Отиди на
Форум "Наука"

Космическата 2021: Финално обобщение. Световен рекорд по изстрелвания, възходът на Китай и частната космонавтика в САЩ.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Космическата 2021: Финално обобщение. Световен рекорд по изстрелвания, възходът на Китай и частната космонавтика в САЩ.

2021-25-dec-james-webb-launches.png

Кадър от изстрелването на "Джеймс Уеб" на 25-ти декември. Photo credit : NASA TV

Прочетете останалите от поредицата "празнични статии": 

Космическата 2022 година - какво да очакваме?

Изпращаме 2021-ва година като рекордна по брой пилотирани космически полети!

Топ 10 на най-вълнуващите космически събития през 2021 година

Космическата 2022: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

31 декември 2021 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Изпращаме една изключително интензивна 2021 година, която безспорно е най-успешната космическа година след епохата на ранната надпревара между СССР и САЩ през 60-те и 70-те на 20-ти век. Най-добрият показател затова е рекордният брой по орбитални изстрелвания - общо 146, с което беше счупен рекордът от 1967 г. - 141 мисии до орбита, рекорд, който 54 години стоеше ненадминат. 

Ще запомним 2021-ва с възхода на Китай на космическата сцена. Страната проведе 56 орбитални мисии, най-много в цял свят, от които повечето бяха осъществени посредством ракетното семейство "Лонг Марч" - както носители от старото поколение "Лонг Марч" №2, 3 и 4, но също така и от по-ново поколение №5, 6, 7 и 8. Китайците напълно разбиха нашите очаквания с успешно кацане на Марс и началото на строежа на своята станция "Тянхъ". По отношение на пилотираните мисии Китай изстреля два орбитални космически кораба. 

В сферата на пилотируемата космонавтика през 2021-ва година абсолютен лидер е САЩ. От територията на страната бяха проведени три орбитални мисии (на "Крю Драгън") и пет суборбитални (две на "Юнити" и три на "Ню Шепърд). Руснаците се отчитат с три орбитални полета на кораби "Союз". 

Американците продължават да държат топ лидерството и в сферата на междупланетната космонавтика (за разлика от китайците, които за огромно съжаление този път не пратиха нови междупланетни мисии - техният абсолютен рекорд се крепи на околоземните спътници, мнозинството от които с военно приложение). Щатите се отчитат с изстрелвания на две нови мисии до астероиди, а в края на годината най-накрая бе изстрелян космическият телескоп "Джеймс Уеб" - с европейска ракета "Ариана 5". Марсоходът "Пърсъвиърънс" кацна на Червената планета, астероидната мисия "Озирис-Рекс" със събрани проби от астероида Бену пое своя път към Земята, юпитерианската "Джуно" посети луната Ганимед, а "Паркър" влезе в атмосферата на Слънцето. 

През 2021-ва година нямаше нови изстрелвания към Марс - и това е очаквано, тъй като Земята и Червената планета са в неблагоприятна позиция една спрямо друга. Нов стартов прозорец ще се открие догодина. 

Финалната класация по брой орбитални полети: Китай с 56, от които три са завършили с провал. САЩ имат 51 орбитални мисии, от които 3 са провалени. Мнозинството от успехите на Щатите се дължат на абсолютния възход на СпейсЕкс с 31 орбитални полета, следван от този на Рокет Лаб с шест орбитални полета. Именно частното предприемачество тласка САЩ напред в космическата надпревара. Но в Китай държавната космонавтика е във възход, докато новите стартъпи все още не са напреднали съществено. 

Руснаците са на трето място с 25 полета. Любопитното е, че Роскосмос твърди, че всичките "пускове" са успешни, но както ни информира журналистът Анатолий Зак от RussianSpaceWeb.com, това е опит за пренаписване на критериите за успех посредством терминологията ("пуск" вместо "изстрелване") на базата на успешно напускане на стартовата площадка или успешно достигане до първична орбита, без да се отчита съдбата на полезния товар. Реално полетът на новата ракета "Ангара" е провален заради отказ на горната степен, а също така имаме частичен провал на по-старата ракета "Протон" заради недовъвеждане на два спътника в околоземна орбита. Имаме и трети провал - на военен спътник, който не е излъчил радиосигнал след достигането на орбита, но дали това е заради отказ на неговите системи или заради повреда на ракетата, трудно може да се каже поради секретността на Русия.

Европейската космонавтика е на четвърто място с 6 успешни полета. Пети са японците с 3 благополучни мисии. Шести са индийците са два успеха. На седмо място е Иран с две провалени изстрелвания и накрая е Южна Корея с един провален старт.

Финалната класация по ракетни семейства: На първо място е китайското "Лонг Марч" с 46 успешни полета, на второ - американското "Фалкън" с 31 успешни полета, на трето е руското "Союз"  с 21 успешни полета, на четвърто е американското "Електрон" с 5 успеха и един провал, на пето е американското "Атлас" с 4 успеха, на шесто е китайското "Куайчжоу" с три успеха и един провал, на седмо е европейското "Вега" с три успеха. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4297-2021-finalno-obobshtenie

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Видеообзор на китайските постижения. Вече е видно, че изпреварват руснаците и ЕСА.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...