Отиди на
Форум "Наука"

Безотговорни ли са Българските лекари по отношение на пандемията? И трябва ли да се предприемат мерки спрямо тях?


Янков

Recommended Posts

  • Потребител

Още месец-два и навлизаме в третата година на пандемична обстановка. Медиите всекиднивно ни заливат с информация за заболели и починали. От всички граждани на Република България се очаква да се държат отговорно, да спазват дистанция, да се ваксинират и какво ли още не. Очакват ни глоби ако не спазваме правилата. Затварят се заведения, изискват се сертификати да посетиш магазин, или да пиеш едно кафе. И ако нарушиш правилата, собствениците на тези обекти би трябвало да бъдат санкционирани.

 Но има една група хора, които си мислят че стоят над закона. Хора, които не ги интересуват правилата. И това са лекарите. Да, колкото и странно да ви звучи, точно при тях правилата за пандемичната обстановка не се спазват. Препълнени чакални пред кабинетите. Хора чакащи с часове да бъдат приети от лекар. Защо? Не мога да си го обесня по друг начин, освен с нехайство, незаинтересованост и може би алчност. Вместо да се премине към предварително запазване на час за преглед (каквато е практиката в цивилизована Европа, при това не само при пандемична или епидимична обстановка ), нашите мили родни лекари очевидно са на мнение че в техните чакални човек не може да се зарази. Включително и при ситуация, при която няма и един сантиметър дистанция между чакащите. Натъпкани като сардини в консерва, точно най-уязвимите към Ковид, а именно болните макар и страдащи от други заболявания, са подложени на безраличие към риска да бъдат заразени. При това точно от тези, които по подразбиране би трябвало да осъзнават рисковете от подобна ситуация.

 И къде е ДържаватА? Ами никъде. Точно в тази област, не са предвидени никакви правила. Освен най-общите. Но дори и да минат контролни органи, най-много да санкционират болните, а не отговорните за организацията пред кабинета им лекари. Които от своя страна са по заинтересовани да си вземат паричките по здравнита каса, отколкото да изпълнят Хипократовата си клетва.
 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

за 20 години личните лекари се превърнаха предимно в администратори, а не в здравни специалисти. Затова и системата куца.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С тая тема откриваш нова страница на шоуто - още по-як бой по лекарите, още по-як бой и по болните. Правилно - тая седянка стана прекалено голяма. Има много хора, които щом са болни, са легитимни да кажат "Аз съм болен." И-ий - и кво като си болен. Искаш пенцийка така ли? Искаш некой висок спецЯлист да те обгрижва. Само че, при високите спецялисти има опашка, щото са безотговорни.

ЗАщото/само че тия дето те носят намаляват, щото предпочитат да идат да носят италЯнските пенсионери, щото те са платежоспособни. На италЯнските пенсионери и гащите ще им сменят.

НО безотговорни ли са сатрапите, цензорите от монополната пропаганда, която е в ръцете на върхушката и чисти безмилостно всяко неправилно мнение? ЗА сега тях не ги бият. Само докторите и пациентите. И после некой земе та пита, що пада нивото не само на медицината в България, а и на мисленето в тоя форум. Ми щото мисленето се чисти със зверски бяс. Само оФците са ценност, само оФците! А както е известно, който иска овци, ще му дадат да пасе накрая овци. Може и в раирана пижама. Вчера даже питах един, дето ревеше, че требва да бъда изчистен, дали има информация на Нюрнбергския процес и Народния съд, дали са били осъдени и некои фашистки цензори? Че аз немам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Last roman said:

за 20 години личните лекари се превърнаха предимно в администратори, а не в здравни специалисти. Затова и системата куца.

 Не е проблема в системата, а в самите лекари. И не говоря само за личните лекари. Има и такива, които спазват правилата. С предварително уговорен час, със съответните предпазни мерки. Сега се вижда, че точно тези, които трябва да се грижат за здравето ни и искат съответното заплащане за това, се отнасят абсолютно безотговорно към този проблем.

 Правилата се пишат от политици, но препоръките за тях идват от съответната гилдия. А тази гилдия действа на принципа - гарван, гарвану око не вади.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нашето здравеопазване в самите си основи, и постановки, предполага неадекватно отношение към пациента. И това се вижда на практика, не само в резултатите от лечението, но и в спецификата на отделни случаи станали медийно известни. За мен това е голям проблем - неадекватното (често пъти ) лечение, и така при нас смъртността е твърде висока, необяснима от гледна точка на другите фактори. Има и отговорни, и добри специалисти, но поради сбърканата с-ма (още един път да го повторим ), често пъти крайните резултати са доста лоши. Много подробности и примери мога да давам, но цялостната картинка се вижда с просто око, като на длан.

Link to comment
Share on other sites

Вероятно преди години в Бразилия е имало проблем с лекарите, защото са подписали споразумение с Куба и допреди 4 години 20 хиляди кубински лекари работеха в Бразилия срещу 4200 долара заплата. Едно от обещанията на Болсонаро, излъчен и подкрепен от евангелистките църкви в Бразилия, беше да изгони кубинците, което и направи, за радост на бразилските лекари.

Мисълта ми е, че като нямаме лекари високоразвитите страни имат и 5-6 хиляди ще ни свършат работа.

Редактирано от Петър_Пейчев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...