Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс с историческо първо връщане на целия обтекател


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс публикува видео от успешното връщане на обтекателя по време на вчерашния полет

22 юли 2020 г. 10:45 ч. Омръзна ли ви да гледате връщанията на първите степени след изстрелванията на ракетите на СпейсЕкс "Фолкън 9"? А какво ще кажете за връщанията на обтекателите? 

И то не какво да е връщане - СпейсЕкс притежава два кораба "Go Ms. Tree" и "Go Ms. Chief", които целят да прихванат с огромни мрежи и двете половини на обтекателя. В рамките на вчерашния полет, когато в космоса бе изпратен южнокорейски спътник, за пръв път компанията на Илон Мъск успя да върне на Земята целия обтекател - а не просто една от двете половини! 

Връщането на обтекателите е важно постижение за възвръщаемостта - дори и да представляват най-обикновено покритие, предпазващо космическите спътници по време на старт, всеки обтекател струва $6 милиона. 

Напомням на читателите, че понастощяем фирмата СпейсЕкс е постигнала частична възвръщаемост на ракетите "Фолкън 9" - за многократно ползване са първите степени и обтекателите. Вторите степени, за съжаление, продължават да се изхвърлят след всеки полет. Следващото поколение ракети и кораби "Супер Хеви" и "Старшип" обаче ще имат цялостна възвръщаемост. 

Изгледайте цялото видео на този линк (Youtube връзка)

2020-21-july-fairing-catching.jpg

Photo credit : SpaceX. Натиснете тук, за да изгледате цялото видео

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3485-2020-spacex-fairing-catching

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ms-Chief-Ms-Tree-sea-trials-110619-Greg-

Това са истинските мащаби на корабите.

EL3rH-lWwAgymYG?format=png&name=small

 Много интересна последователност на стартовите операции. 

 Резервоарите а 1ва степен се пълят най-малко 20 мин. Възможно е да се допълват и след започване на пълненето на 2ра степен.

  След пълненето има 3 мин. допълнително покачване на налягането, което при Фалкон е важно за структурната здравина, ако не ракетата ще се смачка от собственото си тегло, понеже е крайно тънкостенна.

  След отделяне на 1ва степен, ракетата лети 10 сек свободно до запалване на 2рата степен.

   1ва степен работи само 2.5 мин. и дава разгон 5-7 маха  (1600-2000 м/с). Така е при всички ракети. Сигурно е оптимум?  Понеже е скорост, достижима от самолет, спейсХ се възползват да върнат 1вите степени без проблеми със температурата. Това не важи за 2рите степени, които ако ще се връщат, трябва да имат термична защита, заради космическата им скорост.

   Обтекателите се отделят на 3.5 мин - също при сравнително ниска скорост. Интересна е процедурата по улавянето? Дали има управляема част от полета, или корабите трява да маневрират за да ги хванат? Според мен обтекателите имат доста подходяща айродинамична форма, за да могат да се управляват с малки въздушни кормила, а парашутите се отварят в самия край - сигурно на 1-2 км от кораба?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Би трябвало да изгарят напълно в атмосферата. Не знам какво става с по-масивните части, от по-труднотопими материали? Алуминът си изгаря без проблем.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...