Отиди на
Форум "Наука"

Езикът на врабчетата


Recommended Posts

  • Потребител

Понякога наблюдавам растенията и животните не защото ме мързи да правя нещо друго, а защото ми е интересно.

В стената на павилиона дето бях продавач имаше дупка и в нея живееше семейство врабчета. Всяка пролет преди да се нанесат, наемателите и правят текущ ремонт.Сутрин щом се събудят, те не се хващат веднага за работа, а най напред закусват.Кълват трохички покрай двете маси пред заведението.Аз съм сложил няколко кошчета, но те не ходят там ,защото в тях няма нищо.Според клиентите ми, кошчетата само бележат района в който трябва да си хвърлят отпадъците.Щом се нахранят мъжкото врабче отива за строителни материали.Предпочита да пазарува колкото се може по близо до гнездото за да икономисва от усилията при транспортирането.Изглежда то е общ работник и само доставя тревичките.Женското врабче повече разбира от строителство,  защото определя част от доставката като нестандартна и я изхвърля.Този брак се натрупва на малка купчинка под гнездото и аз го измитам , това е част от задълженията ми.Сламките ги изхвърлям на няколко метра в близката градинка, те и без това са взети от там,пък и няма да си пълня кошчето с чужди боклуци я.Забелязах обаче, че врабчето пак ги взема от там и ги носи в гнездото.И другото пак ги изхвърля.Щом установих , че въртим едни същи сламки, първи отказах да участвам в този порочен кръг и започнах да ги изхвърлям в контейнера.

Един ден докато стоя пред заведението и чакам да мине някой клиент забелязах двете врабчета да се репродуцират.  .Женското врабче се беше разположило удобно, приклекнало на жицата и не ставаше след приключването на сеанса.И защо да става като след 12 сек. започваха отново.Изминаха няколко минути, аз все очаквах да приключат сесията и за това не отбелязах времето на започване, нито броя на отделните актове.Просто не предполагах такава потенция у врабеца.Забелязах че той каца веднъж в ляво ,веднъж в дясно от партньорката си, като нито веднъж не сбърка.Може би така му беше по лесно да брои.Изминаха около 4 минути и още не се виждаха признаци на умора в участниците.Врабеца правеше пауза от 12 до 18 секунди, но щом съпругата му започваше да трепти с крилца, той веднага прекъсваше почивката.По нататък недвусмислено установих, че това трептене с крилца означава “искам” и се използва много често и в други ситуации на врабчия живот.

Не съм забелязал кога двойката са излюпили, но разбрах защото долу под гнездото изметох няколко черупки от яйчицата им.Искаше ми се да се кача със стълбата и да видя каво има в гнездото.Но усещах ,че семейството няма да одобри такава намеса в личния му живот.

Търпеливо дочаках времето когато младия тинейджър, кацна между масите с баща си.Изглежда през него ден имаха урок по кълване на трохи от царевични пръчици.Младото врабче стоеше на едно място в леко приклекнала стойка ,трептеше с крилца(в поза “искам”) и викаше.Неговият учител кълвеше миниатюрни парченца и му ги подаваше в човката.Гледай викам си, младежа ако се наведе сам може да си клъвне трохички, но чака баща му да му сложи в устата,.. също като при нас хората.

Щом излязох навън всички врабчета хвръкнаха на съседния бор.Изглежда младежа не можеше да излита още от ниско място каквото е тротоара защото остана неподвижен на мястото си.Като тръгнах към него цялото ято започна на висок глас да му дава съвети.Изглежда му казваха че ако не мърда, дебелия педераст няма да го забележи и ще го подмине.За това успях да отида до него и не срещнах никаква съпротива при залавянето му.Хванах го защото районът е привлекателна дестинация на всички кучета и котки на селото.Та исках да го кача на по високо място от където да може да излети.Сложих врабчето на един висок клон, то се опита да хвръкне и падна пак на земята.Може би перата от летателния му апарат трябваше да пораснат още малко или все още не владееше добре техниката на летенето.При втория ми опит да го хвана всички останали врабци смениха тактиката и се развикаха казвайки му да бяга.Голям зор видях докато го заловя, защото всички на него помагаха.Накрая успях да го приклещя между фризера и хладилната витрина и го хванах.Качих го чак на покрива на рейсовата спирка и то хвръкна нанякъде да си търси късмета.

Значи тия врабчета много добре се разбират имат език който се състои от различни пози и движения на тялото, съчетани с гласни звуци.Това трептене с крилца означава “искам” и чрез допълнителни звуци уточняват кой какво иска.Може би трябваше да изпробвам и аз така да трептя за да видя какво ще ми дадат,но кой да се сети за това преди 15 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 31 минути, vvarbanov said:

 

 

Значи тия врабчета много добре се разбират имат език който се състои от различни пози и движения на тялото, съчетани с гласни звуци.Това трептене с крилца означава “искам” и чрез допълнителни звуци уточняват кой какво иска.Може би трябваше да изпробвам и аз така да трептя за да видя какво ще ми дадат,но кой да се сети за това преди 15 години.

Върбанов, приятелю, и да ти беше дал нещо някой, после така щеше да ти резне крилцата, че нито щеше да фъркаш, нито да трептиш с тях. А виж сега колко хубаво и свободно разказваш, чак ти завидях. Ние врабчетата сме така - фъркаме си свободни, и така ни е добре:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...