Отиди на
Форум "Наука"

Напуснал ни е Милан Асадуров, основателят на Библиотека Галактика


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Напуснал ни е Милан Асадуров, основателят на Библиотека Галактика

Milan-asadurov.jpg

Милан Асадуров

9 юни 2019 г. 11:10 ч.

Светослав Александров. Напуснал ни е легендарният Милан Асадуров - черноморски изследовател, писател, преводач на Братя Стругацки, но вероятно най-същественият му принос е създаването на известната поредица за научнофантастична литература "Библиотека Галактика". 

Поредицата е създадена през 1979 година, след като Асадуров доставя от САЩ близо 500 книги. Първоначално книгите са конфискувани от ДС, но голяма част от тях са по-късно върнати, тъй като Асадуров успява да докаже, че са били превеждани и издавани в СССР. Родните служби не знаят, че цялата редакция на московското издателство "Млада гвардия" е била уволнена през 1968 година под предлог, че е публикувала "идеологическа диверсия".

Така за пръв път на български език излизат книги на автори като Урсула Ле Гуин, Артър Хейли, Франк Хърбърт. По време на тоталитарния режим читателите харесват издаваните от "Библиотека Галактика" творби, тъй като много от тях се намират на границата на допустимото от социалистическата идеология. Но и след Промените книгите продължават да се четат, а много млади хора продължават да израстват с тях. 

Самият аз съм се вдъхновил от книгите, издадени от "Библиотека Галактика". Така че, ако тя не съществуваше, никога нямаше да го има и уебсайтът КОСМОС БГ.

За повече информация относно "Библиотека Галактика": bgf.zavinagi.org

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2803-2019-milan-asadurov

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...