Отиди на
Форум "Наука"

Съборът на Рожен, за първи път след 9 годишно прекъсване


Recommended Posts

  • Потребители

Съборът на Рожен:след 9 годишно прекъсване:

-посетен до днес (включително) от повече от сто хиляди човека;

-сергии и игри за всички, включват се калайджиите продаващи ръчно изработени родопски изделия;

(логично- вече почти не са останали българи и българки, които се занимават с ръчни занаяти- направа на чанове или плетене и направа на разните изделия)

-разнобразна програма - песни, хора, конкурси, шоута, представления и изложби;

(с тотална излагация на БГ- киноложката гилдия, и разбиването и от украинци и руснаци)

-породисти кучета, коне, магарета и овце

-бира, скара, безалкохолно и сладолед за будуна.... и препълнени и изпоцапани химически тоалетни, с които хората от поддръжката не успяват да се справят достатъчно бързо и адекватно

-прилична организация (визирам поддръжката на тоалетните, и липсата на указаващи надписи и означения)

-добра организация по отношение на десетките хиляди автомобили. (забележка: голяма част от тях са паркирани и наредени "по германски" по ливадите - хората са там през всичките дни на събора и спят по палатките си)

Общо взето "бива", както се казва.. Не съжалявам, че посетих събора.

(Километрите от разклона на Рожен до обсерваторията са пет - но ако се смята разстоянието по преките пътеки, и това не го пише на табелата на разклона. Ако решите да ходите пеш, имайте предвид, че няма да ходите един час , а поне час и половина по шосето, защото разстоянието от разклона на Рожен до обсерваторията е 8 километра по шосето)

В статията по долу има новини за събора (пише, че се очаква половин милион да посетят събора, аз не съм убеден че това ще се случи)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4876918

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Във Фейсбук към събитието имаше заявени над 30 000 души, че ще отидат. От видеата на кулминацията - Валя Балканска и 400-те гайдара (не ми се броят, ама по-малко ми изглеждаха) не се виждат и 10 000.


ПП: Попаднах на критика към тези събития - тракийската сватба, рекодът на Гинес с 333 гайдара и т.н., че е чисто комерсиално събитие експлоатиращо специфични струни у българина... в което май не виждам нищо лошо. Примерно за шатра на Рожен се плащало 10 000 лв. За какъв патриотизъм говорим тогава у организаторите...


Още един послепис: Отново за мен организацията е калпава. Хора се блъскат и един през друг снимат нещо. Атмосферата на миналото е сговнена, с извинение, от прелитащи субекти в съвременни дрехи, техника и реч. Видях няколко фотографа (бедна ми е фантазията, колко хиляди са платили за това право), които се търкаляха като пити сирене край слизащите гайдари. В крайна сметка има ли заснето нещо извън циркаджиското сборище, не знам, а би ми се искало. Останалото е сергии и кльопачка. Хората се снимат до шишовете с агнета, а ежегодните (заради интереса към тях) сватби са едно голямо надяждане и чревоугодничество.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е на такива събори какво - да маршируват ли? Айде стига! Критикарство е туй, по днешному - хейт.

Това събитие трябва да се случва всяка година, а тия, дето допуснаха да се спре е ясно що за българи са.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Снощи, казват, имало зверски здрав концерт - през нощта.

350 000 д. уж щяли да се съберат. Регистриралите се във ФБ обаче не са мерило за нищо. Някой, който се е записал, може да иде или да не иде. Друг, който не е видял събитието, понеже не е попаднал на него или понеже няма профил там, може да се появи.

Аз бях вчера докъм ранния следобяд. Имам усещането, че имаше по-малко народ, в сравнение с 2006 г., когато беше предният събор. И въпреки това, пак беше пренаселено. На събор като на събор! Имаше зверски задръствания. Обаче ние минахме по един таен черен път. Обаче на връщане се оказа, че и други го знаят или са научили за него. Аз изгорях, станах червенокож - истински индианец. На самия събор имаше множество сергии, които не можах да обиколя до край, пък и не за тях бях отишъл горе. Идеята ми беше да се видя с две семейства - едното - двама мои преподаватели и другото - на едни мои състуденти в Чепеларе. Преизпълних плановете си. :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е на такива събори какво - да маршируват ли? Айде стига! Критикарство е туй, по днешному - хейт.

Това събитие трябва да се случва всяка година, а тия, дето допуснаха да се спре е ясно що за българи са.

Критиката беше, че се правят възстановки само на събития на които има пир - сватби и в случая събор - да се съберем, да се почерпим. Не знам дали ще те изненадам, че в България има стотици подобни събития ежегодно. Може да разгледаш: http://www.sabori.bg/folk_fest_sub/index.html?p=1

С какво Рожен ще остане в историята, освен бройката на гайдите, които свириха фалшиво (пише ви го музикант)? След приятните спомени за излет, хапване, почиване, какво точно остава?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Половината българи са на Рожен, другата половина са в Гърция, а третата половина не знаят къде се намират от жега :)

Майтапа настрана, но като гледам повечето снимки - яко чалга, кебапчета и комерс, което е нормално за такова стълпотворение.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Рожен 2015" - събор или селски панаир?

"Рожен -2015" – не събор, а национален селски панаир, с кюлотите, чорапите, "бутиковите тениски", мънистата, татуировките, виенските колела и блъскащите колички! Това публикува Христо Стоянов, посетител на Роженския събор в социалната мрежа Facebook. Под снимките му възмутени потребители нарекоха събитието "битак".
"Е, поне дъжд да беше завалял да ни измие срама или поне да прогони кича, ама с панаира и грозотата в душата няма да има спасение!", гласи коментар под едната от снимките.
"Само една ромка съхраняваше българското и продаваше калцуни и пъстри тъкани черги. Всичко това омесено с наддаване за добитък, блеене и мучене на животни. Не случайно съборът носеше заглавието "Национален събор Рожен – 2015 на народното творчество и животновъдтсво". Както виждате творчеството и животновъдството са народни... чалгата е в главите на организаториите – от край до край!
Това е само едно от мненията за тазгодишния събор на Рожен. Стотици други хора успяха да видят и хубавото в него, а именно - уникални родни певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната. На роженските поляни, освен народни песни и музика, организаторите са показали и традиционни и вече позабравени в големия град и съвременното семейство, български занаяти и традиционни ястия.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/07/19/rojen-2015-sybor-ili-selski-panair-precenete-sami.270441,image5#photo

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ах, дежурната евроинтелигенция......

"Помириса старият Ромуалдич партенките си и чак се опияни!" - та и те така.

А ти не ги повтаряй като папагал.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

По стечение на обстоятелствата късно се включвам.

Затова сега започвам с:

Поздравления за темата!

Не ходих, че трябваше да съм на друго място тогава, съжалявам за което. Ходих (по-скоро минавах за малко за съжаление) последния път, когато се проведе. Не знам по какви причини бе прекъснат, един път от почивките си там уцелих събора / надсвирването в Гела и така.

Съжалявам. че не бях и ако съм тук догодина по това време и няма приоритети, ще отида.

Сега - чалгата и кебапчетата не можете да ги спрете. Аз доколкото помня чалга преди нямаше. Надсвирването не го наричам така. Сергии с боклуци разни има, но с тях борбата е почти кауза пердута, тази сутрин в предаването на Милен Цветков имаше телефонно интервю с ня'къв от министерството на културата (да не беше и министъра), който се оправдаваше и не поемаше отговорността за тях. Тези неща си ги има и на Гела имаше сергии. Аз ядок катми, курбан и пих бира, не съм си купувал играчки.


Гледах и надсвирването.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Помня един призив да не се пие бира, а родното с традиции - вино :grin:

Мисля, че е пределно ясно, че този събор с нищо не превъзхождаше още дузина годишно, освен с рекламата, а тя бе следствие на комерсиални интереси. Рекламата на събора беше 400 гайдаря (далеч от истината) и Валя Балканска, която има непрекъснато изяви целогодишно. А, и възстановяването на нещо... което не е изгубено, колкото и парадоксално да звучи. Същите състави се срещат на дузина други места всяка година, със същия репертоар.

Щом за шатра се вземат 10 000 лв., може да сметнете за сергии, блъскащи колички и прочие каква пара е направена експлоатирайки родолюбивото чувство към лятното мързелуване и кебапчетата.

Гледах скромно клипче, наречено филм, по случая: http://vbox7.com/play:35cd8d6e64 Струва ми се, че за 700 000 лв. е редно организаторите да се отсрамят с нещо повече, ако изобщо заснетото има нещо общо с тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като се появи нещо българско и веднага изгряват на хоризонта професионалните ругатели. Иначе се наричат писатели, ентелегенция и др. такива, но всъщност са си едни професионални наемни хейтъри, изведнъж тръгнали да се борят за пуританство в изкуството (нищо, че през останалото време пишат стихове със сексуален натурализъм и др. „отворени“ към света неща).

Като са таквиз ентеуектуауци, тия би требвало да знаят раликата между думичките съществено и несъществено, а не да заместват едната с другата и да внушават диващините си и моралната си деградция на хората.

Същественото е, че стотици хиляди хора отидиха да видят и да покажат българския дух и българското и го направиха. (Може да има трески за дялане, но не някакъв небръснат от 10 ноември насам никому неизвестен творец на алабализми ще ги екстраполира т неща до невъзможост.)

Несъщественото е, че някакъв идиот пуснал чалга на сергията си, за да задоволява първосигналната си инстинктивност, като оправдава това с „публиката“, без да схваща значението на таз дума. Дошли от организаторите, направили му забележка, той спрял. После гордо заяви, че пак пуснал.

От това може да ви отърват 4 институции – царската полиция, тодор живковата милиция, НКВД или СС. Тъй като и 4-те ги няма, тоя фонов шум трябва да се изтрае като лек мирис на цигари от долния балкон.

Той е несъществен.

Същественото е, че това нещо което има така стара традиция, се възрдои, след като беше саботирано преди 8 години.

Има хора, пълна е България с тях, които са 3000 пъти по-талантливи от долнопробните самозванци, критиуващи де що видят българско, и които се събраха и ще се събират за да види цяла България народният им талант. Техният глас трябва да се чува по медиите, а не на разни дебили, които „заради другата гледна точка“ трябвало било да им се даде думата.

Медиите ни, вместо да им дават екранно време да извършват нецензурни действия в ефир, да бяха записали изпълнителните и да бяха почнали да ги пускат..

А министерството на културата вместо да се оправдава да мисли за следващия събор.

Стига сте слушали простаците.

Иначе всяко нещо, което е народно, си има леки несъвършенства. Е, та?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Къде ги видяхте тези хейтъри? Аз нямаше и да обърна внимание на кусурите на Роженския събор, на който лично не съм присъствал, иначе щях да имам дълга върволица от впечатления, ако не бяха обикновени хора патриоти от Фейсбук, който споделиха какво са видяли.

Обаче това е егати парадокса, в същия форум, същите хора, веднъж да плюят по един хубав филм за Левски, а сега да ми се правят на патриоти заради поредната от стотиците ежегодни прояви свързани с народния фолклор, която качи на сцените поп-фолкдиви, излъга за гайдарите, опъна едно грандоманско знаме, замъгли планината от кебапчета и заля Рожен с китайски боклуци и комерсиални забавления нямащи нищо общо с българската култура, и привлече с една гола реклама хора, които не могат да изброят имената на пет състава, но сега се кичат по социалните мрежи със снимки, сякаш са освободили България от Османско робство. Егати!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Половината българи са на Рожен, другата половина са в Гърция, а третата половина не знаят къде се намират от жега :)

Майтапа настрана, но като гледам повечето снимки - яко чалга, кебапчета и комерс, което е нормално за такова стълпотворение.

Как разбра от снимките, че е яко чалга? )

Къде ги видяхте тези хейтъри? Аз нямаше и да обърна внимание на кусурите на Роженския събор, на който лично не съм присъствал, иначе щях да имам дълга върволица от впечатления, ако не бяха обикновени хора патриоти от Фейсбук, който споделиха какво са видяли.

Обаче това е егати парадокса, в същия форум, същите хора, веднъж да плюят по един хубав филм за Левски, а сега да ми се правят на патриоти заради поредната от стотиците ежегодни прояви свързани с народния фолклор, която качи на сцените поп-фолкдиви, излъга за гайдарите, опъна едно грандоманско знаме, замъгли планината от кебапчета и заля Рожен с китайски боклуци и комерсиални забавления нямащи нищо общо с българската култура, и привлече с една гола реклама хора, които не могат да изброят имената на пет състава, но сега се кичат по социалните мрежи със снимки, сякаш са освободили България от Османско робство. Егати!

Нещо бъркаш тематиката - точно филма си е за ругаене. Противоречие няма хич, а хейтърите ги видях по телевизията.

Да бяха тъй активни срещу чалгата, както са срещу събора на народното творчество,,,,, ех, какви българофоби, бре, ейййй начииии.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

впечатления от приятели. Плюс наличието на циркови групи като багатур, разните му там поп-фолк изпълнителки и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... хейтърите ги видях по телевизията.

Дай видео, телевизия не гледам.

впечатления от приятели. Плюс наличието на циркови групи като багатур, разните му там поп-фолк изпълнителки и пр.

И на мен са ми много... несъответстващи. Готини са, правят нещо уникално, красиви са, имат хубав реквизит... и нямат никакво място на фолклорен събор. Същото се отнася и на Празника на розата. Циркаджийска работа. Айде японски кимона - заради японското побратимяване (и една статуя на японка сложиха на центъра, няма такава грозота), ама какво правят тези въоръжени варвари с облекла от одрани животни там?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Репортаж за панаира на Рожен:

http://vbox7.com/play:163ab7cb65

Ето защо трябва да се забрани, а патриотите да правят и гледат повече филми за Левски, вместо да си въобразяват, че заемат някаква обществена позиция с разходки в цирка и ядене на кебапчета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Vorfi, "оливаш" се с тенденциозност

Защо мислиш, че съборът някога не е бил комерсиален, нямало е бира, скара, чевермета и фолк, и не е имало задръствания ????

Оплакванията и обвиненията, че нямало организация на движението са тенденциозни и смехотворни..Няма откъде да се намерят, и не могат да се намерят пет хиляди полицаи и охранители, които да са на всеки метър, по всяко време (беше фрашкано с коли и хора по поляните и пътищата в околност от четири пет километра от мястотъо на събора - аз това го видях когато се качих/качвах до обсерваторията).. Културата на водачите да не кажа е засрана, то не е на ниво..Самият репортаж го илюстрира, с тези водачи, които паркират където им е удобно - без да се съобразяват нито с правилата, нито с нуждите на останалите!

И, спокойно, не драматизирайте толкова моля - в Гърция е много "по-зле" в движението пътищата и паркирането (в Солун съм виждал паркирани на платното една до друга леки коли -пълен шок за всички участници в движението)

Ако пък отидете в Бомбай- шокът ще е по-голям :)

Ето защо трябва да се забрани

Хайде сега, щом Алвата :) не забранява събора, всичко е ОК..

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблема със задръстванията ще бъде решен на следващите 2 години (наели са поляните за 3 години) с автобуси. Щом нещо може да се реши, значи:

1. Можело е да се реши.

2. Нещо е наложило да се решава, т.е. не е ОК.

Но организаторите не е имало как да знаят колко хора ще отидат и са си спестили парите и за транспорт и за полиция. Не ми обяснявай, че не можело да се наемат полицаите (колкото и абсурдно да е, че това е начина да пазят реда на обществени прояви, като им се плаща два пъти за да си свършат работата), след като за всеки футболен мач примерно може. Тъй че аз в това не виждам някакъв проблем. Проблемът е в манталитета на гостите, както отбеляза.

И такъв кич никога не е било, и толкова комерс никога не е виждала горката планина Родопа.

Не омаловажавай това как се е случило нещо само заради това какво се е случило между другото.

Алвата, ако надуши темата, не само ще ме подкрепи, че тази форма на халтура подлежи на забрана, но и ще поиска разстрел за виновните :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Супер

Смолян. По време на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен 2015” няма регистрирани тежки нарушения, престъпления и произшествия, съобщиха от ОД на МВР-Смолян. Охраната на мероприятието се осъществи от около 260 служители на МВР при създадена стройна организация за охрана на обществения ред, безопасността на движението, недопускане на престъпления и противообществени прояви и гарантиране сигурността и правата на гостите на събора. През трите дни на събора няма допуснати тежки нарушения на обществения ред, няма регистрирани криминални престъпления, пожари и тежки пътнотранспортни произшествия. Започнато е едно бързо производство за шофиране след употреба на алкохол.

Снимка на първия събор на Рожен от 1898 година

nay-starata-snimka-ot-rozhenskiya-sabor-

Кадри от откриването на събора през 2000 година

http://bulevard.bg/videos/2952/unikalno-prezidentat-v-duet-s-valya-balkanska

Снимки на събора от "птичи поглед" (снимани са от дронче) -2015 година

https://www.google.bg/search?q=%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4&espv=2&biw=1280&bih=909&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB4QsARqFQoTCLur9OTZ88YCFYSOLAodY84N6A#tbm=isch&q=%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%80++%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Още едно мнение, което напълно подкрепям: Пари, за сметка на традицията.

http://mediacafe.bg/novini/kultura-i-izkustvo/Za-Rozhen-s-ljubov-i-kritika-9014

Е на тези снимки чалга ли се вижда? Не се вижда чалга.

А на въпроса какво общо има Родопа с нестинарите - а сети се. Името му започва с "Б". Там, бре, дето й зората.

;)

А тоя автор е тръгнал да критикува за нещо си, но се е усетил да не прекалява.

В заключение:

Удивително остра и самоцелна критика стигаща до очерняне, за неща, които в никакъв случай не са съществени, по повод на едно възкръснало българско събитие.

Налага се извода, че такава прекаленост и самоцелност си има скрити цели. И си ги има, разбира се. Но с политиката - дотук.

Не бъдете тъпи да се връзвате на хейтърите. Те нарочно ви баламосват.

(Древнокитайска народна мъдрост)

post-727-0-51129200-1437754232_thumb.jpg

post-727-0-96158000-1437754242_thumb.jpg

post-727-0-87394900-1437754250_thumb.jpg

post-727-0-69359400-1437754257_thumb.jpg

post-727-0-16048500-1437754272_thumb.jpg

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Плюсове и на двама ви без да се замисля!

Сигурно мога и логически да смачкам съпротивата :) , но имам право и аз на емоции.

И казвам: Тоз събор трябва да го има! И на Гела също!

На Гела поне чалга нямаше. На последния там 2006 г - също, поне за времето дето бях там.


Не може да наричате фолклора Чалга, пичове.

Ако се е допуснало - грешка на организаторите е.

По селски сборове ходили ли сте? Аз да. И там може да чуете чалга. И?

Да Земем да ги забраним ли?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...