Отиди на
Форум "Наука"

Пространство , Време и Кординати


Recommended Posts

  • Потребител

Календара и часовниците са всъщност кординатна система на пространство времето. Чрез часовник и календар може да се окаже кордината на движещ се обект, но затова ще е необходима и пространствена кордината. Ако се разглежда всичко статично не ни трябва часовник или календар, достатъчни са само посоките в пространство и материални репери. Но както е известно всичко в света се движи, така че без календар и часовник не става. Кординатите както и посоките ги определя наблюдател изследовател, те не са свойство на пространство времето. Следователно пространство времето нямат в истински смисъл нито кординати нито посоки. Така че може само хипотетически да се предположи че са независими от наблюдателите и материята. Обратното твърдение също е само хипотеза.

Редактирано от Zone_UFO
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Втори след княза said:

Моля, защитете това, че СА. Коя е нулевата точка? Една ли е за двете? 

(много ме съмнява)

Нулевата точка на всяка скала, се определя от наблюдателя, тя е субективна. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 часа, Втори след княза said:

Останал бях с впечатлението, че със субективното се занимава поезията, а с обективното науката.

Преценката е субективна, ти може да избереш по произвол  начална нулева точка, за всяко физическо измерване.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 58 минути, Втори след княза said:

Без уговорки, съгласен.

Това означава, че за нуждите на мое измерване мога да избера не само начална точка, но и система от координати. Прим. двумерна- излъчена енергия във времето или едномерна- разстояние между печката и хладилника, което да запълня с шкафче. С тези примери искам да покажа, че координатната система пространство/ време е субективно избрана за да свърши работа при движение на обекти с високи скорости. При други процеси избираме според потребностите. 

Другото е, че "абсолютната нула" на Големия взрив не е доказана като абсолютна по отношение на времето, пък и би била нужна, само колкото нула по Келвин.

Абсолютни нули в природата не съществуват, освен ако приемем че вселената е сътворена от бог. Тогава бог ще бъде абсолютната нула.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 1 час, Втори след княза said:

Могат ли да съществуват БЕЗБРОЙ скали, в зависимост от целта на изследователите?

Естествено, това е най-нормалното.

Тук на земята нашето мерило за време е продължителността на една обиколка на земята около
слънцето. По същата логика марсианското мерило за време ще бъде една обиколка на Марс около
слънцето. Това естествено означава, че скалата на марсианците за време ще е различна от земната
скала.

Същото и за разстояниета: метърът е една 40-милионна част от Парижкия меридиан. Значи пак
земно-центрична скала. Ако на Марс приложат същата логика, ще завършат със скала, която е
различна от нашата.

Тук трябва да се отбележи, че относителни/субективни са само мерките, а не свойствата на материята.
Водата, например, завира при 100°C, което е 212°F. Мерките са различни, но водата е еднакво топла и
в двата случая.

Мерките са субективни, защото всяко измерване е сравнение - а за сравнение можем да си изберем
каквото си поискаме.

Като деца не мерехме в метри, а във великански стъпки. Игрището пред блока, например, беше дълго
"три великански". Това не знам колко метра е, защото никога не сме обръщали в метри. 😛

Редактирано от gmladenov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, Втори след княза said:

Така че Абсолютна нула за температурата съществува,

Не съществува, приема се за нула, понеже е най ниската постигната от техниката температура на земята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

В случая излагам мнението, че връх на познанието е, когато нещата(материята) и промените(процесите) могат да се свържат с една абсолютна точка. 

Наистина връх в познанието би било откриването на една абсолютна точка. В природата обаче няма такава. Абсолютна точка би означавало само началото на вселената, а вселената е без начало и край, според диалектическият материализъм. В окултното познание не е така, там може да се открие абсолютна точка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Ниkи said:

Принципно, има такава точка. Това е всяка една точка, сама за себе си. Тя е център на Вселената, тя е абсолютния покой, тя е превилегирована и от светлината (сложно е за обяснение) и т.н.

Всяка точка е равноправна на друга, така че всяка може да се избере за начало на отчет. Имено затова няма привилигерована абсолютна точка за отчет. Но също е добре да се каже че абсолютни стойности в природата не могат да съществуват .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Ниkи said:

Принципно, има такава точка. Това е всяка една точка, сама за себе си. Тя е център на Вселената, тя е абсолютния покой, тя е превилегирована и от светлината (сложно е за обяснение) и т.н.

Май от сложнотии, забравяме сравнително "по-простите" неща. Заредените частици като електрон и позитрон, поради електрическа сила на привличане, се движат с Ускорение. Значи, създават електромагнитни вълни - смес от множество фотони. Питаме се - когато се "свържат" и анихилират ... какво става с тези остатъчни  Фотони (и те самите стават на фотони след анихилация). Ами, получават се сериозни напрегнатости - потенциални разлики - в условно постоянното ЕМПоле.

(Преди случване на  ГВ - няма масови частици, няма Т (тя е резултат от задружното действие на много на брой масови частици). Всичко е "гладко", вакчастиците трептят "на място" (около собствен център - точка от пространствена мрежа) и при сфазиране по съседство има и флуктуации. Това е вероятност за подреждане на флуктуации и пренос на малки разлики импулс, от неточност в сфазирането. Получава се посока на пренос. С времето (вакчастиците са часовници с честота на собственото си трептене), вероятно е множество флуктуации да "заработят" задружно, самото наличие на "посока" е и изкривяване на вакрешетката. При достатъчно изкривяване на преноса - може да се достигне връщане в начална точка - трептенията се затварят около точката на възвръщане и се ражда електрон-позитронна двойка (поради сдвоеност на вакчастиците - съдържащото се "дели" на две)

Така - общото уравнение на Вселената е U=0, като U може да е каква и да е функция, например  F=m.a , или,    F-m.a =0 ...

показва, че ентропията в началото е била нула.)

Значи - не е нужно да има един ГВ за начало на Вселена, а е по-вероятно да е имало множество Малки Взривове в доста голяма област - различни точки - от изначално наличния физически вакуум (при мен е етер*) - голямо пространство. След раждане на множество масови частици, следствие на анихилации на полевата форма на материя, стават налични физичните свойства на веществата, които наблюдаваме днес. (разпад на неутрон - дава протон, електрон, антинеутрино и гама-фотон. Протон и електрон дават водород, а остатъчните полета, от преди водорода, допълнително създават хаос - сили на отблъскване в полевата форма на материята. При това - водород може да се образува и от електрон от раждане на електрон-позитронна двойка, така че - различните количества  вещество-антивещество въобще не са проблем. Пространствено са разделени протони и антипротони)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, Ниkи said:

Принципно, има такава точка. Това е всяка една точка, сама за себе си. Тя е център на Вселената, тя е абсолютния покой, тя е превилегирована и от светлината (сложно е за обяснение) и т.н.

Всички точки обаче са равноправни, а абсолютизма не изисква такава равноправност. В монархическият строй , не може всеки да е крал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Ниkи said:

Да, но от твоята гледна точка. А твоята точка не е равноправна с тях. Ти ги виждаш, че се движат, но ти никога не усещаш, че се движиш. 

Какво намекваш, че отправните системи на са равноправни. Напротив и те са равноправни. Това че се " усеща " движение " или не се усеща не е признак на движението, когато стоиш на земята усещаш силата на тежеста , подобно на сила в ускоряваща се ракета. Когато падаш свободно макар че се ускоряваш, не чувстваш тази сила също както и когато се движиш по инерция.

 

Преди 16 минути, Ниkи said:

 Усещането за ускорение идва от приливната сила, също както при много силна гравитация би се усетило ускорението

Да но това не е аргумент, за абсолют на движението, мога да ти дам пример в който стоиш неподвижно и изпитваш сили на опън идентични с приливните при падане в силна гравитация. Примера е : едно време е имало жестока екзекуция на врагове, практикувано от варварски племена,  когато са разчленявали военопленици между два коня. Подобно разчленяване става и когато обект пада , в изключително силно поле.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, Ниkи said:

Пояснявам ти, защо може да се каже, че всяка точка сама за себе си може да се смята за абсолютен покой. 

Не става, обясних , помисли и ще се обедиш.

 

Преди 52 минути, Ниkи said:

Когато си под действието на гравитация, не я усещаш защото кривината на ПВ е малка в сравнение с твоя размер.

При свободно падане в силно гравиполе, ще се разтягаш, ако стоиш в същото поле, ще се компресираш. Каква е разликата, при единият случай си подвижен при другия не, но ти действат сили, значи тези сили не са показател, за това, дали се  движиш или не.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Ниkи said:

Пропускаш нещо. Още от самото начало ти говора за точка

И в двата случая си неподвижен🙂

Ти четеш ли правилно и осмисляш ли четеното, или само си играеш с клавиатурата. Всички точки са равноправни, това се учи в 7 клас по геометрия, теорема е, през всяка точка от пространството може да се кръстосат прави линии. И как ще си неподвижен , когато падаш свободно, не ми е ясно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...