Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Цитирай

Древни скали свидетелстват за това, че Земята е била изцяло обвита в леден покров, най-малко два пъти в историята си. Това се е случило през периода Криоген, приблизително в интервалите между 720 – 660 милиона години назад и след това между 650 – 635 милиона години назад. Като се предполага, че преди тях е имало още един период на по-древно заледяване, за което все още липсват непосредствени доказателства. Тази теория може да спомогне за обяснението на последвалият бум на сложни форми на живот, каквито допреди това никога не е имало.

snowball-earth-1600x600-1108x416.jpg

 

Цялата статия:
https://www.chr.bg/istorii/priroda/kogato-zemyata-beshe-snezhna-topka/?fbclid=IwAR3fAiV11E4VWq6QBpSJtSHkBwr255eXxBna-97XuyoO-GXpTURRN3Z2-Jk

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами хипотетично, малко внимание е обърнато на измененията на лъченията от Слънчо. Сещай се за режим "размразяване" на продукт в микровълновата. 😎 Ледът е добър изолатор на топлина (за човек - топлината е усещане за лъчение в ИЧ-диапазон) и ако няма "структури", които по характерен ефективен размер да съответстват на дължини на вълни от слънце-радиацията, то - няма какво да са измени, да се превръща в други физически състояния и съответно - химически превръщания (нови фазови състояния на веществата). Лъчите от слънцето, по ефективност се променят - защото, дори за денонощие, са с различен интензитет по честоти (дължини на вълни). Силно помага за размразяване и приливното "мачкане" от гравитацията на Луната - цикли на промяна на въздействието, подпомагащо проникване на фаза вода, по пукнатините в ледената обвивка. Така - "живото" във водата, наднича към слънцето и УВ-то може да го цапне по гените - изменение за нов вид, примерно и съответно, Проба-Грешка еволюционен метод.

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има данни, че слънцето е било различно по интензитет на лъченията в геологичните периоди "за живот" на съществуване на Земята:

https://megavselena.bg/razreshiha-paradoksa-na-slaboto-mlado-slyntse/

Разрешиха парадокса на слабото младо слънце

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да на климата на земята оказват влияние много фактори от вселенско космически до чисто земно геологически. Обикновенно на земята е били много по - топло отколкото сега, но тези благодатни периоди на разцвет на живота са се сменяли с периоди на рязко захлаждане и тотално загиване на много 30 - 50 - 70 понякога и до 90 % от видовете животни на планетата ни. 

I ) От Вселенско космическите можем да отбележим възможен взрив на свръхнови звезди. При взрива на свръхнова се отеделя за кратко време енергия сравнима с енергията излъчена от Слънцето за целия му живот от 10 милиарда години. Но мащабите в Галактиката са огромни. Но ако такава звезда е относително близко, би моглда да предизвика чрез високоенергийни гама или рентгенови или УВ лъчи изменение в атмосферата и от там върху живота на земята. 

27823cb965ad7e0f0a7e3d8a3f81fe0b.jpg

В научната литература често се срещат статии че някой червени свръхгиганти например Бетелхайзе или Антарес са толкова огромни и може би даже вече са се взривили , и информацията за взрива на тези гиганти сега лети към нас. Теоретически е възможно такъв взрив , лъчението от него да предизвика проблеми в атмосферата ни. Например разрушаване на озоновия слой и други. Отделно , след взрива на свръхновите по оста на въртенето им се образуват "Джетове" от мощна енергия . Ако земята попадне по лъча на такъв енергиен джет то може силно да пострада. 

jet.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...