Отиди на
Форум "Наука"

Приложение на космическите изследвания върху живота на Земята


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Снимките на астронавтите от МКС подобряват живота на Земята

25-february-2014-korea.jpg

Тази емблематична снимка бе заснета на 30 януари 2014 година от астронавтите на Международната космическа станция и показва липсата на нощно осветление в Северна Корея. Credit : NASA

19 февруари 2019 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Всички обичаме снимки от космоса. Астронавтите, които понастоящем живеят на Международната космическа станция, редовно заснемат нашата планета от орбита. Но тези изображения не са просто за красота и пиар. Те директно подобряват живота ни тук, на Земята.

От особено важно значение са нощните снимки, които се използват за оценката на влиянието на изкуственото осветление върху хората и другите живи обитатели на нашата планета. 

Единствените цветни нощни снимки на Земята от космоса, които са достъпни за свободно ползване от широката общественост, са няколко съставни изображения от автоматичната междупланетна станция на ЕКА "Розета" и тези, заснети от астронавтите на Международната космическа станция. НАСА разполага с огромна база данни, която всеки от нас може да използва (https://eol.jsc.nasa.gov), и на която са качени над 1.3 милиона цветни снимки, заснети от астронавтите след 2003 година насам.

Днес учените използват тези снимки по нов начин. Група изследователи са успели да съставят метод за класифициране на уличното осветление посредством цветови диаграми и калибрационни техники. Получената спектрална информация, напр. цветовата температура, е полезно средство за оценката на влиянието на изкуственото осветление върху околната среда.

Градското осветление влияе не само върху нощно активните животни, които страдат от дезориентация и други поведенчески и физиологични промени, но също и върху хората. Излагането на прекомерна светлина преди лягане води до спад в продукцията на мелатонин, хормон, който е важен за съня. Потискането на синтезата на мелатонин може да доведе и до заболявания като рак на гърдата и простатата.

"Всички живи същества на нашата планета, включително и човеците, страдат от изкуственото нощно осветление. Единствено хората, които живеят извън планетата Земя, могат да ни помогнат", съобщава Алехандро Санчес де Мигел от държавния университет в град Екситър, Великобритания.

Учените използват синтетична фотометрия, за да анализират снимките. Това е математически подход, който помага за идентифицирането на светлинните източници при различни условия на осветяване и настройки на фотоапарата. Резултатите дават прецизна информация относно как цветът и яркостта на уличните лампи водят до потискането на продукцията на мелатонин или до нарушаване на възможността да наблюдаваме звездите.

Милан е идеалният град за такъв тип проучвания. Италианският град е заменил натриевите лампи с бели LED лампи. Изследванията, направени на базата на снимки от космоса, доказват, че белите светлинни източници влияят по-зле на околната среда.

"Ние осигуряваме основа за създаването на рискови карти на изкуственото осветление", казва Алехандро. "Правителствата могат да използват тази информация, за да редуцират светлинното замърсяване".

Следващата стъпка, която изследователите планират, е да се осигури възможност да използваме технологията и в нашия дом. Ще бъде публикувана нова научна статия, в която ще се опише как да анализираме светлината от лампите вкъщи и да установим дали тя е оптимална за нашия сън. 

Източник: ЕКА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2605-2019-astronauts-benefitting-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...