Отиди на
Форум "Наука"

Американските мисии вече над 20 години извозват руските прибори до Луната и Марс. Защо никой не забелязва?


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Американските мисии вече над 20 години извозват руските прибори до Луната и Марс. Защо никой не забелязва?

curiosity-DAN.jpg

Приборът DAN на Русия, монтиран към американския марсоход "Кюриосити", е единственият руски научен инструмент, изпратил данни от повърхността на Червената планета. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

12 юни 2020 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. През изминалото десетилетие руски космически дейци и медии направиха всичко възможно целият свят да научи, че някои от американските ракети (като "Атлас 5" и "Антарес") използват построени в Русия ракетни двигатели, както и че след пенсионирането на космическите совалки и до въвеждането на "Крю Драгън" в експлоатация американските астронавти са летели до Международната космическа станция само като пътешественици на руските кораби "Союз".

На фона на целия този наратив, има едно нещо, което не спира да ме изумява. Защо малцина говорят за факта, че след разпадането на СССР до ден днешен мисиите на САЩ извозват научните инструменти на Русия до Луната и Марс? Руските медии не го споменават по понятни причини - за тях е неудобно да признаят, че междупланетната руска програма е абсолютна катастрофа, след като и двата опита за самостоятелни роботизирани експедиции до Червената планета "Марс 96" (през 1996 г.) и "Фобос-Грунт" (през 2011 г.) претърпяват епични провали, а лунните полети се отлагат с поредните две години на всеки две години. Американските журналисти не го споменават, защото очевидно не знаят - НАСА не се ръководи от шеф като Рогозин, който да се тупа в гърдите какво правят американците... и освен това за Щатите международното сътрудничество е нещо нормално.

В мрежата трудно ще намерите кой е първият руски научен инструмент, който лети на борда на американска мисия - но не е невъзможно. С малко повече търсене, в по-вътрешните страници на сайта на НАСА ще откриете отговора (линк - ТУК). И Така, първият космически апарат на НАСА, превозващ руски прибор, е "Уинд" - изстрелян през 1994 г. и работещ в околослънчева орбита до ден днешен. Приборът изследва гама-лъчевите изригвания. 

След аварията на руската автоматична междупланетна станция "Марс 96", единственият начин, по който руснаците имат възможността да изследват Луната или Марс, е като качат прибори на американски (а след години и на европейски) космически апарати. На страниците на НАСА ще откриете подробно описание на научните прибори, които излитат през 2001 г. на борда на мисията "Марс Одисей". Към един от тях, Gamma-Ray Spectrometer, е монтиран HEND - или High Energy Neutron Detector. Приборът е построен от ИКИ на РАН и е ръководен от големия руски учен Игор Митрофанов.

През 2007 г. НАСА се съгласява да извози още два руски прибора на борда на американски мисии, а договорът е подписан между тогавашния администратор на агенцията Майк Грифин и ръководителя на Роскосмос Анатолий Перминов. Става въпрос за два неутронни детектора на "Лунър Риконисънс Орбитър" и на "Марсианска научна лаборатория" (т.е. марсохода "Кюриосити"). Отново ръководител на инициативата от руска страна от Игор Митрофанов. И двете мисии са напълно успешни и работят до ден днешен. "Лунар Риконисънс Орбитър" излита през 2009 г. и все още обикаля около Луната. "Кюриосити" е изстрелян през 2011 г., броени седмици след фиаското с "Фобос-Грунт" - и това се оказва единственият шанс на руснаците да достигнат до самата повърхност на Червената планета. 

Тук е коректно да напомня, че Русия няма нито една успешна мисия до повърхността на Марс. Макар че много руснаци продължават да се хвалят със спускаемата мисия "Марс 3", която достига до марсианската повърхност в началото на 70-те години, тя работи не повече от 14.5 секунди и нито един от приборите или камерите не изпращат каквито и да е научни данни (повече информация съм представил на този линк). За сметка на това "Кюриосити" извършва меко кацане благодарение на авангардна спускаема технология, разработена от НАСА, наречена "Небесен кран". Именно благодарение на тази технология, а и на САЩ, Русия за пръв път има свой собствен прибор на повърхността на Марс. 

Много фенове на руската космонавтика се заяждаха със Щатите и дългото време, което им отне да построят нов пилотиран космически кораб след совалките. Накрая такъв кораб има - "Крю Драгън". Но аз питам - кога най-накрая руски мисии отново ще полетят до Луната и Марс? Колко време още ще чакаме? Уж "Луна-Ресурс" и "Луна-Грунт" щяха да летят 2013 г., а сега стартът на първата от тези мисии е планиран най-рано за 2021-ва. Ами Марс? Вярно е, че руснаците получиха шанс да са пълноправен партньор в програмата "ЕкзоМарс", но тя е ръководена основно от Европейската космическа агенция, като космическият апарат от мисията до 2016-та година, ако и да има равен брой европейски и руски инструменти, е построен от европейската фирма Thales Alenia Space. Следващата мисия вече ще има спускаем апарат, построен от Русия - "Казачок", но тя вече на два пъти бе отложена - първо от 2018 за 2020-та, а сега за 2022-ра година. 

Та така... кога най-накрая ще станем свидетели на възраждането на руската междупланетна космонавтика? Изчака ми се чакалото, а чакам повече време, отколкото чаках американците да направят нов пилотиран кораб. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3419-2020-russian-instruments-american-missions

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Възпалените мозъчета ,страдащи от комплекс за малоценност пренебрегват тази информация защото самочувствието им страда  от нея! Останалите им  е все едно. За това никой не говори за руските космически прибори извозвани от американците.

Безразлично ми е, дали корабът извозващ космонавти и прибори е американски, руски или български.Ако ще само българи да фъркат в космоса, ....все  тая. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...