен крайцер. Проблема бил, че италиански диверсанти успели да повредят двата линкора и сега те били в ремонт. Хубавата новина била, че очевидно италианците не знаели, че корабите са понеси толкова сериозни поражения и не смеели да водят активни бойни действия.

-Американския флот успял да помогне с 1 линкор за метрополията и 1 линкор за участие в операцията Факел, но това бил максимума.

-Старите американски линкори били събрани в 5 дивизия в състав 3 линкора (Ню Йорк, Тексас и Арканзас), които били заети до крайна степен с привеждането на конвои до Великобритания.

-Положението с подводниците било крайно тежко, те били съвсем малко.

Германия

Немците разполагали с линкорите Тирпиц, Шарнхорс и Гнейзенау (последния бил силно повреден и все още бил в ремонт, но англичаните не знаели това) и адекватно количество крайцери и есминци

-Естествено, всяко отслабване на конвоите щяло да се използва от подводния немски флот.

-Италианския флот имал огромно надмощие в средиземно море, но за щастие италианците не знаели това и не се осмелявали да предприемат активни действия.

-Проблемен оставал френския флот в Тулон в който имало два съвременни линкора, които можело да бъдат взети от немците.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно изложение. Учудващо е в колко окаяно състояние е британския флот в метрополията по това време. Въобще за успешен десант и интервенция на континента не може да се говори допреди Нормандия когато немците вече сериозно са го закъсали и с решителна намеса на американците.

Има ли данни какви са били машините в 1 танкова дивизия и 1 танкова бригада?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Справката показва, че към края на 42-а 10 танкова дивизия не е била само "на книга". В състава й са влизали 1 танков, 2 гренадирски и 1 артилерийски полкове + 5 батальона (разузнавателен, противотанков, зенитен, снайперски и свързочен).

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...
  • Потребител

Щеше ли да победи СССР през втората световна война третият райх, ако не беше десантът в Нормандия?

Десантът на съюзниците в Нормандия. Също и Италианската кампания и Северноафриканската кампания, както и битката за Атлантика

 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 21 минути, Джереми said:

Щеше ли да победи СССР през втората световна война третият райх, ако не беше десантът в Нормандия?

 

Поста на Глишев по този повод ти отговаря на въпроса ;)
Manuil Grigorahttps://www.facebook.com/Mglishev/posts/pfbid

6 юни 1944, D-Day или денят на десанта в Нормандия.
 
Съветската пропаганда твърдеше, а днес руската пропаганда твърди, че западните Съюзници са отворили втори фронт срещу нацистите едва когато е станало ясно, че СССР ще победи Германия. Нека да припомня няколко факта по този повод.
 
Втората световна война започва през есента на 1939 г. През 1939 фронт отначало има само в Полша. Полша е победена не просто от нацистка Германия, а от съюзените сили Германия и СССР, които си поделят Централна и Източна Европа на сфери на влияние.
 
В 1940 фронтовете са само западни. Нацистка Германия завладява Дания, Норвегия, страните от Бенелюкс и най-вече Франция. Единствената сила, която продължава да се съпротивлява, е Великобритания. Фронтът се превръща в битка за Британия. Цялата година от юни 1940 до юни 1941 е самотна борба на Великобритания срещу нацисткия Райх. През това време СССР с одобрението на нацистите окупира Литва, Латвия и Естония.
В началото на 1941 г. Германия сама отваря нов фронт... но на Балканите, нападайки Югославия и Гърция, за да помогне на своите закъсали италиански съюзници.
 
Едва през лятото на 1941 диктаторът Хитлер предава своя довчерашен съюзник, диктатора Сталин. Чак през третата година от Втората световна война се образува Източен фронт. И през целия по-дълъг период 1941-1944 освен Източен фронт продължава да има както атлантически, така и африканско-средиземноморски театър на войната. Великобритания, Съединените щати и силите на Свободна Франция, полската съпротива и други национални съпротиви водят срещу нацизма война по суша, въздух и море, отнемайки ценни ресурси на нацисткия режим. Войната на Ромел в Либия и Египет не е шега.
 
СССР не е първият и никога не е единственият противник на нацистката диктатура. В мемоарите си наследникът на Сталин - Никита Хрушчов - черно на бяло пише, че без американската помощ във вид на ленд-лийз СССР не би имал шанс изобщо да оцелее при нацисткото нашествие.
 
Почти година преди десанта в Нормандия средиземноморският театър на войната се превръща в италиански фронт. Така че "вторият" фронт във Франция от лятото на 1944 или е всъщност трети, или направо е първи по време, защото пряко произлиза от битката за Франция през 1940, от продължението ѝ - битката за Британия през 1940-41 и от цялата атлантическа тонажна война от 1940-44, в която нацистките подводници се опитват да задушат британското производство.
 
Отделна тема е колко още хора, време и техника би струвало на вече подкрепения от американски ленд-лийз СССР да доведе Източния фронт до успех, ако ги нямаше фронтовете в Италия и Франция.
 
Толкова по темата за "втория" фронт от 1944.
 
Да добавим нещо за сегашната война в Източна Европа.
 
Сега войната не е между Германия от една страна и СССР, плюс Великобритания и Щатите - от друга. Днес войната е между Русия и Украйна. Ленд-лийзът, победоносният инструмент на предишната война, е на страната на украинците. Едновременно Щатите, Великобритания и Германия подпомагат Украйна. Самата Украйна през предишната война все пак е давала своите мъже в защита на СССР. Днес войната е вътре в границите на бившия Съветски съюз. В 1941 СССР е бил по-голям от днешна Русия и е разчитал на американска и британска подкрепа срещу Германия. Сега войната разкъсва бившето съветско пространство, а предишните приятели и врагове на СССР заедно са на страната на една от двете постсъветски фракции. Нещата вече опират просто до сметка - до ресурси. Жертвите на Русия в Украйна сега са в пъти по-големи от съветските (включително украински) жертви във фаталния за СССР Афганистан. Тоест - Русия вече е загубила нещастния си опит да завладее Украйна и да възстанови част от съветската империя. Остава само да дочакаме момента на поредна имплозия на московския режим.
 
Трупът на врага на западния свят вече е зад завоя на реката.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

Поста на Глишев по този повод ти отговаря на въпроса ;)
Manuil Grigorahttps://www.facebook.com/Mglishev/posts/pfbid

6 юни 1944, D-Day или денят на десанта в Нормандия.
 
Съветската пропаганда твърдеше, а днес руската пропаганда твърди, че западните Съюзници са отворили втори фронт срещу нацистите едва когато е станало ясно, че СССР ще победи Германия. Нека да припомня няколко факта по този повод.
 
Втората световна война започва през есента на 1939 г. През 1939 фронт отначало има само в Полша. Полша е победена не просто от нацистка Германия, а от съюзените сили Германия и СССР, които си поделят Централна и Източна Европа на сфери на влияние.
 
В 1940 фронтовете са само западни. Нацистка Германия завладява Дания, Норвегия, страните от Бенелюкс и най-вече Франция. Единствената сила, която продължава да се съпротивлява, е Великобритания. Фронтът се превръща в битка за Британия. Цялата година от юни 1940 до юни 1941 е самотна борба на Великобритания срещу нацисткия Райх. През това време СССР с одобрението на нацистите окупира Литва, Латвия и Естония.
В началото на 1941 г. Германия сама отваря нов фронт... но на Балканите, нападайки Югославия и Гърция, за да помогне на своите закъсали италиански съюзници.
 
Едва през лятото на 1941 диктаторът Хитлер предава своя довчерашен съюзник, диктатора Сталин. Чак през третата година от Втората световна война се образува Източен фронт. И през целия по-дълъг период 1941-1944 освен Източен фронт продължава да има както атлантически, така и африканско-средиземноморски театър на войната. Великобритания, Съединените щати и силите на Свободна Франция, полската съпротива и други национални съпротиви водят срещу нацизма война по суша, въздух и море, отнемайки ценни ресурси на нацисткия режим. Войната на Ромел в Либия и Египет не е шега.
 
СССР не е първият и никога не е единственият противник на нацистката диктатура. В мемоарите си наследникът на Сталин - Никита Хрушчов - черно на бяло пише, че без американската помощ във вид на ленд-лийз СССР не би имал шанс изобщо да оцелее при нацисткото нашествие.
 
Почти година преди десанта в Нормандия средиземноморският театър на войната се превръща в италиански фронт. Така че "вторият" фронт във Франция от лятото на 1944 или е всъщност трети, или направо е първи по време, защото пряко произлиза от битката за Франция през 1940, от продължението ѝ - битката за Британия през 1940-41 и от цялата атлантическа тонажна война от 1940-44, в която нацистките подводници се опитват да задушат британското производство.
 
Отделна тема е колко още хора, време и техника би струвало на вече подкрепения от американски ленд-лийз СССР да доведе Източния фронт до успех, ако ги нямаше фронтовете в Италия и Франция.
 
Толкова по темата за "втория" фронт от 1944.
 
Да добавим нещо за сегашната война в Източна Европа.
 
Сега войната не е между Германия от една страна и СССР, плюс Великобритания и Щатите - от друга. Днес войната е между Русия и Украйна. Ленд-лийзът, победоносният инструмент на предишната война, е на страната на украинците. Едновременно Щатите, Великобритания и Германия подпомагат Украйна. Самата Украйна през предишната война все пак е давала своите мъже в защита на СССР. Днес войната е вътре в границите на бившия Съветски съюз. В 1941 СССР е бил по-голям от днешна Русия и е разчитал на американска и британска подкрепа срещу Германия. Сега войната разкъсва бившето съветско пространство, а предишните приятели и врагове на СССР заедно са на страната на една от двете постсъветски фракции. Нещата вече опират просто до сметка - до ресурси. Жертвите на Русия в Украйна сега са в пъти по-големи от съветските (включително украински) жертви във фаталния за СССР Афганистан. Тоест - Русия вече е загубила нещастния си опит да завладее Украйна и да възстанови част от съветската империя. Остава само да дочакаме момента на поредна имплозия на московския режим.
 
Трупът на врага на западния свят вече е зад завоя на реката.

Западният и южният фронт са изтощили вермахта и така са улеснили победата на СССР над Германия, въпреки превъзходството на СССР над Германия по територия жива сила и ресурси. Представете си каква сила е бил Вермахта, ако е воювал пооделно със всичките си противници е щял да ги победи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Джереми said:

Западният и южният фронт са изтощили вермахта и така са улеснили победата на СССР над Германия, въпреки превъзходството на СССР над Германия по територия жива сила и ресурси. Представете си каква сила е бил Вермахта, ако е воювал пооделно със всичките си противници е щял да ги победи.

Западните и то предимно американците и тогава подобна игра играха....Китайците правят сега нещо подобно....Първо изчакаха докато англия клекне, Взеха им всички военни бази на света "под наем" и колониите им. После изчакаха мачът между СССР и Германия и когато видяха, че Жуков може да прегази до Париж, се намесиха бърже....И така до краят от една средно могъща сила стана могъща, въведе евро долара. Другата която спечели е СССР с увеличение на територията и броят население. Освен това икономичният контрол над източна Европа....

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...