Отиди на
Форум "Наука"
Galahad

КС обяви санкцията при негласуване за противоконституционна

Recommended Posts

Официалното съобщение на сайта на Конституционния съд

Цитирай

        Днес,  23 февруари 2017 г., Конституционният съд се произнесе с решение по к. д. № 11/2016 г., образувано по искане на омбудсмана на Република България за обявяване на противоконституционност на чл. 242а от Изборния Кодекс относно последиците при неупражняване на избирателното право.
        Съдът прие, че разпоредбата на  чл. 242а от Избирателния кодекс, като предвижда санкция за неупражняване на избирателното право противоречи на Преамбюла на Конституцията, както и на   конституционните разпоредби на чл. 4, чл. 5, ал. 1, чл. 6, ал. 2, чл. 10, чл. 37, ал. 1, чл. 38,  чл. 42 и чл. 57, поради което я обяви за противоконституционна.   
        Решението е прието единодушно с 11 гласа.
        Пълният текст на  решението ще бъде  ще бъде публикуван  на 28 февруари 2017 г.

Поне засега дойде края на унизителното положение уж суверенът на държавата да бъде подкарват като стадо овце с камшика към изборните урни да гласува. Правото да гласува, т.е. да избира управниците си е един от основните белези, които правят от човека гражданин на държавата. А белезите от камшика върху гърба пък са сред основните признаци, че човекът е роб. За щастие този път развоят на събитията приключи мирно, защото предишния път, когато е било въведено подобно нещо, на тогавашния министър-председател Стамболийски първо е била махната главата, а чак след това е било махнато и задължителното гласуване.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пактовете за правата на личността, ратифицирани от България през 1970 г., съдържат постановки, които утвърждават най-важните социално-икономически и политически права на човека. Упражняването на което и да е право не може да бъде вменено като граждански дълг. Доста колизии има да се решават в нашето законодателство. В спорни случаи международният акт е с по-голяма правна сила. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...