Отиди на
Форум "Наука"

Селитрената война (1879)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

През месец февруари 1879 г. избухва така наречената Селитрена война между Перу и Боливия – от една страна, и Чили – от другата. Целта на войната е заемането на областта Антофагаста – богата на находища на селитра.
В хода й перуанският монитор „Huascar”, командван от контраадмирал Мигел Грау (Miguel María Grau Seminario), в течение на шест месеца тероризира чилийското крайбрежие, нападайки транспортните кораби и бомбардирайки пристанищата. 
През това време „Уаскар” обстрелва и причинява разрушения на пристанищата Кобиха, Токопиля, Патильос, Мехилонес, Уанилос, Пунта де Лобо, Чанярал, Уаско, Калдера, Кокимбо и Талтал, потапя 16 чилийски транспортни кораба, поврежда сериозно чилийските бойни кораби „Blanco Encalada”, „Abtao”, „Magallanes” и „Matías Cousiño”, пленява в качеството им на трофеи транспортите „Emilia”, „Adelaida Rojas”, „E. Saucy Jack”, „Adriana Lucía”, „Rímac” и „Coquimbo”, като на „Римак” пленява 260 кавалеристи с конете, оръжието и снаряжението им. Освен това връща на перуанците пленените по-рано от чилийците транспортни кораби „Clorinda” и „Caquetá” и разстрелва брегова батарея в Антофагаста. Така мониторът се превръща в сериозно препятствие за успешното настъпление на чилийските войски на суша, а Мигел Грау достига звание адмирал. 
На 21 май 1879 г. „Уаскар”, заедно с броненосеца „Independencia”, блокират пристанище Икике. В същото време натам се отправя чилийски конвой състоящ се от корветата „Esmeralda”, шхуната „Covadonga” и транспорта „Lamar”, с общо 2500 войници на борда. 
В хода на разразилото се сражение „Уаскар” се сближава с „Есмералда” и успява три пъти да я тарани. В момента на тарана командирът на „Есмералда” Артуро Прат (Agustín Arturo Prat Chacón) издава заповед монитора да бъде взет на абордаж. В шума на боя обаче го чуват едва двама човека, и скоро тримата загиват на палубата на „Уаскар” в ръкопашен бой. 
Скоро „Есмералда” потъва. В боя чилийците губят 135 убити и 62-ма ранени. Перуанските загуби възлизат на един загинал и седмина ранени. 
Въпреки загубата на „Есмералда” при Икике, в Чили 21 май се празнува като Ден на морската слава (El Día de las Glorias Navales). Освен героичната постъпка на Артуро Прат, в този ден при опит да тарани „Ковадонга” засяда на риф, а впоследствие е изгорена от екипажа си „Индепендесия”.
За чилийците обаче става ясно, че докато „Уаскар” действа по техните комуникации, настъплението по суша ще им излезе прекалено скъпо. Затова всички сили са хвърлени в издирването и залавянето на неуловимия монитор.
Факт е, че след битката при Икике, Мигел Грау връща на чилийското правителство тленните останки, писмата до любимата му жена, униформата и сабята на Артуро Прат, а също така и парче от дъска от палубата, на която загива чилийския офицер, който Грау дава за пример на перуанските офицери

 

"Битката при Икике". Картина на британския маринист Томас Сомърскейлс.

икике.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Варлорде, целта на войната и агресорите трябва да се уточнят и са по-важни от конкретните битки между корабите. Войната е на Чили срещу Боливия и съюзника Перу, като основната цел на Чили е да запази бизнеса си със селитра на боливийска територия. Боливийците имайки това право решили да наложат високи данъци върху чилийския бизнес на нейна територия, и съответно Чили започва война за да завземе находищата. Чилийците във войната са поддържани от добрите британци, които купували селитрата за да правят барут. Тоест войната е по-скоро на Великобритания и е за барут.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е в подфорума на Клуб "Военна история", т.е. предполага се тук да се разглеждат повече военно-техническите аспекти отколкото военно-политическите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В тази война, има и едно друго фантастично нещо. Когато превземат Арика. Перуанците чакат нападение от към море затова силите им са на възвишението на брегът. А чилийците минавайки Атакама нападат от към пустинята....

Тогава прозвучава: Бягайте перуански юнаци защото идат плашливите чилийски кучета идват.

 

Eres un héroe de los soldados peruanos porque los perros Chilenos vienen

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Атакама си е една от най-мъртвите пустини в света. Затова перуанците не са предполагали, че 'страхливите чилийски кучета' ще успеят да преминат от там с все обозите, оръдията и логистиката. А и с оглед на досегашните бойни действия, развиващи се по море са били заели рубеж за отбрана с фронт към крайбрежието и съответно спипани по бели гащи :animatedwink:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
On ‎8‎.‎3‎.‎2018‎ г. at 5:53, Warlord said:

Атака. Затова перуанците не са предполагали, че 'страхливите чилийски кучета' ще успеят да преминат от там с все обозите, оръдията и логистиката.

Така, сега Лорде много интересни сведения даваш, но акцентираш върху ....част/етап от войната. Но как да си обясним сравнително лесната победа на чилийците във войната като цяло срещу обединените перуанци и боливийци и особено тежките последствия за последните - лишаване от излаз на океана? Има ли нещо такова от сорта на това, че : чилийците са по европейци от противниците си и въвеждат и европейски стратегии и правила в армията си като дисциплина, ефикасност и т. н. Боливия е изкуствена държава кръстена на венецуелеца Симон Боливар, до тогава Горно Перу, част от вицекралство Перу. И до днес се води най-индианската страна в света !  Та разните му племена кечуа, аймара и т.н. заинтересовани ли са били и до колко да се сражават за правителството в Ла Пас (или Сукре) И какви са им възможностите ?                                                                                                                                                JXe1bAI.png.e6e3c4b5f725b254ec13ac5f7d362889.png                                                                                                                                                                  

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Парата. Парата иде от инглесата, защото те са най-нуждаещи за силитрата на  чилийската компаниа която искат боливианците да национализират.....СМСМ 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...