Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

ПРИ СПОМЕНАВАНЕ НА АКТУАЛНА ПОЛИТИКА ДИРЕКТНО КРИЯ МНЕНИЯ!

Представям ви книгата на Михаил Хазин и Сергей Щеглов "Стълба в небето" - книга за Властта такава каквато е, а не такава каквато ни я представят.

http://www.rulit.me/books/lestnica-v-nebo-dialogi-o-vlasti-karere-i-mirovoj-elite-read-452570-1.html

Ще ви преставя в най общи линии за какво става въпрос в книгата с думи свои, и малко мои разсъждения.

Първо трите мита за властта

1 Властта не се дава, тя се взема. Напротив! Властта винаги се дава от предишните управляващи. Който и велик владетел да вземете той винаги има предистория как е спечелил доверието на властващите преди него, които в един момент по разни причини решават да му предадат властта.

2 Честния човек няма работа във властта. Президента не е цялата власт! Има също и частен бизнес- работи съвестно, продавай продукта си и бъди щастлив. В реалния свят обаче няма никакъв "свободен пазар", а има данъци, лицензи, профсъюзи и най важното; адвокати в цивилизованите страни и мутри в не дотам цивилизованите. В реалния свят всеки който не иска да се занимава с Властта наистина няма работа не само там, но и в сериозния бизнес. Без Власт всеки един бизнес може да се развива до едно равнище- отгоре има сякаш стъклен похлупак който не може да се преодолее по никакъв начин. Без Власт максимума който може да достигнете високоплатен професионал (наемен мениджър) работещ за някой от най младшите Хора на Властта.

3 Те са навсякъде и вече са поделили всичко. Този мит е свързан с втория. В реалния свят неограничени ресурси не съществуват, на обикновения човек не му достигат хиляди, на бизнесмена десетки хиляди, а на милиардера не му достигат милиарди. Най ценното нещо на този свят за всеки Човек на Властта са верните васали. Ако се докажете пред него за вас винаги ще се намери място. Във Властта винаги всичко виси на косъм и цената на всеки нов верен васал е теглото му в злато- така че, за вас винаги ще се намери място.

4 Нещо от мен. Вашите професионални знания нямат никакво значение. Може да се тъп като гъз, да не можете да си вържете връзките на обувките- това е без никакво значение. Важното е как се оправяте в борбите за Властта или казано по нашенски важно е дали може да интриганствате и да сте верен на своя Сюзерен. Винаги се намира професионалист който да върши работата на един Човек на Властта който е твърде зает за да има и професионални знания.

истините за Властта

1 За да участвате в борбата за Властта най важното е да това да ви харесва от цялото ви сърце. Там ще е нужно да работите много- по 12-16 часа на ден, и ако наистина не ви това не ви доставя удоволствие няма да оцелеете. Например директора на айбием Луис Гартнер през 90 те по спомени на негов приятел в неделен ден когато били на приятно семейно барбекю казал "Нямам търпение да дойде понеделник да си ида в офиса". Оттук следва втората истина.

2 Парите нямат никакво значение. Много хора смятат, че във властта се влиза за да се направи състояние. Казано по нашенски- да се краде. Но защо са му пари на един човек? Всеки нормален човек си представя яхти, алкохол, наркотици, проститутки... въобще живот пей сърце. Истинските Хора на Властта обаче са твърде заети за това! На тях наистина им харесва да работят (интригантстват) по 16 часа на ден и те нямат ако щете физическата възможност да идат на яхта с алкохол и проститутки. По това ще познаете Човека на Властта от обикновенния човек, за обикновенния човек парите са ценност, а за него това е просто Ресурс за придобиване на още власт.

3 За какво е нужна властта? Тук обикновения човек отговаря- за да се забогатее. ГРЕШКА При това огромна. За Човека на Властта най важното нещо е самата Власт. Имайки Власт той се сдобива с повече Ресурси, които изразходва за да се сдобие с още Власт, която използва за още Ресурси... и така до безкрай, защото Властта никога не стига. Властта сама по себе си е най силния наркотик на света и е невъзможно да се предозира- досега в историята не е имало Човек на Властта на който тя да му е стигнала.

"Неговата радост, единствената му страст беше да стои в правителствения кабинет, да преглежда проекти, които след дни ще станат закони, без да бърза да решава чуждите съдби; с любезен тон да говори по телефона "Вие все пак помислете, но ми се струва, че е по добре да постъпите така"- и после облегнал се в своя твърд стол (за да не страда от хемороиди) да знае, че нарежданията му ще бъдат изпълнени. Или да пристигне неочаквано на заседание на свои подчинени - известни учени или видни общественици с гръмки имена- да седне кротко настрани и с дълбоко скрито удоволствие да гледа как те презглава тичат към него да искат указания.

Заради това главно удоволствие в своя живот той бе готов да се раздели с всичко останало, с финската мебел и даже с арменския коняк. Хрушчов казваше, че човек с всичко се пресища; храна, жени, даже водка, само Властта- те я такова нещо, че колкото повече от нея имаш, толкова повече искаш от нея. Сам оказал се на върхът Джилас казваше, че Властта е "наслаждението на наслажденията".

4 Омерта Всички сме чували за мафията и тяхната Омерта- мълчание. Там е забранено да се казва каквото и да е по вътрешни въпроси на външни хора. Същото е и във властта. Там съществува даже още по жестока Омерта- истинския Човек на Властта никога и по никакъв начин няма да разкаже на външни хора какво се случва във Властта. С това е свързано и друго.

5 Своите не се предават. Забелязали ли сте, че човек който е бил във Властта никога не изпада, той става "непотопяем". Дори загубилите борбата за Власт не се отстраняват напълно, а просто са назначавани на синекурни длъжности, където чакат своя втори шанс отново да се включат в борбата.

ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ

Много хора които са чели прекалено много либерална литература си представят държавата като една корпорация. В нея мениджърите (правителството) управляват по волята на акционерите (гражданите), пред които се отчитат за стореното и искат мандат да продължат да управляват. Няма по грешна представа от тази!

Към Властта се върви в банда. Сам човек не е за никъде, включително и за Властта. Реалните управляващи една държава са малки групи свързани чрез лични връзки от типа "сюзерен-васал". И понеже човек е физически ограничен, то той няма как да има повече от десетина васали. Които от своя страна имат свои васали. Така се получава една многостепенна разширяваща се пирамида от лични връзки която бавно се придвижва нагоре, като по горните използват ресурса на по долните за да вземат още Власт, след което издърпват след себе си своите васали, те своите и така по цялата верига.  

ТОВА Е РЕАЛНАТА ВЛАСТ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ

Много хора бъркат управлението с властването, смятайки, че който е заел някакъв пост има власт над подчинените си. Нека дадем най общ пример защо това не е така. Имаме например работник, който има пряк началник. Теоретически прекия му началник има по голяма власт от него. Ако обаче работника познава баш шефа и даже взаимно си вършат услуги (примерно работника познава кмета и урежда държавни поръчки за фирмата), то не е трудно да се досетим, че при конфликт между тях от фирмата ще излети прекия началник, а не работника. Ако прекия началник е поне малко умен ще се съобразява с положението на работника. Останалите работници може и да не знаят всичко това, но по отношението на началника към работника ще се досещат кой всъщност има по голяма Власт и е много вероятно да слушат по скоро колегата си, отколкото прекия си началник.

Както видяхме управлението и Властта може и да съвпадат, но може и да се различават. Съответно всички постове в държавното управление (кмет, министър, президент) са по скоро Ресурс за Властните групировки, а не постове които сами по себе си генерират власт.

Истинската борба за Власт, е всъщност борбата между такива групи които винаги остават в сянка. Всичко което вижда обикновения човек в борбата за власт е всъщност димна завеса предназначена да скрие вътрешните, истинските процеси на тази борба.

Държавната машина и Демокрацията всъщност представляват всъщност маски и правила на тази игра. И понеже отиваме към конспирациите, Хазин отхвърля идеята, че масони, трилетрални комисии и прочее управляват света. Да, тези организации съществуват, но те са просто площадки на които Властните групировки се договарят.

 

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...