Отиди на
Форум "Наука"

В бъдеще ще извличаме енергия от микроскопични черни дупки


Recommended Posts

  • Потребители
 
 
 
Според световноизвестния физик в бъдеще ще извличаме енергия от микроскопични черни дупки
b_1990023-orig-458e2265c3.jpg

 

 

Микроскопични черни дупки могат да станат практически неизчерпаем източник на енергия за човечеството в бъдеще. Това прогнозира британският астрофизик Стивън Хокинг във втората част на радиопредаването на BBC Radio 4, посветена на изследването на черните дупки. Все пак той предупреди за опасностите, с които хората могат да се сблъскат при опит да използват тази енергия.

„Черна дупка с маса като на Слънцето може да произведе частица лъчение на Хокинг с ниска скорост и затова е почти невъзможно да се забележи. Но ако я намалим до размера на планина, то тогава черната дупка ще произвежда рентгеново и гама лъчение със сумарна мощност от около десет милиона мегавата, което е достатъчно за захранване на електроуредите на Земята”, подчерта физикът.

Според Хокинг обаче малките черни дупки могат да представляват опасност за планетата, тъй като те могат да мигрират към центъра на Земята и така да предизвикат глобална катастрофа. Много по-безопасно би било да се задържат тези масивни обекти на значително разстояние от планетата, например на околоземна орбита.

Такива обекти засега не са намерени в космоса, но Хокинг смята за възможно създаването на микроскопични черни дупки в бъдеще.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

"+", че е любопитно ама иначе...

Толкова далечно и неопределено бъдеще, та чак невъзможно. Той все пак е физик теоретик.

Несравнимо по-просто е да се обладее енергиоята на термоядрения синтез (да се направи управляем), би било достатъчно.

Ако пък се обладее енергията на анихилажията (натерия + антиматерия).. Това ще даде още няколко порядъка повече енергия от УТС. Антиматерия няма наоколо, това е проблем, а после и съхранението..

Доколкото схващам идеята е, че черната дупка е потенциална яма. Всичко спрямо нея има потенциална енергиа, която се превръща в кинетична или електромагнитна (лъчение), когато се приближи достатъчно. Тънкият момент наистина е какво ще пречи на черната дупка да погълне Земята. За щастие няма как да се получи. Нито в колайдера, нито където и да е.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

М-да!

Такава идея е равносилна на идеята за "Извличане и ползване на енергия от вакуума"!

Трудно си представям, че на знаменити учени, не е известно: Която и енергия да ползваме, то, тя е все енергия от вакуума!

Може би, за ... популярност се праскат подобни "заглавия"?! - знам ли!:)

 

Полевата форма на материята (разни фотони), пренасяйки импулс по вакуума, осигуряват Действие, различимо при  пробно тяло (изменя състоянието на масов обект - вещева форма на материя). Връзките на вещевата форма на материя - обменните фотони за връзка - са полева форма на материята. В природата тия връзки се осъществяват при екстремни, динамични обстоятелства - разпад на неутрони, например и с "откритите" сили - на привличане и отблъскване, се случват Големи образувания от вещеви частици, локално, в малки обеми. Тоест - Голямата "динамика" при срещи на частици, се "вкарва" в по-малък общ обем от частите му, като се заменя част от  "праволинейно"- постъпателно движение на импулс с Момент на количество на движение - импулс от въртене около моментен център на ротация. Така - не е възможно надскачане на Свак, а става движение на тяло с много по-малка скорост, от отделните му части, преди групирането им в тяло, макар и да са се движели със скорост близка до Свак. (за относителни скорости става въпрос:))

Ние (човеците) ползваме разрушаване, разкъсване на готовите от природата връзки (обменните фотони за връзка) във вещевите обекти, и се "греем" от излетелите фотони след разкъсване. Те предизвикват резонанс- разтрептяване на клетките ни - а това "по динамика" се счита за повишаване на кинетичната ни енергия, което е "по-висока" Т - възприето популярно, като промяна на "топлото" ни. И по принцип - гледаме да се темперираме.

Всички процеси за извличане на енергия "на ползу роду" - до това се свеждат - превръщания на Епот в Екин и обратно, по законите открити от физиката. Енергията на вакуума - в този смисъл е неизчерпаема (природен ресурс) ... и си я ползваме... докога - зависи от разума ни!

Черни - бели, каквото и да са дупките, са полезни, ако употребим връзките в тях (от тях) след разпад, удобен за нас.... и при положение, че съществуват, разбира се.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето в подкрепа на предишния постинг:

http://megavselena.bg/kvantoviyat-hladilnik/

Квантовият хладилник

квантовият хладилник

Когато студено мляко се изсипе в чаша с горещ чай, температурното равновесие се постига бързо. След известно време на взаимодействие между капките мляко и чай се постига относително хомогенна температура в цялата течност.

Този процес играе ключова роля в охлаждането на газове до свръхниски температури. Изненадващото е, че дори газове, при които този ефект е потиснат, могат да бъдат охлаждани. Учени от Техническия университет във Виена са наблюдавали това явление и са открили специален квантово-механичен охлаждащ ефект

„Частиците, които съставляват течностите и газовете, имат различни енергии“, казва проф. Йорг Шмидмайер (Jörg Schmiedmayer). „Разпространението на тази енергия зависи от температурата на средата. Колкото по-горещ е даден газ, толкова по-голям е броят на високоенергийните частици.“

Следователно, можем да използваме прост трик, чрез който да охлаждаме газове – с помощта на електромагнитни полета, частиците с най-много енергия се премахват от газа. Останалите частици преразпределят енергията и по този начин газът се охлажда.

„Подобно е на това, когато духате гореща напитка, за да изстине по-бързо“, казва Бернард Рауер (Bernhard Rauer), който водел експериментите в изследователската група на Шмидмайер. „Частиците с най-много енергия напускат течността и биват издухани. Останалата част от течността достига температурно равновесие, като вече е по-студена.“

Все пак не винаги е възможно да се постигне температурен еквилибриум. Например „люлката на Нютон“ е устройство, при което няколко подредени в линия сфери са провиснати на връв. Когато една от сферите е приведена в движение и се удря в останалите, движението се предава на всяка следваща, а другите се връщат в състояние на покой.

„В този случай сферите обменят енергия само със съседите се. Така никога няма да се получи топлинно разпространение между няколко различни вида енергия“, добавя Рауер.

Ученият изследвал подобна система – едноизмерен газ от атоми, поставени в правя линия чрез електромагнитен капан. Атомите са способни да предават енергия точно както сферите в люлката на Нютон. Тогава би трябвало да се очаква, че охлаждащият механизъм чрез премахване на най-заредените частици няма да проработи. Според този опростен модел енергия, която липсва, е изчезнала завинаги.

За изненада на учените това не се оказало вярно за едноизмерния газ. Той може да бъде охлаждан чрез постоянно премахване на богати на енергия частици. Причината за този ефект се крие в разбирането ни за частиците. Трябва да гледаме на тях от гледна точка на квантовата механика.

„Не трябва да мислим за единични сблъскващи се частици както при люлката на Нютон. Вместо това трябва да вземем предвид колективното възбуждане, което се разпределя между много на брой частици – нещо подобно на морска вълна, която представлява множество водни молекули, движещи се колективно“, обяснява Шмидмайер.

Такива квантови вълни съхраняват енергията на системата и колкото повече частици се премахнат, толкова по-спокойни стават тези вълни. Това е квантово-механичен охлаждащ процес, който не би трябвало да е възможен според класическите прости закони на природата.

„Това е важно за нас, защото обикновено квантовата физика се изучава в прости системи, състоящи се от само няколко частици (атом с няколко електрона). Сега разполагаме със система, която определено проявява квантово поведение и е съставена от хиляди атоми“, завършва професорът.

...

 

Ето:

"...

За изненада на учените това не се оказало вярно за едноизмерния газ. Той може да бъде охлаждан чрез постоянно премахване на богати на енергия частици. Причината за този ефект се крие в разбирането ни за частиците. Трябва да гледаме на тях от гледна точка на квантовата механика.

„Не трябва да мислим за единични сблъскващи се частици както при люлката на Нютон. Вместо това трябва да вземем предвид колективното възбуждане, което се разпределя между много на брой частици – нещо подобно на морска вълна, която представлява множество водни молекули, движещи се колективно“, обяснява Шмидмайер."

Такова "колективно възбуждане" има и при Токамака  и тотално пречи на "Управляемостта" на термоядрения синтез (в друга тема го разглеждахме).

Но - по-важното е, че частиците не са твърди топчета (не са билярдни топки) - и не си предават импулс по "праволинейно" движение - при непрестанно образуване въобще не е ясно накъде е насочен спина на частиците в момент на поглъщане/излъчване на фотон от обкръжението за промяна на импулс (момент на количество на движение - има моментен център на ротация за всяка частица - различен във всеки един "миг" на въздействие с полето). Измененията на полето е в синхрон с измененията на начина на образуване на самите частици и понеже честотата на образуване на частиците е огромна в сравнение с изпитващите честоти (тези, с които се "наблюдава"), то - те са си "цели", но движенията им - не се подчиняват на "класиката" (в Нютоновата люлка)

...
 

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...