Отиди на
Форум "Наука"
nik1

Границата между РТ и РБ минава през нос Резово?

Recommended Posts

До колкото знам има в международните отношения за определяна на речни, речно морски граници, посоката на вливане на рексата. За това тази река е так изкуствена при устието си. Това лято бях там, пих там и е..х там.:).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази граница навремето е била малко коригирана (artificial) от братята турци чрез  изместване на устието на река Резовска на север.. Поради корекциите, вероятно (*) една част от нос Резово сега попада в територията на Турция.

(*)Границата по сушата е река Резово. Морската граница като продължение на границата по сушата, минава през Резовския залив,  и после и през нос Резово, като го разделя - "захапва" малка част от него.

ПС

Снимането по границите не е разрешено (особено - да се снима съседна територия, т,е. турската територия), та оглеждайте се за полицаи, ако правите снимки (полицаите квартируват в Резово, и някои от тях си правят разходки като цивилни пичове)

 

 

Редактирано от nik1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 8 часа, nik1 said:

(*)Границата по сушата е река Резово. Морската граница като продължение на границата по сушата, минава през Резовския залив,  и после и през нос Резово, като го разделя - "захапва" малка част от него

Ами под "морска граница" се има предвид само водната, т.е. тая черта там важи само за определяне на акваториите и не захапва нищо от носа, защото той е територия, а не акватория :animatedwink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Устието е променяно от турция и от бг..Имало е нещо като безмълвна малка локална война. Устието не е естествено. Имало е значение и посоката на течението точно на вливането.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мда и в спомените на Т.Живков от 1995-а се споменава за товзи момент (не че го считам за най-достоверния източник де, но поне по тоя въпрос не виждам особено смисъл да се изкривява информацията). Та там разправя, че е знаел за това и че турците започнали първи да бутат чакъл и камъни за да отбиват течението, не само по устието, ами по цялото течение. Първоначално си е затварял очите или с половин уста заповядвал отсам да правят същия номер с чакъла и камъните поне да ги спират. Поради това реката е неестествено меандрираща въпреки, че Странджа е полегата планина и на места е широка едва метър-два. Също споменаваше и че в някакъв момент му звъняли на пожар щото турците били докарали вече и фадроми. В някакъв още по-спечен момент, май баш покрай Възродителния процес се появили и военни масово. Но за щастие тези искри не можа да разпалят пожар тогава.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Турция укрепваше (укрепи) бреговете на реката и променяше (промени) устието, защото реката е заливала много големи площи и ги заблатявала

Говорил съм със стари хора в Резово- онзи голям пясъчен плаж отсреща в Турско (съседното на Резово село в турско се казва Беендик), преди турците да  направят корекциите/насипите е бил заблатяван за половин година.

ПС

По турско крайбрежие има блата и езера, от Инеада, https://en.wikipedia.org/wiki/İğneada до кажи речи Истамбул се намират бая блата и езера, Има и лонгози (лонгозни гори) по крайбрежието. http://heritages.info/bg/sights/view/101

 

Редактирано от nik1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...