Отиди на
Форум "Наука"

Води се война – на истината срещу постистината


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Епохата на Просвещението научи хората да разсъждават рационално. Разумът победи догмите на Средновековието, за да даде път на прогреса. Религията бе отделена от светското, а науката - издигната на пиадестал. Просвещението дойде вследствие на научната революция, която преобърна представите на хората за света. Невежеството на митовете бе заменено с рационални научни обяснения, които са основата на съвременната наука.

Днешната постмодерна епоха обаче води след себе си и вяра в постистината. Въпреки технологичната революция и неограничения достъп до информация за хората като че ли вече не са важни научните открития, а емоцията и личните усещания. Появата на COVID-19 само ускори този процес, за да ни доведе до безмилостна война - на науката срещу фалшивите новини, на истината срещу постистината. Невежеството на митовете се завърна, за да оспорва научните открития с недоказани твърдения, конспирации и слухове.
У нас тази констатация е още по-тревожна.

Това беше отчетено и от социологическите проучвания. Изследване на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено през март сред 28 страни по света, сочи, че тогава 72% от българите са били на мнение, че заплахата от коронавирус е преувеличена, а близо 60% - че COVID-19 e разпространен умишлено от някого. България е сред водещите страни по скептицизъм и по елементи на конспиративно мислене. В началото на юни - 59% продължават да смятат, че заразата е преувеличена. Защо се стигна дотук обаче?

Всичко е в криза

Западните общества са в криза. Световната икономическа криза от 2008 г. доведе до политическа криза. Мигрантската криза пък задълбочи още повече недоверието в либералните елити и традиционните политически партии. Вакуумът, който се образува, даде път на популистки формации към властта, които понякога си служеха и с неистини. Те обаче бяха красноречиви и широките маси ги разбираха - "сегашните елити ви лъжат, а ние казваме истината, повярвайте ни". И хората започнаха да им вярват.

Страхът и гневът от неизвестното, избиха в отхвърляне на всичко свързано със статуквото. Мейнстрийм медиите вече не се смятат за надежден източник, защото са свързани с определени политически и икономически кръгове. Затова се търсят алтернативни и "чисти" канали за информация. Над науката също тегне вярата, че вероятно и тя е проводник на нечии интереси. Медиците също попадат в този кюп.

Това недоверие изкристализира във всеобща криза на легитимността. Вече не е важно дали нещо е вярно, а откъде идва. Щом се разпространява от официалните канали, има нещо нередно. Ако източникът е алтернативен - истина е. Не е сигурно вече дали Земята е кръгла, стъпвал ли е човек на Луната, ваксините безопасни ли са, дали пък не ни пръскат с химикали от въздуха.

Съмненията достигат размерите на епидемия, която размива истината от неистината, а критичното мислене се срива стремглаво надолу. Същото се случва и по отношение на коронавируса. Конспирациите и фалшивите новини плъзнаха из социалните мрежи, а хората започнаха да ги възприемат като истина.

COVID-19 и конспирациите

От самото начало на пандемията конспирациите намериха добра почва сред скептиците. "Нов световен ред на рептилите", "опит за налагане на тотален контрол над населението", "чипиране чрез ваксини", "такъв вирус не съществува" са само малка част от десетките и всевъзможни теории, които се споделяха от потребителите в социалните мрежи.

Източниците обикновено са съмнителни сайтове, в които липсва всякаква информация за собствениците им, както и за авторите на статиите. Липсват и всякакви доказателства за тези твърдения. Това не попречи обаче на една немного голяма, но много шумна, част от българското общество да приема всичко това за истина и усърдно да налага мнението си, че има някаква измама и ни подготвят за "нещо", което "нещо" остана мъгляво и неясно.

През март, когато все още се знаеше малко за вируса, българското правителство действа превантивно и наложи пълна блокада на страната. Наложи я в момент, когато заразените бяха твърде малко, а смъртните случаи - единици. Целта на правителството не беше да спре разпространението на вируса, а да го забави, за да може да издържи здравната система, която не беше подготвена за натиск.

Това даде импулс на "търсачите на истината" да подложат на съмнение още повече ситуацията с вируса. Вярата в постистината стигна дотам, че слуховете започнаха да се приемат за истина - няма заразени, няма умрели, а болниците плащат по 1800 лв., за да пишат починали от други болести за умрели от COVID-19. Маските от предпазно средство рязко се превърнаха, в умовете на скептиците, в средство за запушване на устите на неудобните. Членовете на Националния оперативен щаб пък бяха превърнати в комични образи, понеже всявали паника и плашели с повишаване на смъртността сред заболелите.

Под натиска на недоверието мерките в страната започнаха да се отпускат твърде бързо, а контролът по спазването им почти изчезна, въпреки че рестрикциите в България срещу коронавируса бяха едни от най-либералните в Европа. Властта заложи на личната отговорност, за да свали товара от налагането на непопулярни решения.

Къде остана науката?

В този парад на глупостта, учените и изследователите бяха изместени встрани, защото просто нямаше кой да ги слуша. Световната, а и българската, наука напреднаха в разгадаването на новия коронавирус. Направиха се задълбочени изследвания, работи се върху изготвянето на ваксини. За всичко това обаче е нужно време. Почти година изследователи от всякакви научни области представяха данни и проучвания, бяха разбити някои от основните митове, които споделяха "търсачите на истината" и най-важното - предупреждаваха какво може да се случи. Без особен резултат.

Осем месеца след началото на епидемията в България, ситуацията продължава да се влошава - рязък скок на заболелите, повишаване на смъртността сред тях, а здравната система издиша. Под уж привидното "ходене по ръба на бръснача", всъщност нещата бяха изпуснати от контрол. Личи управленска немощ и безсилие да се вземат тежки решения, защото липсва разбирането към властта, което имаше през пролетта.

Това беше признато и от здравния министър - "ново затваряне на страната ще изкара хората на улицата". В началото на епидемията правителството получи бонус доверие, което се отчиташе и от социологическите проучвания на общественото мнение. Според "Галъп интернешънъл" 77% в началото на април смятат, че то се справя добре. Вече бонусът липсва и данните се нормализират.

Сега обществото е по-скоро разделено - 44,4% към началото на ноември смятат, че се справя добре срещу 54%, които имат негативно отношение. А властта имаше достатъчно време да се подготви. През пролетта управляващите действаха адекватно на ситуацията, за да запазят здравната система. Днес държат по-скоро да запазят икономиката. Заради изгубените месеци в надпревара с глупостта, накрая може да загубим и двете.

Статистиките започнаха да действат отрезвяващо, а почти всеки вече познава заразен или прекарал вируса. Съмненията отстъпват място на действителността, която е най-добрият метод за оборване на конспирацията. Реалната ситуация извади от делириума на постистината голяма част от скептиците. Не се ли случи това обаче твърде късно?

В тази война на истина срещу постистина, отново ще победи науката. Единствено се притеснявам за цената.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/21/4141293_vodi_se_voina_na_istinata_sreshtu_postistinata/

Link to comment
Share on other sites

Забравяш Важната Истина ,  Тяхната, Вашата, Нашата Истина...........Нееее , не е това ..........Истината на Терора! , Когато силния и кръвожадния, без <спирачки> реши да прави Действителност............................

Помнете, Истината на Терора е Единственната Правилна Истина :D

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато отидеш в магазина , там те лъжат по всякакъв начин само и само да ти вземат някой лев...

Когато гледаш телевизия, там те лъжат по всякякъв начин за да похарчиш някой лев...

От правителсвтото лъжат че всичко е наред и ние процъфтяваме...

И т.н и т.н.

От всякъде лъжи и измами. Но най лошото че те идват от тези на които всички подражават ( От "интелигенцията")

Нормално е хората в такава среда да се държат по начина по който те се държат.

Преди 50 минути, Last roman said:

През пролетта управляващите действаха адекватно на ситуацията, за да запазят здравната система. Днес държат по-скоро да запазят икономиката. Заради изгубените месеци в надпревара с глупостта, накрая може да загубим и двете.

Не изглежда да са действали адекватно.

Мерките не съотвестваха на реалната картина на разпространението на вируса. Бяха пресилени. Което навреди на бизнеса, и натрупа потенциална "енергия" на нетърпимост към ограниченията. И сега, през втората вълна ги жънем тези плодове .

Редактирано от Orbit
Link to comment
Share on other sites

On 22.11.2020 г. at 20:47, Last roman said:

В тази война на истина срещу постистина, отново ще победи науката. Единствено се притеснявам за цената.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/21/4141293_vodi_se_voina_na_istinata_sreshtu_postistinata/

Поредният самоназначен говорител на науката. Науката на кого? На тези с парите които плащат за изследвания в желана посока ли? Или за продукти със съмнителни странични ефекти, но доходоносни за времето на изясняване че всъщност са опасни. Какво общо има тази наука с Просвещението? Едно име само ги свързва. Именно затова много хора, освен автора на статията, се притесняват за цената. Защото станаха немалко примерите за злоупотреби с научните методи в името на комерсиални и властови интереси. За да ги видим няма нужда да се връщаме до Просвещението, но кой знае защо те не са споменати. Доверието към каквото и да е, включително и към науката, не може да бъде сляпо, времената на сляпата вяра бяха преди Просвещението. Няма как науката да бъде заместител на религията, те са принципно различно. Общото между тях е, че могат да бъдат използвани за да прикриват властови и комерсиални интереси. Религията вече бе дискредитирана по този начин, сега явно е дошъл реда на науката.

Link to comment
Share on other sites

Преди 18 минути, Диан Георгиев said:

Поредният самоназначен говорител на науката. Науката на кого? На тези с парите които плащат за изследвания в желана посока ли? Или за продукти със съмнителни странични ефекти, но доходоносни за времето на изясняване че всъщност са опасни. Какво общо има тази наука с Просвещението? Едно име само ги свързва. Именно затова много хора, освен автора на статията, се притесняват за цената. Защото станаха немалко примерите за злоупотреби с научните методи в името на комерсиални и властови интереси. За да ги видим няма нужда да се връщаме до Просвещението, но кой знае защо те не са споменати. Доверието към каквото и да е, включително и към науката, не може да бъде сляпо, времената на сляпата вяра бяха преди Просвещението. Няма как науката да бъде заместител на религията, те са принципно различно. Общото между тях е, че могат да бъдат използвани за да прикриват властови и комерсиални интереси. Религията вече бе дискредитирана по този начин, сега явно е дошъл реда на науката.

На Последните<феномени> им казваме Ченгеджийска работилница за Отнета Реалност

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фебруари Орбан каза това е китайски проблем......После заразиха ни ирански студенти, мигранти....После маски да носят само болните....после нямя да затваря училищата. После ги затвориха. После всеки да носи маска над 60. Младите не се заразяват.....почнаха да се заразяват, мрат. Пдосле има достатъчно машини за поддържане на дихателната система.....После поръчаха със хиляди от които една част са апарати за даване на кислород на такива които страдат от нощно апноеми.....И тнт. Редица идиощини и лятото ще спре грипът затова отидоха в отпуска..Рок концертите ги забраниха, но футболните мачове не..Мина лятото и нищо не се подготвиха. Опъват палатка за приемане на ковид болни, и  и няма отопление. Стои празна. Със десетки има легла годни за изкуствено дишане но няма пресонал да ги обслужва...И през цялото време помазаните представители на на уката казваха АМИН. Така Е. АМИН. Прав Е. АМИН. ХАЛЕЛУЯ.     

Сега МИ ПИШЕТЕ ПОРЪЧЕНА, ПЛАТЕНА СТАТИЯ, ЧЕ ХОРАТА ТРЕВА ПАСЕЛИ, АМА ЕЙ СЕГА КАТ ИЗ ПОПУКАТ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ АКЪЛАТ И НАУКАТА ЩЕ ТРИУМФИРА! 

Няма да се чудя ако избухнат стълковения и разярените хора не почнат по улиците да ги бесят по канделаберите един политик, един научен сътрудник един през друг поред на Цариградско шосе....."Преля калта от медии ченгесарски...."

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Skubi said:

Фебруари Орбан каза това е китайски проблем......После заразиха ни ирански студенти, мигранти....После маски да носят само болните....после нямя да затваря училищата. После ги затвориха. После всеки да носи маска над 60. Младите не се заразяват.....почнаха да се заразяват, мрат. Пдосле има достатъчно машини за поддържане на дихателната система.....После поръчаха със хиляди от които една част са апарати за даване на кислород на такива които страдат от нощно апноеми.....И тнт. Редица идиощини и лятото ще спре грипът затова отидоха в отпуска..Рок концертите ги забраниха, но футболните мачове не..Мина лятото и нищо не се подготвиха. Опъват палатка за приемане на ковид болни, и  и няма отопление. Стои празна. Със десетки има легла годни за изкуствено дишане но няма пресонал да ги обслужва...И през цялото време помазаните представители на на уката казваха АМИН. Така Е. АМИН. Прав Е. АМИН. ХАЛЕЛУЯ.     

Сега МИ ПИШЕТЕ ПОРЪЧЕНА, ПЛАТЕНА СТАТИЯ, ЧЕ ХОРАТА ТРЕВА ПАСЕЛИ, АМА ЕЙ СЕГА КАТ ИЗ ПОПУКАТ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ АКЪЛАТ И НАУКАТА ЩЕ ТРИУМФИРА! 

Няма да се чудя ако избухнат стълковения и разярените хора не почнат по улиците да ги бесят по канделаберите един политик, един научен сътрудник един през друг поред на Цариградско шосе....."Преля калта от медии ченгесарски...."

 

А какво ще кажеш че благодарение на К19 кризата Байдън спечели ? Целта оправдава средствата... Сега чакаме Науката да победи.... че тя кога е губела?

Link to comment
Share on other sites

Преди 54 минути, Conan said:

А какво ще кажеш че благодарение на К19 кризата Байдън спечели ? Целта оправдава средствата... Сега чакаме Науката да победи.... че тя кога е губела?

Когато е губел и Народът.......................

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...