Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Гравитация и електромагнетзъм

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано (edited)
Преди 1 час, scaner said:

Защо толкова бързаш? В близките 2-10000 години е най-вероятно да стане.

Какво е това "У200"? Да не е Y2k проблемът? Той не е фейкнюз, и си беше много сериозен. Просто лесно мина край обикновените хора...

Проблем 2000 Da.

Редактирано от Skubi
  • Мнения 105
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
On 16.04.2025 г. at 14:08, scaner said:

Ако знаеше нещо за виртуалните частици, щеше засрамено да замълчиш, защото темата няма нищо общо с тях. Безполезното пребиваване и тръшкане във форума не е достатъччно, трябва и нещо да влиза в главата, а в случая няма такова. И от много време се наблюдава липса на прогрес в това отношение.

Знам , знам за виртуалните частици че са преносители на електромагнетизма, но ти се тръшкаш както всякога, точно затова че са преносители на ЕМ смятано от КТП и стандартният модел, отворих темата защото теорията не предполага че ЕМ е вследствие на нещо друго. А ти се тръшкаш като червей, незнайно защо.

Подсказка: ОТО описва гравитацията, но няма общо с КМ. И за това всякакви виртуални частици нямат място в нея. Както и във всяка друга теория, която няма общо с КМ. Трудно ли е за разбиране?

Така де, та аз се чудя тогава как обясняват електромагнетизма чрез ОТО, а ти като разбиращ не коментираш същественото в темата. Нали си "разбиращ" ха кажи как тъй тази нова хипотеза обяснява електромагнетизма чрез ОТО, и не се тръшкай😁

Именно, теорията която си цитирал няма допирни точки с КТП, така както и ОТО. Явно четеш без да разбираш прочетеното :) 

Хайде потъвай в книжките.

Ама това не го пише в книжки. Пак повтарям, как обяснява новоизлюпената теория електромагнетизма чрез изкривено пространствовреме, също както ОТО обяснява гравитацията с изкривено пространствовреме. Човече влизаш ли в час.

On 16.04.2025 г. at 19:21, Кибик said:

Айнщайн навремето е търсил такъв класически подход за обща теория, но не е успял. В крайна сметка теорията трябва да обяснява и квантовите ефекти, колабирането на вълновите функции, супер-позицията итн.

Просто да постулират че електрическите заряди са свойство на пространство-времето не премахва квантовата механика ми се струва.

Квантовите ефекти не са ли друга бира, а причините за електромагнитизма не са квантови, а например също изкривено пространство време описано в ОТО. Ако наистина е така ето я единната теория за която са мечтали физиците. Ако пространствовремето е квантовано, защо да не може да се огъва, даже става много обяснимо "огъването" чрез пакети енергия които са кванти на пространствовремето, и взаимодействайки определят "кривината" в пространството.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 46 минути, Джереми said:

Знам , знам за виртуалните частици че са преносители на електромагнетизма, но ти се тръшкаш както всякога, точно затова че са преносители на ЕМ смятано от КТП и стандартният модел, отворих темата защото теорията не предполага че ЕМ е вследствие на нещо друго. А ти се тръшкаш като червей, незнайно защо.

Те са преносители на взаимодействие само в модела на Квантовата механика. ОТО и дискутираната теория са геометрични теории, не са квантовомеханични, затова нямат допирни точки с виртуални частици. Явно нищо не знаеш, а само празни приказки разправяш и се тръшкаш.

Преди 48 минути, Джереми said:

Така де, та аз се чудя тогава как обясняват електромагнетизма чрез ОТО, а ти като разбиращ не коментираш същественото в темата.

Много просто. Получават, че метричният тензор на новата теория е сума от два, метричен тензор на гравитационното поле, и още един, който произлиза от тензор подобен на електромагнитния при енергията и импулса. Което означава автоматично включване на нещо много близко до електромагнетизма.

Преди 51 минути, Джереми said:

Ама това не го пише в книжки.

Пише го, някой само трябва да чете. Но ти определено не си чел.

Казах по-горе да потъваш в книжките. Ако пак се затръшкаш, няма да повтарям.

• Потребител
Публикувано
Преди 15 часа, scaner said:

Те са преносители на взаимодействие само в модела на Квантовата механика. ОТО и дискутираната теория са геометрични теории, не са квантовомеханични, затова нямат допирни точки с виртуални частици. Явно нищо не знаеш, а само празни приказки разправяш и се тръшкаш.

Тъй де, въпросът ми е, дали тази нова теория ще се окаже вярната, кое е вярното че електромагнитните преносители са виртуалните частици на квантовата механика или че електромагнетизма няма преносители също като гравитацията а се получава от изкривено пространствовреме.

• Глобален Модератор
Публикувано
Преди 56 минути, Джереми said:

Тъй де, въпросът ми е, дали тази нова теория ще се окаже вярната, кое е вярното че електромагнитните преносители са виртуалните частици на квантовата механика или че електромагнетизма няма преносители също като гравитацията а се получава от изкривено пространствовреме.

Това са различни модели. Кой е коректен, ще покаже само експеримента. Няма тука вярно или невярно на тоя етап.

• Потребител
Публикувано (edited)

В ОТО изкривяването на пространство-времето не е постулирано като тия образи постулират за електромагнетизма.

Там изкривяването се извежда и е следствие от принципа на еквивалентност, а именно, че няма как да различиш дали ускорението е гравитационно  и ти си седиш на едно място, или някаква сила действително ти ускорява движението. 

При този подход не виждам как ще се оправдае този принцип на еквивалентност за електромагнитните вълни. Понеже слагаш една ламарина и край на електромагнитните вълни, тва някакси спира изкривяването на пространство-времето ли? 

Редактирано от Кибик

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.