Отиди на
Форум "Наука"

СЕКВОЯ


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

5-web.jpg

Това е вечнозелено иглолистно дърво. Расте в планините на Калифорния и на Южен Орегон и по западните склонове на хребета на Сиера Невада. Наречено е така на името на един индиански вожд. Колкото и да е странно, това е най-високото дърво в света, станало известно на учените (живо, а не като изкопаемо) едва през 1850 година, като англичанинът Лоб случайно открил цяла гора от секвоя.

Преди се е твърдяло, че има секвои, високи 130 метра. Американската асоциация по горите е съставила списък "на най-големите дървета", в който като най-висока секвоя е вписано дървото, растящо в графство Хумболт - 110,8 метра.

Уолтар Фрай, сътрудник на Националният парк на секвоите,

пише, че едно повалено от буря дърво в този парк, наречено "баща на горите", било високо 120 метра.За правото да се наричат "най-високи в света" със секвоята се съревновават още три дървета: мамутовото дърво, австралийският евкалипт и южноафриканската акация галпиния. Тази акация растяла по бреговете на р.Магалаквин, приток на Лимпопо. Някои от дърветата гиганти, повалени от вятъра и от старост, били засипани с пясък. Едно от тях било изкопано, но не напълно. Височината му била 122 метра. Днес няма акации с такива размери. Що се отнася до евкалипта, предишните съобщения за височината му (около 150 м) се окозват преувеличени. В официалният горски справочник на Австралия се съобщава, че отделни евкалиптови дървета са високи малко над 105 метра. Най-близкият родственик на секвоята - мамутовото дърво (секвоядендронът), което често се бърка със секвоята, достига 105,8 метра.

По броя на годишните пръстени е установено, че възрастта на най-старите секвои е 2200 години, а на мамутовите дървета - 3500 години. Обаче за "най-старо от растящите дървета" се смята осилестият бор в Калифорния, който има 4600 годишни пръстена.

И така, секвоята не е най-старото дърво на Земята (въпреки предположенията преди време), но е най-високото сред растящите днес дървесни видове. Тя е три пъти по-висока от 10-етажна сграда! Колко е грандиозна, се доказва и от следните епизоди.

В хралупата на поваленото дърво "Бащата на горите" американците яздят на коне, като че са на манежа. Редом лежи друг исполин - върху него е построен кегелбан, дълъг 23 метра. Също тук, бърху гладък пън, отсечен през 50-те години на миналия век, се издига постройка от греди. В нея през летният сезон се уреждат танци. Вътре могат да танцуват едновременно "16 двойки и остава още достатъчно място за музикантите и за 20 души зрители".

Кората на друга гигантска секвоя, наречена "Майката на горите" била отделена от стъблото на части, които номерирали, за да може впоследствие да се възстанови дървото. Работата продължила три месеца, но секвоята била оголена само на 60 метра от основата. Кората била изпратена с Сан Франциско, кудето частите били сглобени и постройката оформена. В нея се побрали 100 души! Веднъж вътре бил устроен детски празник, на който присъствували 140 деца. По-късно сградата от кората била пренесена в Ню Йорк, а после в Кристал Палас в Лондон. Там изгоряла по време на пожар.

Свикнали сме да смятаме секвоята за американско дърво. В Азия и в Европа тя е расла преди милиони години и е позната единствено като изкопаемо. Но през 1941 година е било направено изключително откритие - проф. Т. Кан е намерил в китайската провинция Сичуанчетери растящи секвои. Наречени са метасеквои.

В заключение ще добавя, че на южният бряг на Кримският полуострови в Задкавказието също растат секвои, но това са културни насаждения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...