Отиди на
Форум "Наука"

Щраус


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

ostrich.jpg

Тъй като е много тежък -най-голямата птица в света, той не може да лети! При щрауса всичко е огромно, както сочат размерите му: височина 2,40 м и маса приблизител- но 150 кг. Видимата част на очите му е два пъти по-голяма от тази при човека. Масата на едно яйце на тази гигантска птица е равна на 20 кокоши яйца или на 4500 яйца на най-малките колибри! Черупката достига дебелина 2 мм. Що се отпася до гнездото му, то това е трапчинка, издълбана в земята, дълбока 30 см и широка 1 - 3 м. Щраусът обитава предимно африканските саванн, но вече рядко се среща там, с изключение на областта Сахел, в Северен Камерун и източните и югоизточните части на Африка. От тридесет и пет години е напълно изчезнал в Сирия и Арабския полуостров, също и в Северна Африка, след като е бил безогледно избиван от недобросъвестни ловци.Карата са му дали прякор "щраус-камила", без съмнение заради ръста му, начина му на живот, външния му вид и силуета му.

От края на миналия век щраусът е отглеждан полу на свобода в обширни оградени плащи и периодично са взимали от него пера, които използували за изработването на разнообразии предмети.

Тъй като стомахът му мели всичко, щраусът поглъща всичко и каквото и да е. Ако това се потвърждава от заловените (затворени в клетка) животни, които поглъщат каквото намерят (копчета, бурми, панти, пръстени и др.), то не се отнася до дивите птици, чийто начин на хранене е разнообразен, но в действителност не е чудноват. Щраусът къса листа от храстите и дърветата, улавя насекоми, малки гризачи и събира зърна. Поглъща и много чакъл, който улеснява надробяването на храната му. Социалният живот на щрауса е сложен. С изключение на размножителния период (септември -октомври В югозападната част на Африка) той живее на стада с различна численост. Мъжките са полигамни или моногамни. В първия случай те образуват семейство с две или с три женски; във втория -те живеят само с една женска.

Дължина на тялото 2 м. Височина 1,80 и повече от 2 м. Маса 70

-150 кг. Мътене 42 дни.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...