Отиди на
Форум "Наука"

Барс - Uncia uncia


Recommended Posts

  • Потребител

Барс - Uncia uncia

uncia%20uncia.JPG

Барса или Снежния леопард е една от красивите и неуловими котки в света. Оцветен е от светло сиво до опушено сиво, корема е бял. Главата, врата и долната част на крайниците са покрити с малки плътни петна, а останалата част на тялото е в розетки. Козината ми е много дебела, като опашката и най-вече по корема е най-дебела. Опашката му е много дълга в сравнение с другите котки и на дължина е почти колкото тялото. Използва опашката си за баланс и за да покрива носа и устата при ниски температури. Лапите са им големи и пухести, пригодени за живот сред скалите и снега, ушите са малки. През зимата козината му става по-светла. Тялото достига на дължина от 1 до 1,3 м, а опашката е от 0,8 до 1 м. Големи мъжки индивиди са били притегляни към 74 кг, макар че средната тежест е 45 - 55 кг, а при женските индивиди 35 - 40 кг. Храни се с диви овце, глигани, зайци, елени, кози, мармоти и други малки бозайници. Напада жертвиет си от засада като ги дебне от някоя скала. Първоначално са нощни животни, но са активни ранно сутрин и следобед. Матирането е през декември, бременноста трае около 3 месеца. Малките са от 1 до 4, слепи са, но за около 10 дни проглеждат. Живеят с майка си 18 месеца. Полова зрялост достигат след 2 година възраст. Барса е самотно животно което се събира с друг себеподобен от другия пол само през размножителния период. Той е добре известен със своята мускулатура и подвижност. Среща се в планинските степи и иглолистни гори, скалисти местности, хребети на височина 3000 - 4500 м, но понякога се срещат и над 5500 м, през зимата се спускат по-ниско в търсене на храна. Населява планинскита местност в Централна Азия, Китай, Индия, Казахстан, Непал, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Макар, че населява голям диапазон този вид котка се среща сравнително рядко и в обособени части. Видовете които населяват севера се класифицират като Uncia uncia uncia, а тези на юг са Uncia uncia uncioides. Излижен на опастност, предполага се, че има 4000 - 6000 индивида на свобода и още около 600 в зоопарковате.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

До колкото си спомням това животно е било познато на нашите предци. В календара на прабългарите, който се споменава в " Именника на българските ханове" една от годините носи името барс. :book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От това животно идва и името Борис - единственото прабългарско име разпространено в целия свят.

Само да уточня, че тогава така са наричали и лъва.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не се и учудвам, тъй като и лъва и барса са от едно семейство-това на котките. За произхода на името Борис и за неговото световно разпространение си прав. :v:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...