Отиди на
Форум "Наука"

Идеята за бога


Sham

Recommended Posts

  • Потребител

Много се гордея,че успях да закупя книгата на немският философ Бюхнер.Изданието ,което имам е на българският му превод от 1897 г. и мисля,че в интернет няма материали от книгата , която се казва "Сила и материя".Ето и един откъс:

Ако е истина,че няма вродени идеи ,то трябва да не е вярно и твърдението на онези,които приемат,че идеята за бога, който е направил света и го управлява, идеята за едно висше лично същество е внедрена от самата природа в човешкия дух ,че тя е необходима и неоспорима от никакви основания на разума.Привържениците на тези доктрини утвърждават ,че няма такива диви и необразовани народи или хора, които да не притежават идеята за бога,или които да не вярват в едно висше лично същество; те твърдят ,по-нататък ,че този consensus gentium (единомислие на народите) е най-доброто доказателство за истинността на самата идея.В действителност ,обаче , точното познание и безпристрастно наблюдение ни показват съвсем противното ;по единодушните показания на пътешевственици ,философите и мисионерите ,съществуват не малко народи ,които нямат ,нито следа от религия или пък имат твърде несъвършени зачатъци от такава.Ако, заради това, мнозина философи и естествоизпитатели виждат в религиозността или ,по-специално ,в идеята за бога отличителна особеност на човещината ,то трябва да приемем ,едно от двете: или че тяхното мнение е погрешно,или пък че едно голямо число несъмнени хора са лишени от отличителната особеност на човещината.

"Според мен - казва Брока - няма никакво съмнение в това,че между нисшите раси има такива,които нямат никакъв култ,нямат никакви догми ,никакви метафизически понятия ,никакви общи вярвания и, следователно, никаква религия." Пътешевственика Lautere пише : "заблуждение е да се мисли ,че всички народи вярват в съществуването на един бог;аз съм срещал много диваци ,които нямат никаква идея за бога". В своето съчинение "Доисторически времена" Лебок говори: "ония ,които твърдят ,че и най-нискостоящите диваци вярват в съществуването на едно свръхестествено същество,изказват мнение ,което е в пълно противоречие с действителността". "Много свидетелства -пише Дарвин - доставени не от проходящи пътници,а от хора ,които са живели много време между диваците ,показват, че много раси са съществували и още съществуват ,без да имат идея за един или за много богове и които нямат в езика си дума, за да изразят такава една идея".

За това утвърждение на видните учени могат -и всеки път във вреда на теологическите интереси-да се приведът многочислени примери из Америка,Африка,Австралия и Азия. В последният от изброените части на света са произлезли много религии (в това число прочутият будизъм и двете особени религиозни системи -китайската и японската) ,които почиват върху съвсем атеистична основа ,т.е. минават без понятието за бога.Даже и в Европа не липсват безрелигиозни племена,като например хуцулите и циганите.

Отсъствието на религиозни понятия - в такъмв смисъл ,в който ние ги притежаваме - се констатира и около нас между тия хора ,в които възпитанието ,образованието и примера не са имали случай да породят идеята за едно висше същество ,или които природата е лишила от няколко чувства ,та не може по никакъв начин да им се внуши тая идея ,както това е констатирано у прочутия Eduard Meyster.Ако природата не е в състояние да запази правата си без помощта на възпитанието и обучението ,то ще рече ,че тя не познава вродени или свръхестествено призлязли идеи.Всички понятия са дошли отпосле и се дължат на нашето или пък на чуждото размишление ,а не са вродени.

Който иска да утвърждава ,че идеята за бога е вродена,той е длъжен да смята вродена и идеята за един или много дяволи.Защото идеята за един зъл и враждебен на човека дух във всички времена и между всички народи се е ползвала с широко разпространение и е имала голяма важност -важност,която у някои народи е даже по-голяма от тази на вярата в съществуването на бога..И има много дивашки народи, които почитат само злите духове и им принасят жертви ,за да ги предразположат;добрите духове за тях са безразлични ,понеже те,както сами признават ,няма защо да се боят от тях.Вярата в дявола с пълно право съставлява част от християнската религия ,тъй като без тази вяра злото в света не би могло да се обясни от християнска гледна точка; тази вяра е едно право следствие от вярата в бога.Пък и в Библията ясно е казано,че Христос е дошъл в света ,за да разстрои делата на дявола ,при което не може да се разбере защо е нужно това,когато всемогъщият бог лесно може да унищожи дявола заедно с неговите дела.Тук съществуват само възможности.Или божественото могъщество може да унищожи злото,но не иска,или пък иска да го унищожи ,но не може.В първия случай то е зла воля,във втория случай то е едно безсилие,нещо което противоречи на християнската идея за бога.Ако божественото могъщество -както и трябва да бъде според неговата природа-и може и иска ,то остава неразрешим въпросът :от къде идат бедите и злото в света? .Ако злото е в бога,то той е несъвършен и не е вече бог.Ако злото е вън от бога ,то той не е всемогъщ и не може да победи злото.Даже мнимата мисия на неговия единороден син няма никакъв успех ,тъй като света си е също така лош -както е бил преди две хиляди години.Ако бог е направил света съвършен ,както прилича на едно съвършено същество,то не би трябвало да има в този свят нито грехове,нито злини, нито нещастия. Тогава на света не би била нужна постоянна подръжка и помощ ,както това,според религиозното учение , е сега и не би било потребно онова бавно и мъчно възникване ,нито пък онова постепенно развитие ,чрез което всяко велико лека-полека се е установило.

продължава....

Link to comment
Share on other sites

  • 16 years later...
  • Потребител

Мисля че този човек греши в логиката. Това ,че народите не познават бога е постоянно повтарян факт в Библията от самото ѝ начало. Богът постоянно твърди, че те не знаят неговото име. Това продължава много векове. Така че тези, които са описали, че има племена без идея за бога, само потвърждават твърдението на Библията. От друга страна пак тя ясно казва, че народите се кланят и се боят от демоните , а не от бога. И ние  знаем дори у нас след толкова години на християнство има толкова много суеверия сред хората и толкова много от тях се боят от демоните. Трето, Библията казва, че богът на този свят е Сатана. Иска ни се да не е така, но Библията го свидетелства ясно. Отделно от това тя ни сводетелства, че човек предпочита да има за бог, на когото да се кланя, сам Сатана, който е бащата на лъжата и е човекоубиец от самото начало, казва Библията. И така човек е отпаднал от благодатта на бога още от градината и много скоро е забравил всичко за бога. Но от демоните се бои, защото те са много близо и вредят на хората, както те са считали. И така повечето от диваците, както ги нарича горния автор, започнали да търсят начин да ги умилостивят. И ако нещо е прието от демоните по цялата планета, то това е отричането на истинския бог и замяната му със Сатана. Атеизмът е приел подобна роля на умилостивяване на демоните чрез отричане на бога, ако и да не го признава и вероятно не го осъзнава. А богът лесно може да бъде видят в нещата , които е направил. Затова атеизмът атакува именно творението като обявява творението за плод на някакви случайности. Така унищожава възможността незнаещия човек да се замисли и да се спаси от вечната смърт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Etienne said:

Затова атеизмът атакува именно творението като обявява творението за плод на някакви случайности. Така унищожава възможността незнаещия човек да се замисли и да се спаси от вечната смърт.

Добре де, а не е ли причината за това в религиите. Защо не допуснеш, че религиите не могат да се адаптират към съвременните условия и именно затова има ръст на атеизма.  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Религиите не ме засягат, те нека си отмират. Истината обаче е важна, именно защото е истина. А атеизмът не може да помага в ден на скръб, само ти казва: Е, то след смъртта няма нищо. А това не е вярно и така заблуждава народите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 44 минути, Etienne said:

Религиите не ме засягат, те нека си отмират. Истината обаче е важна, именно защото е истина. А атеизмът не може да помага в ден на скръб, само ти казва: Е, то след смъртта няма нищо. А това не е вярно и така заблуждава народите.

А ти от къде знаеш каква е истината?! От Библията само май.. Само ти я знаеш и четящите Библията. Твърде самоуверено и смело.

Всъщност това твърдение, че истината е само онова, което е написано в една книга, обявена за свещена, представлява поредната логическа заблуда. Нарича се Фалшива дилема. Тази логическа заблуда предлага на читателя избор от две възможости, като едната (промотираната) се представя за добра и истинска, а всички останали се представят за лоши и лъжливи. Така манипулирания чрез фалшивата дилема се подтиква да приеме за вярна "истината", тъй като хората не обичат да ги лъжат. Тази логическа заблуда може да се използва за предлагане на каквото и да е, без значение дали е истина или лъжа. 

Фалшивата дилема е обичайно използвана от псевдоучените, които искат да легитимират фалшивата си наука като истинска. Явно фалшивата дилема се използва и от религиите за промотиране и за събиране на електорат, като това е заложено още в свещените им книги.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...