Отиди на
Форум "Наука"

КС обяви санкцията при негласуване за противоконституционна


Recommended Posts

  • Потребители

Официалното съобщение на сайта на Конституционния съд

Цитирай

        Днес,  23 февруари 2017 г., Конституционният съд се произнесе с решение по к. д. № 11/2016 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България за обявяване на противоконституционност на чл. 242а от Изборния Кодекс относно последиците при неупражняване на избирателното право.
        Съдът прие, че разпоредбата на  чл. 242а от Избирателния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на   конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38,  чл. 42 и чл. 57, поради което я обяви за противоконституционна.   
        Решението е прието единодушно с 11 гласа.
        Пълният текст на  решението ще бъде  ще бъде публикуван  на 28 февруари 2017 г.

Поне засега дойде края на унизителното положение уж суверенът на държавата да бъде подкарват като стадо овце с камшика към изборните урни да гласува. Правото да гласува, т.е. да избира управниците си е един от основните белези, които правят от човека гражданин на държавата. А белезите от камшика върху гърба пък са сред основните признаци, че човекът е роб. За щастие този път развоят на събитията приключи мирно, защото предишния път, когато е било въведено подобно нещо, на тогавашния министър-председател Стамболийски първо е била махната главата, а чак след това е било махнато и задължителното гласуване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пактовете за правата на личността, ратифицирани от България през 1970 г., съдържат постановки, които утвърждават най-важните социално-икономически и политически права на човека. Упражняването на което и да е право не може да бъде вменено като граждански дълг. Доста колизии има да се решават в нашето законодателство. В спорни случаи международният акт е с по-голяма правна сила. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...