Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс и Поларис обявиха пилотирана мисия, която ще премине през поясите на Ван Алън и може да се отдалечи на повече от 1 400 километра от Земята!


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс и Поларис обявиха пилотирана мисия, която ще премине през поясите на Ван Алън и може да се отдалечи на повече от 1 400 километра от Земята!

2021-inspiration-4-photo-2.jpg

На снимката: предприемачът Джаред Айзъкман по време на мисията му "Инспирейшън4" през септември. Photo credit : Inspiration4/SpaceX

15 февруари 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Спомняте ли си за пилотираната мисия "Инспирейшън4" на предприемача Джаред Айзъкман през септември, когато кораб "Крю Драгън" се отправи на 600 километра от Земята - най-отдалеченият пилотиран полет след последната обслужваща мисия на совалка до "Хъбъл" през 2009-та? Вчера СпейсЕкс и Айзъкман обявиха частната пилотирана програма "Поларис", която ще включва осъществяването на три мисии. Първата от тях ще бъде проведена най-рано през зимата на тази година. Тя ще премине през поясите на Ван Алън и ще се отправи минимум на 1 400 километра от Земята, счупвайки рекорда на "Джемини 11" за най-отдалечена от планетата ни орбитална мисия. 

Разбира се, говорейки си за най-отдалечени пилотирани експедиции, абсолютният рекорд продължава да се държи от деветте полета от програмата "Аполо" в периода между 1968 и 1972 година, когато астронавти напускат ниската околоземна орбита и се отправят към Луната. Но по отношение на орбиталните екскурзии никой никога не е бил по-далече от екипажа на "Джемини 11", състоящ се от Чарлс Конрад и Ричард Гордън. По време на своя полет през 1966 г. двамата се отдалечават на 1 368 километра от Земята - рекорд, който остава ненадминат до ден днешен.

Това ще се промени, когато в края на настоящата година бъде изстрелян корабът "Крю Драгън" на първата експедиция от програмата "Поларис". Все още не се знаят най-интересните подробности за нея, включително характеристиките на орбитата, но Айзъкман потвърждава, че тя ще е по-висока от тази на "Джемини 11".

Счита се, че когато бива изстрелян с ракета "Фалкън 9" във възвръщаем вариант (т.е. ако тя каца върху платформа в Атлантическия океан), корабът "Крю Драгън" може да се отдалечава на максимално разстояние от Земята 1 400 километра. Напълно е вероятно Айзъкман и Илон Мъск да се спрат на този вариант. Но е възможен и друг сценарий - за нуждите на полета да се използва рециклирана степен, която да бъде изхвърлена - тогава космическият кораб ще надхвърли двукратно или трикратно разстоянието, постигнато от "Джемини 11".

Знаем обаче за друг любопитен факт - дебютната мисия от програмата "Поларис" ще включва космическа разходка. Тя ще бъде осъществена чрез скафандри, проектирани от СпейсЕкс, които представляват ъпгрейд на скафандрите за вътрешно ползване, вече внедрени при мисиите до МКС. Това е много важна новина - за съжаление както НАСА, така и Русия срещат трудности при производството на нови скафандри и дори не е ясно дали ще има скафандри при следващите кацания на Луната в хода програмата "Артемис". Възможно е Илон Мъск да е разрешил още един проблем на НАСА. 

Подобно на мисията "Инспирейшън4" през септември, по време на първата мисия от програмата "Поларис" ще летят четирима души. Разбира се, най-важният участник ще е ветеранът от "Инспирейшън4" Джаред Айзъкман, основният инициатор и спонсор на "Поларис", който този път ще вземе със себе си пенсионирания военен пилот Скот Потийт и двама инженери от СпейсЕкс - младите жени Сара Гилс и Ана Менън. 

Последното нещо, което знаем за програмата "Поларис" е, че тя предвижда още две мисии. Втората, подобно на първата ще се осъществи с кораб "Крю Драгън", а третата вече ще е с новия кораб на СпейсЕкс "Старшип" и ще представлява прелюдия към "ДиърМуун" - лунното пътешествие на Юсаку Маедзава до естествения ни спътник.

Така частната космическа програма "Поларис" на Айзъкман и СпейсЕкс цели поетапно усвояване на околоземното пространство и пространството около Луната, докато в един момент човечеството се отправи към Марс. 

За повече информация: Поларис

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4368-2022-crew-dragon-to-beat-gemini-4

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Polaris Dawn си партнира с IWC за изготвянето на четири уникални хронографа с благотворителна цел

polaris-dawn-iwc.jpg Eкипажът на Polaris Dawn с хронографите на IWC. Photo credit : SpaceX/Polaris Dawn

17 септември 2022 г. 09:15 ч.

Светослав Александров. Когато през месец декември или в началото на 2023 г. космически кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ излети на частната мисия Polaris Dawn, за пръв път от епохата на „Джемини“ и „Аполо“ човек ще се отдели от най-ниските предели на околоземна орбита и ще се отдалечи на разстояние 1 400 километра от Земята – невиждано от 60-те и 70-те години на миналия век! Тогава за пръв път в историята на космонавтиката ще бъде проведена космическа разходка в такава висока орбита. Но за изпълнението на мисията си астронавтите ще имат нужда от часовници – ето защо Polaris Dawn си партнира с IWC Schaffhausen, които изготвиха четири уникални хронографа.

Касата на часовниците е от керамика, циферблатът е тъмно-син и украсен с безброй звезди, а задният капак е от титан. Всеки един от четиримата астронавти ще получи часовника с името си, гравирано на капака.

След като „Крю Драгън“ се завърне на Земята, хронографите ще бъдат продадени на търг. Събраните средства ще се дарят за нуждите на Детската изследователска болница „Св. Юда“ в Мемфис.

Очаква се цялата мисия да продължи около пет дни, считано от изстрелването до завръщането.

Източник: IWC

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/17/polaris-dawn-iwc-partnership/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Изстрелването на частната пилотирана мисия Polaris Dawn е насрочено най-рано за 12-ти юли!

polaris-dawn-1024x808.jpg

11 юни 2024 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Най-рано на 12-ти юли ще излети най-вълнуващата космическа експедиция, която очакваме през 2024 г. – първото пилотирано пътешествие до далечна орбита, през поясите на Ван Алън, най-голямото отдалечаване на човек от Земята след приключването на програмите “Джемини” и “Аполо”! Това е мисията Polaris Dawn, спонсорирана от Джаред Айзъкман.

Датата научихме от ютубърката и космическа инфлуенсърка Ellie in Space, която е имала шанса да интервюира Айзъкман.

Програмата Polaris, която Айзъкман осъществява съвместно с Илон Мъск и разчита на корабите на СпейсЕкс, представлява алтернативна (частна) космическа програма на САЩ. Първата съвместна мисия между двамата, Inspiration 4, бе изстреляна на 16 септември 2021 г., и тя включваше полет на четиричленен екипаж до 585-километрова височина: най-голямото отдалечаване на пилотиран кораб “Крю Драгън” от Земята към този момент. Задачата на Polaris е да поема рискове, по-големи от тези, които е способна да поема днешната тромава и бюрократизирана НАСА. А голямата цел е да бъде положено усвояването и колонизацията на Слънчевата система.

Пикът в пилотираната космонавтика е белязан през 60-те и 70-те години на миналия век от програмите на НАСА “Джемини” и “Аполо”, като единствено тогава астронавти са се отправяли отвъд най-ниската околоземна орбита (под 500 километра височина). От тогава досега положението е депресивно – човек спира да пътува в далечния космос, като най-големият рекорд за отдалечаване от Земята след края на “Аполо” е поставен през 1990 г. от совалката “Дискавъри”, по време на разгръщането на телескопа “Хъбъл”. Тогава астронавтите достигат височина 621 километра над земната повърхност.

Ето защо Polaris Dawn е толкова важна мисия. Това ще е първото отдалечаване на човек на разстояние по-голямо от 1 000 километра от Земята след приключването на “Аполо”, като се цели орбита с апогей 1 400 километра. Целта е да бъде задминат рекордът на “Джемини 11” от 1966 за мисия в околоземна орбита, при който астронавтите Пийт Конрад и Ричард Гордън се отдалечават на 1 368 километра от Земята.

Но Polaris Dawn е много повече от рекорд за отдалечаване. След като тази задача бъде изпълнена, корабът “Крю Драгън” ще влезе в 700-километрова орбита. Там екипажът ще се опита да осъществи първата комерсиална “космическа разходка” със скафандри, разработени от СпейсЕкс. Това ще е първото изпитание в космоса за тези скафандри, като фирмата на Илон Мъск планира да създаде хиляди такива – за да можем да заживеем на Марс.

Колонизацията на Слънчевата система зависи и от надеждни комуникации. Затова екипажът на Polaris Dawn ще бъде първият, който ще тества лазерната комуникационна апаратура на “Старлинк” в далечния космос.

В своята висока орбита, частните астронавти ще навлязат и във вътрешния радиационен пояс на Ван Алън – отново постижение, неизпълвано след края на “Аполо”. Там те ще направят множество медикобиологични експерименти.

Подробно на множество други космически начинания, изстрелването на Polaris Dawn бе неколкократно отлагано. Айзъкман предвиждаше мисията да лети още през 2022 г., но непрекъснато ставахме свидетели на поредното забавяне с по три месеца на всеки три месеца. Сега, при положение, че остава месец до старта, а датата се задържа, имаме уверентост, че полетът наистина ще е факт.

Основната причина за отлаганията бе свързана с трудностите при разработката на новите скафандри. Създаването на скафандър за работа в открития космос не е тривиална задача – скафандърът не е просто защитно облекло, което пази астронавта от вакуум, той по-скоро представлява миниатюрен космически кораб за един човек. Липсата на достатъчно скафандри е проблем както за НАСА, така и за Роскосмос, като двете агенции разчитат на такива, разработени през 70-те години. Те са стари, амортизират се и стават опасни за екипажа на МКС. Така че новите разработки на СпейсЕкс са добре дошли за човечеството.

Екипажът на Polaris Dawn е: Джаред Айзъкман (командир), Скот Потийт (пилот), Сара Джилис и Ана Менън (специалисти).

https://cosmos.1.bg/space/2024/06/11/polaris-dawn-scheduled-12-july/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...