Отиди на
Форум "Наука"

Мисия Луси до троянските астероиди - старт 16 октомври 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американска ракета Атлас 5 изпрати в космоса амбициозната астероидна мисия Луси!

2021-16-oct-lucy-launches.jpg

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

16 октомври 2021 г. 13:45 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:34 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида излетя ракетата на американската компания Юнайтед лонч алайънс (ЮЛА) "Атлас 5". Снабдена с мощен ускорителен блок "Центавър", ракетата изпрати в междупланетното пространство амбициозната мисия на НАСА "Луси" - Вояджърът на астероидните пътешествия. 

Също както през 70-те и 80-те години на миналия век американската роботизирана станция "Вояджър 2" е посетила всички планети от външната Слънчева система и е снимала множеството им спътници, така и "Луси" ще се сближи с общо осем астероида. Единият от тях принадлежи към основния астероиден пояс, а останалите седем са от т.нар. клас Троянски астероиди на Юпитер - т.е. малки небесни тела, които споделят орбитата на Юпитер и кръжащи около Слънцето отпред или отзад спрямо гигантската планета. 

Защо мисията е важна? Астероидите представляват фосилните останки от зараждането на Слънчевата система и изучаването им може да ни даде ценна информация за ранната еволюция на Земята. Космическият апарат неслучайно е кръстен "Луси" - на името на известния австралопитек, чието откритие през 1974 г. се оказва решаващо за разбирането на еволюцията на хоминидите и появата на съвременния човек. 

За нуждите на днешното изстрелване бе използвана ракета "Атлас 5" в конфигурация 401, което означава 4-метров обтекател, нула спомагателни твърдогоривни ускорители и единичен двигател "RL-10" на ускорителния блок "Центавър". През първите четири минути от полета се разчиташе на построен в Русия двигател "РД-180", след което първата степен бе изхвърлена и беше запален двигателят "RL-10" на американската фирма Аероджет Рокетдайн. "Центавър" е рестартируема криогенна степен и представлява едно от най-големите постижения на американската космонавтика, поради което е изключително ценна за изстрелването на междупланетни мисии. Днес "RL-10" работеше 13 минути, след което се изключи веднага щом "Центавър" достигна първична околоземна орбита. След кратко кръжене около Земята, на 40-тата минута след старта двигателят се запали отново, този път за шест минути. Всичко мина според очакванията и "Луси" бе въведена в околослънчева орбита. 

Ще мине известно време на дълго пътуване, преди "Луси" да започне да достига основните си цели и да изпълнява научната си програма. Първоначално предстоят две облитания на Земята, през октомври 2022 г. и през декември 2024-та. Чак на 20-ти април 2025 г. автоматичната станция ще се срещне с първата си научна цел - астероида от главния пояс Доналд Йохансън, който е кръстен на името на откривателя на австралопитека Луси.

Пристигането на "Луси" в района на първата партида троянци L4 е предвидено за 12-ти август 2027 година и изучаването им ще продължи до ноември 2028 година. След това мисията ще се отправи към Земята за ново облитане през декември 2030 година с цел корекцията на траекторията - и "Луси" ще се устреми към втората партида троянци L5. Пристигането в тази част на Слънчевата система е планирано за 2033 година. 

За да се пестят средства, за научната програма на "Луси" са използвани инструменти, производни на тези от мисията на НАСА "Ню Хърайзънс", която през 2015 г. посети Плутон. Приборите са общо четири - камера с висока разделителна способност L'LORRI, камера с инфрачервен спектрометър L'Ralph, термално-емисионен спектрометър L-TES и високочестотна антена за измерване на масата на астероидите на базата на Доплеровия ефект. 

Едно нещо е сигурно - положено е началото на вълнуваща експедиция, която ще продължи над 12 години и ще поддържа интереса на изследователите през цялото време. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4196-2021-atlas-5-lucy-mission-launch-success

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА търси решение на проблем с незастопорен слънчев панел на мисията Луси

20 октомври 2021 г. 08:05 ч. Макар че в събота изстрелването на астероидната мисия на НАСА "Луси" премина успешно, впоследствие стана ясно, че един от слънчевите панели не е правилно застопорен.

Това не е особено сериозен проблем. НАСА ни уверява, че и двата слънчеви панела генерират електроенергия и всички подсистеми на борда на автоматичната междупланетна станция работят нормално. Все пак има известно притеснение дали няма да има последствия, когато "Луси" се отдалечи от Слънцето или докато маневрира в космоса. 

"Космическата мисия "Луси" е в безопасност и е стабилна", съобщава шефът на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън. "Двата слънчеви панела са се разгърнали, но единият може да не е напълно застопорен. Екипът анализира данните, за да определени следващите стъпки. Този екип е преодолял множество предизвикателства до този момент и аз съм уверен, че ще възтържествува и сега". 

Източник: НАСА

nasa-lucy.jpg

Космическата мисия "Луси" - илюстрация. Image credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4199-2021-lucy-mission-solar-aray-issue

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Американската мисия Луси успешно прелетя край Земята на път към Троянските астероиди

nasa-lucy-1024x672.jpg На илюстрацията: автоматичната междупланетна станция „Луси“. Image credit : NASA

16 октомври 2022 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Днес, на 16-ти октомври, в 14:04 ч. българско време, автоматичната междупланетна станция на НАСА „Луси“ успешно се сближи със Земята на път към Троянските астероиди в точките на Лагранж L4 и L5 на Юпитер.

НАСА съобщи, че „Луси“ премина само на 350 километра над земната повърхност, преди да се отправи обратно към междупланетното пространство и да продължи своето пътешествие.

Това не е последният път, когато космическата мисия ще посети нашата планета. Тези посещения служат за промяна на скоростта и траекторията на „Луси“ благодарение на земната гравитация. Вторият път, когато „Луси“ ще премине край Земята, ще е на 13-ти декември 2024 година. Второто облитане ще изпрати автоматичната междупланетна станция на точния курс към първата ѝ цел – астероида 52246 Доналджохансън, който се намира в Астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Напомням на читателите, че мисия „Луси“ е наричана Вояджърът на астероидните изследвания. Също както през 70-те и 80-те години на миналия век американската роботизирана станция „Вояджър 2“ е посетила всички планети от външната Слънчева система и е снимала множеството им спътници, така и „Луси“ ще се сближи с общо осем астероида. Единият от тях принадлежи към основния астероиден пояс (53346 Доналджохансън), а останалите седем са от т.нар. клас Троянски астероиди на Юпитер – т.е. малки небесни тела, които споделят орбитата на Юпитер и кръжащи около Слънцето отпред или отзад спрямо гигантската планета. 

Защо мисията е важна? Астероидите представляват фосилните останки от зараждането на Слънчевата система и изучаването им може да ни даде ценна информация за ранната еволюция на Земята. Космическият апарат неслучайно е кръстен „Луси“ – на името на известния австралопитек, чието откритие през 1974 г. се оказва решаващо за разбирането на еволюцията на хоминидите и появата на съвременния човек. 

Изстрелването на „Луси“ бе осъществено преди една година, на 16-ти октомври, посредством ракета „Атлас 5“.

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/16/lucy-completes-first-flyby-earth/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американската мисия Луси засне Земята и Луната от междупланетното пространство!

Lucy-earth-1024x1024.png Земята, заснета от „Луси“. Photo credit : NASA/Goddard/SwRI

26 октомври 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. На 16-ти октомври автоматичната междупланетна станция на НАСА „Луси“ прелетя край Земята, за да коригира курса си към Троянските астероиди в точките на Лагранж L4 и L5 на Юпитер. Това беше чудесна възможност в дните преди сближението да бъде тествана работоспособността на камерите и да бъдат заснети снимки на Земята и Луната от междупланетното пространство.

Системата от камери T2CAM е построена от Malin Space Science Systems, а интеграцията им с космическия кораб е осъществена от Локхийд Мартин.

Горната снимка на Земята бе заснета на 15-ти октомври, докато „Луси“ бе на 620 000 километра от нашата планета. На фотографията се виждат части от Етиопия.

2022-lucy-earth-moon.png Системата Земя-Луна, заснета от „Луси“. Photo credit : NASA/Goddard/SwRI

Тази снимка пък бе заснета на 13-ти октомври, докато „Луси“ се намираше на 1.4 милиона километра от нас. Кадърът включва едновременно Земята (вдясно) и Луната (вляво).

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/26/lucy-photographs-earth-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американската междупланетна мисия Луси засне висококачествени снимки на Луната!

Lucy-Moon-3.png Снимка на Луната, заснета от „Луси“. Credit: NASA/Goddard/SwRI/JHU-APL/Tod R. Lauer (NOIRLab)

26 октомври 2022 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на НАСА „Луси“, която понастоящем пътува към Троянските астероиди в точките на Лагранж L4 и L5 на Юпитер, засне висококачествени снимки на нашата Луна!

Горепосоченото изображение бе заснето на 16-ти октомври, около 8 часа след планираното сближение на „Луси“ със Земята. На снимката се вижда Морето на дъждовете, а в долната част се открояват лунните Апенини. Именно в близост до тези планини през 1971 г. кацна екипажът на пилотирания космически кораб „Аполо 15“.

Lucy-Moon-1-830x1024.png Credit: NASA/Goddard/SwRI/JHU-APL/Tod R. Lauer (NOIRLab)

Това изображение, отново заснето на 16-ти октомври, показва Централните плата на Луната. Виждат се много известни кратери, включително Арзахел (вляво от центъра). Пак вляво от центъра, малко по-надолу, можете да забележите и Правата стена, която пресича лунните равнини.

Lucy-Moon-2-351x1024.png Credit: NASA/Goddard/SwRI/JHU-APL/Tod R. Lauer (NOIRLab)

А това е мащабно мозаечно изображение на естествения ни спътник, което подчертава детайлите около лунния терминатор (границата между осветената и тъмната част). В долната половина можете да забележите Южните планини, а в горната част е Морето на дъждовете. Яркият кратер Коперник е близо до северния ръб на изображението.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/26/lucy-photographs-moon/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Космическата мисия на НАСА Луси ще посети първия си астероид още на 1 ноември

Lucy-rendering-1024x672.jpg На илюстрацията “Луси” посещава астероид. Image credit : NASA

26 януари 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Мисията на НАСА “Луси”, която понякога бива наричана “Вояджърът на астероидните пътешествия” заради плановете да изучи множество астероиди, ще посети първата си научна цел още на 1 ноември този година. Доскоро се предвиждаше “Луси” да прелети за пръв път край астероид през 2025 година.

“Има милиони астероиди в главния астероиден пояс”, съобщава Рафаел Маршал, сътрудник на мисията от Обсерваторията Ница във Франция, който се е спрял на астероида 1999 VD57 да е началната научна задача за мисията. “Подбрах 500 000 астероида с добре характеризирани орбити, за да видя дали “Луси” не пътува в близост до някой от тях и да може да го разгледа добре, дори и от разстояние. Този астероид наистина се открояваше”.

Екипът на “Луси” е изчислил, че с помощта на малка маневра космическият апарат ще може да премине само на 450 километра от повърхността му. 1999 VD57 ще е най-малкият астероид от главния пояс, който ще бъде посетен от космически апарат. Той е с диаметър от 700 метра и напомня на близкоземните астероиди, посетени от скорошни мисии като “Озирис-Рекс” и “Дарт”.

“Луси” е първата мисия, която притежава иновативна и комплексна система за проследяване на астероид по време на сближение с него. Това позволява да бъдат заснети и много повече изображения, отколкото доскоро бе възможно. Посещението на 1999 VD57 ще е чудесно изпитание за тази система преди “Луси” да достигне основната си научна цел – Троянските астероиди на Юпитер.

Напомням на читателите, че “Луси” бе изстреляна на 16 октомври 2021 г. посредством ракета-носител “Атлас 5”.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/01/26/lucy-first-asteroid-this-year/

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

На 1-ви ноември мисията на НАСА Луси ще посети първата си цел – астероида Динкинеш!

Lucy-rendering-1024x672.jpg

На илюстрацията: космическата мисия “Луси” посещава астероид. Image credit : NASA

30 октомври 2023 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Две години след изстрелването на космическата мисия на НАСА “Луси”, тя се готви на 1-ви ноември да посети своята първа научна цел – астероида Динкинеш, намиращ се в главния астероиден пояс!

Напомням на читателите, че мисията “Луси” понякога бива наричана “Вояджърът на астероидните проучвания”. Също както през 70-те и 80-те години на миналия век мисията на НАСА “Вояджър 2” прелетя край планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и край техните луни, така и “Луси” ще прелети край десет астероида. Всички те са непознати небесни тела, които крият своите загадки. Особено голям интерес представляват т.нар. Троянски астероиди, които маршируват отпред и отзад на Юпитер, докато тази гигантска планета кръжи около Слънцето.

Мисията е кръстена на австралопитека Луси – първият открит от учените фосил на хоминин. Названието не е случайно, защото, както нееднократно съм споменавал на страниците на този блог, астероидите са ключ към разгадаването на тайните на ранната еволюция на Слънчевата система и появата на живота на Земята. Първият астероид, който “Луси” ще посети, е Динкинеш (Динкинеш е етиопското название на фосила Луси).

Астероидът е дълъг само 0.8 километра, което означава, че Динкинеш ще бъде най-малкият обект от астероидния пояс, посетен от космическа мисия. Но това не значи, че е незначителен – по размер Динкинеш е сравним с близкоземните астероиди Рюгу и Бену, посетени съответно от японската мисия “Хаябуса 2” и американската “Озирис-Рекс”. Не е ясно обаче дали сходството се изчерпва единствено с размера. Предполага се, че близкоземните астероиди произхождат от главния пояс и учените искат да погледнат към Динкинеш отблизо, за да го сравнят с Бену, Рюгу и останалите близкоземни астероиди, съответно да видят дали те търпят промени при навлизането в пространството край нашата планета.

Но изучаването на Динкинеш няма да е проста задача. Изследователите много трудно изчисляват орбитите на астероидите – нещо повече, позициите на много известни астероиди са измерени с несигурност от около 100 километра. Това може да е достатъчно прецизно за наземните наблюдатели, но ако една космическа мисия като “Луси” бъде изстреляна към целта си на базата на известните от наземни наблюдения параметри, тя може да пропусне въпросната цел и да не успее да направи научни измервания!

Ето защо на борда на “Луси” има т.нар. терминална система за проследяване. Двойка камери снимат целевия астероид и предоставят информация към бордовата компютърна система, съответно тя насочва инструментите и камерите прецизно към астероида.

Така че прелитането край Динкинеш представлява тренировка за по-нататъшното посещение на Троянските астероиди.

Но докато се стигне до тяхното изучаване ще минат още дълги години. След като “Луси” посети Динкинеш, мисията ще напусне астероидния пояс и догодина през декември ще прелети край Земята. След посещението на нашата планета, “Луси” отново се ще се отправи към астероидния пояс и през април 2025 година ще бъде изучена втората изследователска цел – астероида Доналджонсън. И чак след това ще започне изучаването на шестте Троянски астероида на Юпитер, два от които притежават собствени луни.

https://cosmos.1.bg/space/2023/10/30/lucy-mission-dinkinesh-preview/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Мисията на НАСА Луси посети Динкинеш и откри, че е двоен астероид!

2023-dinkinesh.png

Динкинеш се оказа двоен астероид. NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOAO

2 ноември 2023 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 1-ви ноември, мисията на НАСА “Луси” посети своята първа научна цел – астероида Динкинеш. В хода на облитането бяха заснети подробни снимки, които разкриха, че всъщност това не е един, а два астероида!

Горната фотография бе получена в 18:55 ч. българско време, когато “Луси” бе на 430 километра от Динкинеш.

ttcam1-deconv-2023305-dinkinesh-ql-cropp

Компилация от снимки, заснети от “Луси” по време на вчерашното облитане на Динкинеш. Photo credit : NASA/Goddard/SwRI/ASU

В седмиците преди облитането инструментите на борда на космическия апарат констатираха, че Динкинеш си променя яркостта. Това доведе до хипотезата, че може би става въпрос за двоен астероид. Сега, когато снимките са вече на Земята, е извън всякакво съмнение – това е така. По-големият астероид е дълъг относително 790 метра, а по-малкият – 220 метра.

Посещението на Дикинеш послужи най-вече да потвърди работоспособността на системата за автоматично проследяване на “Луси”, която е в състояние да насочва прецизно бордовите научни прибори въпреки високата скорост на космическия апарат. През 2025 г. мисията ще посети още един астероид от главния пояс – Доналдджонсън, след което тя ще е в пълна готовност за своето изучаване на Троянските астероиди на Юпитер през 2027 година.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/02/lucy-dinkinesh-results/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Нова изненада от мисията Луси: луната на Динкинеш се оказа контактна двойка!

dinkinesh-contact-binary.jpg

Динкинеш и неговата Луна. Photo credit : NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL

8 ноември 2023 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Космическата мисия на НАСА “Луси”, която на 1-ви ноември посети астероида Динкинеш, се натъкна на нова изненада! Сигурно си спомняте, че на 2-ри ноември, когато пристигнаха първите снимки след посещението, се оказа, че Динкинеш е двоен астероид, състоящ се от основно тяло и неговата луна. Но през последните няколко дни бяха свалени нови снимки, които доказаха, че луната представлява контактна двойка – т.е. две тела, прилепени едно към друго.

Учените смятат, че контактните двойки са често разпространени в Слънчевата система, макар и рядко да бъдат посещавани от космически мисии. Контактна двойка е небесното тяло Арокот, намиращо се отвъд орбитата на Плутон, в пояса на Кайпер, което бе посетено от мисията на НАСА “Ню Хърайзънс”. Контактна двойка е и кометата Чурюмов-Герасименко, която в периода 2014-2016 г. бе изучавана от европейската мисия “Розета”.

За пръв път обаче наблюдаваме контактна двойка, която представлява луна на друго небесно тяло!

Така “Луси” оправдава очакванията на изследователите за големи открития. Тази мисия неслучайно бива наричана “Вояджърът на астероидните проучвания”. Също както през 70-те и 80-те години на миналия век мисията на НАСА “Вояджър 2” прелетя край планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и край техните луни, така и “Луси” има за задача да изучи десет астероида. Всички те са непознати небесни тела, които крият своите загадки. Особено голям интерес представляват т.нар. Троянски астероиди, които маршируват отпред и отзад на Юпитер, докато тази гигантска планета кръжи около Слънцето.

Но още астероидът от главния пояс Динкинеш, който бе посетен този месец, изуми учените. Освен че луната му представлява контактна двойка, двете тела са с относително еднакъв размер. Но защо това е така – никой няма и най-малка представа.

Какво ли ни чака в бъдеще от “Луси”? Предстои да видим, но със сигурност ще е вълнуващо!

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2023/11/08/dinkinesh-moon-contact-binary/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...