Отиди на
Форум "Наука"

Бъдещето е на електронния разум


Recommended Posts

  • Потребител

Малко гадна, нелицеприятна прогностика:)

http://megavselena.bg/lord-martin-riis-bydeshteto-e-na-elektronniya-razum/

"Лорд Мартин Риис: Бъдещето е на електронния разум

електронния разум

 
 
 
 
pixabay.com

Лорд Мартин Риис, Кралски астроном и почетен професор по астрофизика и космология в университета Кеймбридж вярва, че само след стотина години машините ще изпреварят човешкия интелект и ще се превърнат в господстващи на планетата същества.

Той предупреждава, че не е задължително извънземният разум да има биологически основи, а много по-вероятно е той да е електронен. „Предполагам, че ако открием извънземен разум той няма да има нищо общо с нашия. Ще бъде някакъв вид електронен интелект“, казва Риис.

Според него, има сериозен риск от влошаване на глобалните пропорции стоящи в основата на живота ни днес. Злоупотреба с технологии, биотероризъм, рязък скок в броя на хората, всичко това ще направи човечеството много по – уязвимо отколкото когато и да било преди това в нашата история. Макар повечето рискове пред хората да идват от тяхната дейност, възможността машините да изпреварят по интелект биологичните същества, може да се превърне в решаващ фактор за по-нататъшното развитие на живота във вселената. В бъдеще машините ще излязат начело само след стотина години. Ще се окаже, че периодът на органичната интелигентност е изключително кратък, а безкрайното бъдеще ще бъде на изкуствения интелект на машините, казва Риис. 

За разлика от деликатния и силно уязвим от много заплахи човешки живот, електронният интелект ще бъде много по-приспособим за пътешествия във вселената и ще може да предотврати много заплахи, способни да унищожат човечеството.

Хората ще се окажем „заключени“ в нашия свят. Ще можем да достигнем до близки планети, но пътуването извън слънчевата система ще бъде в епохата след хората“, предрича английският учен. Това е така, защото времето за пътуване е много дълго за смъртни умове и тела. Безсмъртието което ще постигнат машините, ще направи такова пътуване между световете реално, „то ще бъде осъществено от роботите, не от хората“, счита Риис.

Всъщност подобно мнение имат и други мислители от нашето време като Стивън Хокинг, например, който също вярва, че изкуственият интелект ще отстрани хората.

Разбира се има и противници на това мрачно за хората предсказание. Изкуственият интелект може да бъде изграждан и възпитаван така, че емоционално да се обвърже с хората и да не им вреди. Човечеството може да се адаптира и съществува заедно с изкуствения интелект, като максимално се възползва от него.

Ако Риис обаче е прав и машините пряко или косвено унищожат хората и продължат да съществуват и се развиват без тях, биологичният живот може наистина да е само къс период от развитието на разума."

 

 

...

има и видео.

...

Редактирано от Малоум 2
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Водещи учени в света смятат, че с развитието на изкуствения интелект, той ще може да унищожи човечеството до 2050 г., предаде БТВ. Според Джеф Несбит, един от водещите учени в сферата, има два варианта за бъдещето ни като раса – изкуственият интелект, създаден от нас, да сметне, че вече не сме му нужни и да ни унищожи или да станем безсмъртни благодарение на него. Първият вариант е свързан с теорията за „изкуствен супер интелект”, според която машините ще еволюират в един единствен супер компютър, който ще може да разрешава всички проблеми и няма да има нужда от човешка поддръжка. Поддръжник на теорията за безсмъртие е ученият Рей Курцвейл. Според него изкуственият интелект вече помага на човечеството да достигне безсмъртие, тъй като в последните години той е разработил лекарства за много болести. Според Курцвейл изкуственият интелект ще достигне „човешко ниво” до 2029 г., което ни дава достатъчно време да разработим правилните етични и морални стандарти за съществуването му. Всички поддръжници и на двете теории обаче са съгласни, че в следващите 30 години изкуственият интелект ще възпроизведе човешкия мозък напълно и ще еволюира в супер интелект.

Прочети повече на: https://www.novini.bg/news/420245-изкуственият-интелект-може-да-унищожи-човечеството-до-2050-г-.html

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...