Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)

След всички дискусии може да се каже, че диаграмата на Епщайн е правилна, тя е пълен аналог на диаграмата на Минковски, с единствената разлика, че за представянето на релативистките особености на СТО се използва не хиперболично въртене между координатните системи като при диаграмите на Минковски, а въртене по обичаен евклидов кръг. Освен това и двете диаграми са пространствено-времеви (по едната координата се представя пространство, а по другата - време).

481820618_.gif.d0b5a4cf1b353908442ef55fa1e70453.gif1.gif.8acbb9e521ed4fbbf1635ef8b1471924.gif

.thumb.png.fc1b5757b9e92a32f17dab0582031214.png

Евклидовата относителност (Euclidean relativity) ползва диаграмата на Епщайн, за да развие концепция, при която се опитва да приравни собственото време на наблюдавания обект в движение спрямо неподвижен наблюдател с четвърто пространствено измерение. Наречена е "евклидова", понеже ползва сигнатура на метриката +1+1+1+1, вместо използваната при Минковски сигнатура на псевдометриката +1-1-1-1 (или -1+1+1+1). Ето материал в тази връзка - Natural Concepts Unify Cosmology and Quantum Mechanics[v96] | Preprints.org Вече изложих своето мнение, че така доста прибързано се налага четвърто пространствено измерение и отговорът на основателните забележки срещу Евклидовата относителност в сегашната ѝ форма не е убедителен. Предложих малко по-сложен подход, който въвежда реалното четвърто пространствено измерение w по малко по-различен начин.

1.thumb.png.77a114e30fdfe266893f9cabe4995a42.png3.thumb.png.94fe803b613f5ab2960c9076c3262d3b.png

Сега тази много първоначална версия на реална четиримерна пространствено геометрия може да бъде допълнена с още малко детайли, преди да се премине към първите опити за включване в тази картина и на гравитацията. Следва един по-внимателен анализ на особеностите на времето, представени от гледната точка на този по-различен подход.

1.thumb.png.28a7bc13c2a08d6e80c99ffa3c73f1a0.png

Редактирано от Станислав Янков
  • Мнения 5,2k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
On 19.07.2025 г. at 14:16, Станислав Янков said:

След всички дискусии може да се каже, че диаграмата на Епщайн е правилна, тя е ....

След "дискусии" си пропуснал да добавиш ",които водих със себе си"! 

Щото като гледам си самозатвърждаваш циклажа си. За дискусия се иска разбиране между двама и повече човека, а не ти да си описваш утвърдително твоя си циклаж, игнорирайки даваните ти бележки..... това не е дискусия а надприказване.

Не трябва да предпоставяш четиримерно евклидово пространство за реално съществуващо, защото това е нонсенс?!?

Да, когато наложиш лоренцово-трансформираните данни за пространствените и времевите координати на събитията от миналите и бъдещите им светлини конуси от всички  възможни ОС - отправни системи (а не "координатни системи, привързани към точка") към статична в пространство-времето ИОС, като контекст се получава четиримерно евклидово пространство, изградено от събития -  или четиримерна, евклидова репрезентация на пространство-времето. Но това е генерирана идеална представа, а не реална!!! А ти продължаваш да си пишеш "Евклидовото реално четиримерно пространство" ?!?...

Ти да не мислиш, че от кеф Минковски е изградил математическото му пространство?!? Ами не - от нужда е, тъй като това което виждаме(измерваме) от достъпната ни физическа  информация, която се предава чрез фотоните, е тамън 4-полусфера в пространство-времето!

Също така и защото споменатото по-горе идеално четиримерно евклидово пространство, за да се "види" като такова от наблюдател(т.е. да въведеш ОС), условието е такъв наблюдател да е статичен в пространство-времето, но И да може да "вижда". А когато е статичен в ПВ, наблюдателя е статичен и във времето - значи няма протичащи физически процеси, съответно няма как да "вижда"(измерва), защото това е процес!!!

Сам трябва да се беше сетил до сега, че няма такава физическа възможност за наблюдаване (измерителен уред, от които да събереш данни, да наблюдаваш)! Единствената ОС, в която пространство-времето има характеристиките на четиримерно евклидово пространство е ОС на фотон, движещ се във вакуум!!! Сега белким вденеш защо с Ники ви наричах "ездачи на светлината"?!?

Всъщност, зациклянето ти в тази верига от съждения е... тамън както на puer aeternus-а му е трудно да се приземи от полета си сред звездите... всеки си носи своя кръст....твоят е четиримерен 🙂

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 7 часа, kipen2 said:

След "дискусии" си пропуснал да добавиш ",които водите със себе си"!

Това ще го обсъдим по-нататък, включително твоите и на Гравити потвърждения някъде по-назад в темата, че диаграмите на Епщайн (които се използват при повечето версии на "Евклидови относителности") принципно са верни (и няма как да е иначе, след като при тях "завъртането" на подвижната спрямо неподвижната координатна система с промяната на скоростта се случва по обичаен евклидов, вместо по хиперболичен кръг, както е при диаграмите на Минковски - Евклидовата относителността е просто еквивалентна пространствено-времева концепция, базирана на собственото време Тау, вместо на координатните времеви показатели, на които се базира концепцията на Минковски и няма някаква кой знае колко драматична разлика, включително това не е четиримерна пространствено концепция, за разлика от заявленията на някои нейни поддръжници). Първо обаче ще те помоля да прегледаш по-внимателно следващия линк (той е същият от предходния ми коментар, на който си отговорил) и да ми кажеш, как оценяваш написаното там (то изключително много се доближава до моите представи, макар и да не съвпада напълно с тях):

https://www.preprints.org/manuscript/202207.0399/v96

Редактирано от Станислав Янков
  • Потребител
Публикувано
Преди 8 часа, kipen2 said:

тъй като това което виждаме(измерваме) от достъпната ни физическа  информация, която се предава чрез фотоните, е тамън 4-полусфера в пространство-времето!

В 3D-пространството сферата е 2-сфера, в 2D-пространството е 1-окръжност, в 4D-пространството е 3-сфера. Полусферата е ясна - едната половина от сферата. В това изречение имаш предвид 4-полусфера от 4D+1D пространство-време или имаш предвид 3-полусфера от 3D+1D пространство-време?

• Потребител
Публикувано
Преди 16 часа, Станислав Янков said:

Това ще го обсъдим по-нататък, включително твоите и на Гравити потвърждения някъде по-назад в темата, че диаграмите на Епщайн (които се използват при повечето версии на "Евклидови относителности") принципно са верни (и няма как да е иначе, след като при тях "завъртането" на подвижната спрямо неподвижната координатна система с промяната на скоростта се случва по обичаен евклидов, вместо по хиперболичен кръг, както е при диаграмите на Минковски - Евклидовата относителността е просто еквивалентна пространствено-времева концепция, базирана на собственото време Тау, вместо на координатните времеви показатели, на които се базира концепцията на Минковски и няма някаква кой знае колко драматична разлика, включително това не е четиримерна пространствено концепция, за разлика от заявленията на някои нейни поддръжници). Първо обаче ще те помоля да прегледаш по-внимателно следващия линк (той е същият от предходния ми коментар, на който си отговорил) и да ми кажеш, как оценяваш написаното там (то изключително много се доближава до моите представи, макар и да не съвпада напълно с тях):

https://www.preprints.org/manuscript/202207.0399/v96

?!? Опитваш се да действаш като демагог или, по-вероятното, изобщо не си съзнателен, че поведението ти е като такъв!!! ..."къде го чукаш, къде се пука"?!!

Та ти изобщо не си разбрал какво съм ти написал, защото си държиш на твоя циклаж.... та и за това питаш:

Преди 15 часа, Станислав Янков said:

В това изречение имаш предвид 4-полусфера от 4D+1D пространство-време или имаш предвид 3-полусфера от 3D+1D пространство-време?

Прочети внимателно поста ми, в който ти описах, че четиримерната евклидова репрезентация на пространство-времето е идеална представа!!!

Този контекст, ако успееш да си го наложиш сам ще разбереш защо е 4-полусфера в ПВ, това което наблюдаваме във физическия ни 3Д свят в даден момент.

И бай дъ уей хиперсферата е 4-сфера.

4-полусфера, може да се разгледа от статична перспектива в ПВ с обучителна цел. За целта, както и за да може да се представи по-разбираемо, онагледяването може да се даде не с диаграма, а стереометрично като се ползват 2 простр. и 1 времево измерение.

Така ситуацията се свежда от 4Д до 3Д,  но не трябва да се забравя, че подобен подход разглежда идеална представа, защото 3Д проекцията на ситуацията не е представителна, а е за обучителна цел. Нещо, несъобразяването с което е важен аспект от твоя циклаж.

И в това стереометрично построение 4-полусферата е презентирана от 3-полусфера, а върхът на 3-полусферата е на остта на времевото измерение. А пък от конвенцията (+,-,-,-) или (-,+,+,+,) се определя дали е изпъкнала или вдлъбната..... 

Така, че без контекста с 4 Евклидовата репрезентация на пространство-времето и осъзнаването ти, че това е просто идеална, помощно репрезентация на ПВ, ще продължаваш да си цикли...

• Потребител
Публикувано
Преди 35 минути, kipen2 said:

?!? Опитваш се да действаш като демагог или, по-вероятното, изобщо не си съзнателен, че поведението ти е като такъв!!! ..."къде го чукаш, къде се пука"?!!

Та ти изобщо не си разбрал какво съм ти написал, защото си държиш на твоя циклаж.... та и за това питаш:

Коментарът ми е ограничен само до първото ти изречение и до това, което си цитирал от текста ми във връзка с него.

On 24.07.2025 г. at 10:39, kipen2 said:
On 19.07.2025 г. at 14:16, Станислав Янков said:

След всички дискусии може да се каже, че диаграмата на Епщайн е правилна, тя е ....

След "дискусии" си пропуснал да добавиш ",които водих със себе си"!

От така цитираното и отговореното от теб впечатлението ми е, че не приемаш твърдението ми, че сте съгласни, че диаграмата на Епщайн е правилна, макар по-напред и двамата с Гравити да споменавахте, че диаграмата е правилна (сега не ми се търси да ви цитирам, макар да мога да го направя, ако държите), а проблемите на Евклидовата относителност са другаде. Естествено - твърдиш и че аз не се съобразявам с написаното от вас, макар още доста назад да признах, че забележките и Скенер, и на Гравити, и твоите да имат основание и затова пристъпих към постепенно изграждане на моя версия на Евклидовата относителност (с реално четвърто пространствено измерение, но приемано от нас като 3D+1D проекция, вместо 4D-конформната форма в основата).

Ако няма проблем с диаграмата на Епщайн и проблемите са другаде - защо просто не цитираш онази част от коментара ми, която считаш за проблемната и да не включваш нещата, където не считаш, че има проблем?! Гарантирам ти, че такъв начин на комуникация (да се цитира нещо, което не се счита за проблемно, в критичен контекст) не е от най-смислените!

Също назад (в разговор с Гравити) се съгласих, че "Евклидовата" относителност не е евклидова в действителност, въпреки названието си (по-скоро е някакъв вид риманово многообразие, макар да не съм съвсем сигурен какво точно, когато държим да представим нещата не чрез утвърдения подход на Минковски). Не е достатъчно знаците по диагонала на матрицата на метричния тензор (пряката връзка с броя употребявани измерения) да са положителни и да се ползва завъртане по евклидов вместо по хиперболичен кръг, за да се каже, че един подход е наистина евклидов. Това явно ти не си го чел и не си му обърнал никакво внимание.

Както и да е! През уикенда ще прегледам по-внимателно написаното.

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Станислав Янков said:
Преди 2 часа, kipen2 said:

Expand  

Коментарът ми е ограничен само до първото ти изречение

...точно това е демагогски подход, но освен всичко друго явно и познанието за това не е част от общата ти култура.

Ако няма проблем с диаграмата на Епщайн и проблемите са другаде - защо просто не цитираш онази част от коментара ми, която считаш за проблемната и да не включваш нещата, където не считаш, че има проблем?!

Аз ти посочих къде е проблемът, но ти не четеш повече от едно изречение. Проблемът е в твоето неразбиране!

...дори ти написах как ще ти е по-лесно да разбереш, като ти споделих помощни инструменти!!!!!

Но ти си продължаваш нарцистично да си циклиш, и то вече и с писане на глупости:

Също назад (в разговор с Гравити) се съгласих, че "Евклидовата" относителност не е евклидова в действителност, въпреки названието си

Хахха!!! Не била евклидова в действителност, само така се наричала....😝.  Та и ти "си се съгласил" с нещо, което ти си решил, че е имал предвид Гравити. Потресаващо!

Както обикновено - с два коментара по мои постове ме остави без желание да комуникирам с теб

• Потребител
Публикувано
Преди 26 минути, kipen2 said:

Както обикновено - с два коментара по мои постове ме остави без желание да комуникирам с теб

Еми - всичко добро! На мен също отдавна ми е омръзнало отношението тип "болен идиот, който не може да се спре с глупостите си", така че - нежеланието е взаимно, макар и да си полезен.

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.