Отиди на
Форум "Наука"

Изкуствен интелект да бъде признат за изобретател, искат учени


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Система, базирана на изкуствен интелект, създала две идеи и подала молби за тяхното патентоване, трябва да бъде призната за изобретател. Това иска екип от изследователи, но среща отпор от страна на институциите, които смятат, че патенти може да има само човек, пише Би Би Си.

Едно от изобретенията е контейнери за храна, които роботизирани ръце лесно могат да уловят или които могат по-лесно да се закачат един за друг с цел тяхното по-лесно пренасяне. Друго изобретение е предупредителна светлина със специфичен ритъм, който човешкото съзнание забелязва лесно.

Според Европейската патентна организация обаче причината само хора да се регистрират като създатели на иновации са усложненията, които биха се появили, ако бъде разрешен корпоративен статут.

Изследователите от университета в Съри и създателят на изкуствения интелект Dabus оспорват това. Те искат системата да може да регистрира патенти от свое име и са се обърнали към властите във Великобритания, САЩ и Европа.

Dabus, създател на сюрреалистично изкуство (заради начина, по който шумът се смесва в невронните мрежи), не се обучава за индустриални дейности и за решаване на проблеми, а - за откриване на нови идеи, за "умствената част на изобретяването", казва създателят му Стивън Тейлър.

Според професора по право Райън Абът сегашната ситуация повдига редица въпроси. Ако системи с изкуствен интелект, които днес създават книги или правят снимки, продължат да "са начинът, по който изобретяваме неща в бъдеще", а не могат да бъдат признати, "цялата система за интелектуална собственост няма да работи", казва той.

Говорител на европейското патентно ведомство обаче е на друго мнение - че човешкият характер на носителите на патенти е въпрос на "глобален консенсус".

Засега се очертава възможността в бъдеще изкуственият интелект да е само "инструмент" на изобретател човек. "Всяка промяна би се отразила далеч отвъд патентното право, на правата на авторите, отговорността пред гражданското право и защитата на данните."

https://www.dnevnik.bg/

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...