Отиди на
Форум "Наука"

Първоначалният вид на името на владетеля Добротица на гръцки


Recommended Posts

  • Потребител

Това е Τομπροτίτζας (=Tomprotitzas тоест Тобротицас), доколкото ми е известно. Защо обаче Каварна/Карвуна не се ипизсва на средно-гръцки Καρμπούνα (=Karmpuna, тоест Карбуна), ако е румънска заемка в средно-гръцки (от рум. *Cărbuna), имайки етимологична връзка с рум. cărbune.

Значи ударението е идентично с румънското (на "у", карвУна) и различно от ударението на гръцката дума за въглища и дървени въглища, обаче румънската гласна "б" се превърна във "в" на гръцки, тоест повече не се спазва "румънския оригинал", докато при владетеля на Добруджа гръцките не му викат тоВротицас, нито доВротицас, а тоБротицас (може би и доБротицас?), при положение че и двете думи/имена са от приблизително същата дата, тоест и двете трябваше да бъдат третирани идентично в средно-гръцки език, от фонетично становище.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Колега какъв е смисълът на темата?Това е дребен технически проблем защото едва ли имаш съмнения как е истинското му име - точно Добротица.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има релевантност ако се сравнят и двете имена: КарВуна а не КарБуна с ТоБротицас а не ТоВротицас. Освен това, Тобротицас има и неправилна първа гласна: т, вместо д.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...