Отиди на
Форум "Наука"

Константин Тих и Скопие


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

В различни книги чета следното описание свързано с Константин Тих и Скопие. През 1246 ромеите завоюват македония, включително и Скопие. Данни, че българите са си върнали Скопие няма. Обаче, през 1257 Константин Тих става цар. За него се казва, че бил управител на Скопие и роднина със сръбския владетел.

А сега де. Това как да го разбираме? Той може да е бил управител на Скопие максимум до 1246. Идва на власт 11 години по късно! Малко е странно да бъде описван с пост който е заемал преди цели 11 години. Какво е правил през тези години? Няма съмнение, че един благородник с амбиции не би стоял вкъщи, а би развивал кариерата си.

Другия вариант е, да е бил на ромейска служба. Доволно странно, един ромейски управител да заеме българският трон

Третия вариант е, българите да са владеели към 1257 Скопие. Според мен този вариант е най логичен. Възможността българите по някое време между 1246 и 1257 да са си върнали част от Македония е по логична, отколкото претендент за трона да се кичи с длъжност загубена преди 11 години или да е бил на ромейска служба.

Ето го и сам Коцето.

NHM-BG-photoKonstantinTih1.jpg

Очевидно млад човек.

Ще ми се да чуя и вашето мнение по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През 1254 г. при Михаил ІІ Асен има контранастъпление - при което със сигурност са върнати повечето крепости в Родопите (Станимака, Кричим, Перперикон) и вероятно и повечето в Северна Македония, вкл. Скопие.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това звучи логично. Прочее мирът в Регина е предателски и Михаил ІІ отказъл да го преподпише, но Цепина все едно била предадена на ромеите. Каква е съдбата на Пловдив и Скопие не ми е ясно.

Я още един въпрос. братът на цар Иван Асен ІІ севастократор Александър към 1246 се счита за мъртъв. Докато е жив обаче е управлявал Видин почти като независим. Тука значи чета следното. Някой си Петър (очевидно голям болярин) станал регент и получил севастократорска титла. Бил оженен и за дъщеря на цар Иван Асен ІІ. Дали пък тоя пич не е наследил Видин? Чета още, че синовете на Александър-Калоян и Калиман се отцепили в Средец.

В мен възниква следната идея: Сашо контролира обширна територия, Видин, Белград, Ниш, а може би и Средец. През 1246 когато на власт идва малкия Михаил Видин е отнет от него или от наследниците му и предаден на Пешо от Търново. В резултат на това Калоян и Калиман са обидени и се отцепват в останалият им Средец.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор История

Александър вероятно е управлявал Белград или Браничево.Всъщност неговото име се споменава един единствен път - покрай войната с маджарите.Това е че е бил избягъл с брат си Иван Асен по време на неговото изгнание са митове.Вероятно си остава в България.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...