Отиди на
Форум "Наука"

Трябва да изучим паразитите, преди да сме ги изгубили завинаги, предупреждават учени


Recommended Posts

  • Администратор
Паразит по цитрусовите растения от вида Lorryia formosa. Снимка: pixabay
 
Много животни са със статут на застрашени видове и имат нужда от консервационна защита. Често сме свикнали да мислим за опазването на мили животни като панди и коали, но в своя публикация в Biological Conservation, екип учени обръща внимание на една друга група, която също има нужда от помощ - паразитите. 
 

Експертите обясняват, че паразитите имат "PR проблем". Те са не просто кръвосмучещи чудовища, но могат да изпълняват и значителни екологични роли. 

Паразитите влияят на оцеляването и възпроизводството на много видове гостоприемници и имат важни роли в хранителните вериги. Например те помагат на хищните водни птици да улавят до 30% повече риба, влияейки на мозъка им и рибите стават объркани и така по-уязвими за птиците. Но много такива сложни взаимоотношения не са ни познати. 

"Паразитите са изключително разнообразна група от видове, но като общество не определяме това биоразнообразие като ценно", обяснява екологът Челси Ууд (Chelsea Wood) от Университета на Вашингтон. "Целта на този труд е да се обърне внимание, че губим паразити и техните функции без дори да го осъзнаваме".

Тази публикация е част от цял брой на списание Biological Conservation, посветен на опазването на паразитите. Фокусът в статията на екипа на Ууд е как да се създаде глобален план за опазването им. 

"Срещани в дървото на живота и всяка екосистема, паразитите са едни от най-разнообразните, екологично важни животни на Земята - но в почти всички случаи най-малко защитените от усилията за консервация на дивата природа и екосистемите", обясняват авторите. "Нашата работна група определи 12 цели за следващите десет години, които могат да помогнат на опазването на биоразнообразието на паразитите чрез комбинация от изследвания, разгласяване на проблема и мениджмънт".

Такъв ангажимент към паразитите може да изглежда странен, особено когато не е сигурно как живеят всички заразени животни и във времена, когато всякакви видове са застрашени от изчезване.

Но екипът обяснява, че само милите и харизматични животни получават внимание и финансиране, когато става дума за консервация, а са изучени едва 10% от паразитите, които живеят в тях и за експертите това е проблем. 

"Ако видовете нямат имена не можем да ги спасим", обяснява съавторът Колин Карлсън (Colin Carlson), биолог в Университета Джорджтаун. "От десетилетия сме приели това за повечето животни и растения, но учените са открили едва част от всички паразити на планетата. Това са последните граници - морските дълбини, космосът и животът, който живее във всеки вид на Земята".

1596468193_9_559x*.jpg

Екип учени от САЩ, Испания и Австралия определят 12 цели за следващото десетилетие, които да ни помогнат да запазим паразитите. Кредит: Carlson et al., Biological Conservation, 2020

Цялата статия: https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Triabva-da-izuchim-parazitite-predi-da-sme-gi-izgubili-zavinagi-pred_154414.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Р. Теодосиев said:

паразитите са едни от най-разнообразните, екологично важни животни на Земята - но в почти всички случаи най-малко защитените от усилията за консервация на дивата природа и екосистемите

 

Странно е това желание за консервация на дивата природа и екосистемите. Искаме май с това да спрем еволюцията. Няма как да стане. 

Паразитите ако измрат напълно екосистемите няма да спрат съществуването си. Просто ще се видоизменят. Ще процъфтеят едни организми за сметка на други, каквито са законите на еволюцията. Както е било и както ще бъде. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, makebulgar said:

Искаме май с това да спрем еволюцията. Няма как да стане.

+1000

Както е тръгнало, ние хората ще изместим/погубим сума ти животински видове.
От една страна това звучи като загуба, но в същото време това е еволюция в действие:
доминантен животински вид (ние) измества други животинските видове от техните ниши.

Щем-нещем, това е положението. Ние не сме отделни от природата, ние сме природата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, gmladenov said:

От една страна това звучи като загуба, но в същото време това е еволюция в действие:
доминантен животински вид (ние) измества други животинските видове от техните ниши.

Щем-нещем, това е положението. Ние не сме отделни от природата, ние сме природата.

Хората са еволюционен фактор на средата. Избиваме тези животни и растения които ни пречат, или които можем да ядем и на които можем да използваме части от телата им като суровини и материали, но същевременно развиваме еволюционно(селективно) някои от тях поради същите причини, като така освен, че сме увеличили броя им многократно (крави, овце, жито, коне, царевица...), но и сме ги видоизменили така, че да станат по-големи, по-продуктивни, по-бързи... 

В Австралия сме занесли кучета, котки, плъхове, жаби и зайци, които са станали съществен фактор в средата там, довели са до измиране на някои видове, но екосистемата не е унищожена, а се е приспособила и вече в нея живеят новите видове, онези от старите които не са успели да се приспособят са измрели, а онези които са се приспособили си живеят и до днес в нея. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...