Отиди на
Форум "Наука"

Алкохолът и еволюцията


Frujin Assen

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Попадам значи в блиц на тази статия. И ми стана интересно, това вярно ли е, или отново "британските учени" плещят глупости, за да оправдаят субсидии. По принцип всички говорят за алкохола като за нещо лошо, а ето, че той се оказва полезен за еволюцията!

Американски учени установиха с генетични анализи, че далечните ни прародители хоминиди са си падали по алкохола от ферментирали плодове още преди 10 милиона години, съобщава в. "Дейли мейл".
Екипът на проф. Матю Кариган от Института Санта Фе във Флорида открил в далечното ни родословие гена ADH4, който служи за разграждането на етиловия алкохол. Той възникнал преди около 10 милиона години, когато приматите слезли от дърветата и започнали да се хранят с плодове, паднали на земята. Фактът, че те можели да метаболизират алкохола, им дал еволюционно предимство.
И досега генът ADH4 e присъщ само за маймуните, които живеят на земята, като горили и шимпанзета. Доскоро учените считаха, че хората са се научили да разграждат алкохола отпреди около 9000 години, когато била получена първата целенасочена алкохолна ферментация./БЛИЦ

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой разбра ли как се казва това дърво с алкохолоните плодове ? А някой знае ли дали ще вирее и плододава и тук?

Sclerocarya birrea

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От статията в уикипедия- http://en.wikipedia.org/wiki/Sclerocarya_birrea разбирам, че тези сцени с алкохолните оргии на добитъка са леко фалшифицирани.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Помня като малък баба ми хранеше прасето с някакво грозде силно наядено от оси. Ама му даваше по малко да се не напиело, че можело да счупи кочината. Така че, явно това става и с други плодове.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На мен ми разказваха, как през пролетта първата трева действа на тревопасните животни много опияняващо въздействие. И гледката пияно магаре била много обичайна в този период на годината...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Книгата е "Крокодила Гена", Авторът - Едуард Успенски, разказът е "Чичо Фьодор, кучето и котарака", конкретната случка се казва "Хмелът цъфти"

Описва се как кравата е пасла цъвнал хмел, овен тя и всеки който е пил от млякото е опива - пощенският разавач Печкин примерно, Трактора Тр-тр Митя (трактирът е някакъв иновативен, движи се с храна) :).. Ако има неточности извинете, но преди над 30 години последно съм го чел..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...