Отиди на
Форум "Наука"

До сто години ще изчезнат около 5000 езика


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Американски учени са изчислили, че до 2115 г. от съществуващите на Земята над 6000 езика ще изчезнат повече от 5000, съобщава БТА ,като се позовава на "Уолстрийт джърнъл".

Според специалистите този проблем се дължи на това, че по-малките етнически и езикови групи са подложени на въздействието на големите общности и с времето приемат тяхната култура, а също - и езика им.

В същото време някои развити общества, като например японското, ще запазят своя език.

Изследователите са уверени, че подобни процеси са се случвали през цялата история на човечеството. А сега като катализатор действат набиращите скорост процеси на глобализацията.

---

През 2005 г. броят на езиците в света е бил изчислен на почти 7000, по-точно - на 6912.

Според различни източници говорещите български език, днешните носители на езика, сме около 6 800 000 - 9 000 000 - 12 000 000 д., разпространени из целия свят.

Езиците имат свой живот и постоянно се променят. Измирането на езици не е ново явление. Около 50% до 90% от общия брой езици са обречени на изчезване към 2100 - 2115 г. Сред тях например са арагонски, навахо и коро (този език се говори в някои малки територии в североизточна Индия). Изчезването на подобни езици няма да нанесе физическа вреда на човечеството, но ще пострадат науката, изкуството и културното многообразие. Ще изчезнат и някои жестомимични езици. Най-много езици са застрашени от изчезване в Централен и Източен Сибир, Северна Австралия, Централна и Южна Америка и др.

ЮНЕСКО работи с пет нива на езикова застрашеност:
- "безопасен" (Говори се от децата и извън дома),
- "уязвим" (не се говори от децата извън дома),
- "определено застрашен" (децата не го говорят),
- "сериозно застрашен" (говори се само от най-старите поколения),
- "критично застрашен" (говорен само от няколко членове на най-старото поколение, често се използва като допълнителен език, използва се рядко или го владее само последният му носител).

Използва се и алтернативна схема на класификация на езиците:
- "безопасен", ако децата ще го говорят след 100 години;
- "застрашен", ако децата няма да го говорят след 100 години (приблизително 60-80% от езиците попадат в тази категория);
- "умиращ", ако децата не го говорят сега.

Застрашен език е език, който е изложен на риск от отпадане от употреба като неговите говорители измират или преминават към употреба на друг език. Загуба на език се случва, когато езикът вече няма свои носители (хора, които го говорят и пишат на него), и се превръща в "мъртъв език". Ако в крайна сметка никой не използва даден език, той се превръща в "изчезнал/изгаснал език". Въпреки че езици са изчезвали през цялата човешка история, в момента езици изчезват с ускорени темпове поради процесите на глобализация и поради неоколониализъм, при който икономически мощни езици доминират над други езици. По-разпространени официални езици доминират над по-малко разпространени езици и това е причината най-малко разпространените официални езици в крайна сметка да изчезнат. Други причини, поради които изчезват езици са: природни бедствия, болести, глад, война, геноцид, политически репресии, социално-икономическа/политическа/културна маргинализация на носителите на езика, неграмотност...

За да запазят езиците от изчезване, лингвистите правят три неща:
- документират ги,
- съживяват ги, като разширяват количеството на носителите им (на използващите ги),
- поддържат ги да не изчезнат, поддържайки техните носители.

Ето списък на езиците, които са (били) говорени от своя последен известен носител:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_last_known_speakers_of_languages

Ето списък на изчезващите езици по региони:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_endangered_languages

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сега поне може да се документира, в т.ч. и фонетично да се записват говорите. В миналото за съжаление, много езици са си заминали поради лошия късмет за тях да няма Розетски камък или Бехистунски надпис...

Иначе това явно е естествен за човечеството исторически процес. Изчезват народи, изчезва и езикът им.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каква стойност имат езиците - като самоопределяща за даден народ ли? Какъв друг аспект има културната стойност на един език? Като се абстрахираме от:

- емоционалната страна - навика, носталгията, привързаността към познатото и страхът от непознатото

- патриотичната - с "езика на дедите ни", която има споменатата самоопределяща стойност във времената в които съществуването на народите и държавите е било условно (под въпрос и следва да се защитава), а искам да отбележа, че не живеем във времената в които търсим причини да се разделяме, а тъкмо обратното - да търсим общото помежду ни и общуваме с всеки

- идеята за "изгубеното безценно древно богатство/знание", ако приемем, че изчезващият език си има добър превод

то защо изчезването на езици, предимно локални, е проблем? Нали една легенда казва, че Бог създал езиците, за да не може хората да се разбират помежду си.

За какво беше създаден есперанто?

За какво хората учат английски език и на него е почти всичко в информационните и комуникационни технологии? Обърнете внимание - информационните и телекомуникационните - онези, които съхраняват и обработват информацията и онези, които не позволяват почти неограничен достъп до нея и общуването с почти всеки по света.

В България има цигани и турци, които слабо знаят български език. Не е ли това проблем?

Знаете ли, че

Мисля, че в динамично развиващият се съвременен свят, динамично повече, отколкото последните поколения могат да се адаптират, остарели парадигми все още господстват. И ето тук е двойният стандарт: Когато гледаме филм направен от небългарин - няма проблем. Когато се храним с храни, които не виреят по нашите земи и са направени от небългари - няма проблем. Когато караме коли, които не са правени от българи - няма проблем. Когато говорим на друг език - проблем.

Знаете ли, че жестономичния език е международен? Нямаше ли да е проблем всяка държава да има свой жест за думите? И под "богатство" и "разнообразие" дали не наричаме неща, които са шум и замърсяване? Защо диалектите ни дразнят? Защо мйекането приемаме за грешка, а твърдото говорене за норма? Не казвам, че българският език е грешка, но казвам, че невладеенето на международен език като английският е грешка. И в един момент практичността ще наложи употребата на онзи език, който ни позволява да се разбираме с хората, а не онзи, който не ни позволява да се разбираме. Ще го илюстрирам с пример. Да речем, че в един момент колелетата са имали и кръгла и квадратна форма. Да, ама квадратната била изоставена по чисто непрактични причини. Трябва ли да жалеем за нея, защото е част от фонда на нечие национално културно богатство? В цялата пропаганда за проблемността в загубата на информация, възпрепятстваща съвременните човешки нужди, е залегнало желанието за национална защита и достойнство. За мен думата националност в наши дни е изпразнена от смисъл. Голяма част от българите не живеят в България и живеят наравно с всякакви нации.

България не е "Земния рай" от песните, нито лелеяната родина за мнозинството българи родени в световното село. Онези, родени, живяли и общували локално това е неразбираемо и страшно. Нещото, което забравяме е, че ценностите са динамични с всяко поколение. Приемането и следването на някакъв ценностен комплекс е за да ни помогне да се адаптираме в света в който живеем и много ме е яд, когато някой разсъждава за драмата как този комплекс се променил, при положение, че света се е променил. Явно българските традиции са отживелица, мухлясали са, уникални са, но скучни за съвременното поколение. Освен да ги архивираме за един бъдещ момент, когато ценностите ще се завърнат към интереса в тази област, не мисля, че трябва да се натиска в друга посока.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всеки език се развива и променя. Българският днес а реаличен от българскя преди 100 години, различен от преди 500 години. Лично аз не виждам някой да се притеснява, че българския език такъв какъвто е бил преди 1000 години не съществува т.е. изчезнал е. Ако след 1000 години всички говорят само английски (който разбира се ще е различен от английския днес) и думата български език се използва в смисъл на местния английски акцент, реално българския ще е изчезнал на пълно, но разлика почти няма с изчезването на българския от преди 1000 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако след 1000 години всички говорят само английски (който разбира се ще е различен от английския днес) и думата български език се използва в смисъл на местния английски акцент, реално българския ще е изчезнал на пълно, но разлика почти няма с изчезването на българския от преди 1000 години.

След 1000 години думата "български език" ще се използва за местния цигански сленг на английския...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Светът загуби още един древен език

watermark.php (361×508)

На 4 февруари тази година в САЩ почина последният човек, говорещ езика клалам. Хазел Симпсън си отиде на 103 години и остана в историята като последния представител на племето, който владее този език.

Хазел Симпсън е научила езика клалам от своите родители, а английски език е усвоила в последствие. Народът клалам е обитавал остров Ванкувър, както и териториите около пролива Хуан де Фука. 
 
Klallam_people_near_canoe.jpg
Представители на народа клалам. 
 
Източник: http://geograf.bg/
 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...