Отиди на
Форум "Наука"

Разочарован от САЩ, украинецът Макс Поляков продаде дяловете си във Файърфлай


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Разочарован от САЩ, украинецът Макс Поляков продаде дяловете си във Файърфлай

2021-firefly-alpha-conducts-static-fire.

Ракетата "Алфа" на Файърфлай. Photo credit : Firefly Aerospace

17 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Макс Поляков, който е мажоритарен собственик на космическата компания Файърфлай, реши да продаде своите дялове в полза на съоснователя на фирмата Том Маркусич. Това бе заявено от самия него посредством публикация в социалните мрежи, чрез която изрази разочарование от правителствените агенции на САЩ. 

Новината бе съобщена от журналиста Дъг Месер, автор на сайта Параболик Арк.

"Скъпи Комитет по чуждестранни инвестиции, военновъздушни сили и 23 агенции на САЩ, които ме предадоха и ме съдиха във всичките свои действия през последните 15 месеца. Надявам се да сте щастливи. Историята ще съди всички вас. Макс обича Украйна и да, аз имам украински паспорт и съм основател на Файърфлай!!!", съобщи Поляков.

Миналата година Комитетът по чуждестранни инвестиции поиска от Поляков да продаде своите дялове във Файърфлай. Според публикация от Блумбърг правителствените агенции на САЩ са се страхували ракетните технологии да не попаднат в ръцете на украинците. Въпреки че Поляков е налял над $200 милиона собствен капитал в компанията, той се съгласи още в края на 2020-та да напусне управляващия борд, за да може Файърфлай да печели по-лесно правителствените договори.

Според Месер предприемачът е бил приближен на Доналд Тръмп, като през 2019-та е участвал в търсенето на купувач за Мотор Сич, украински производител на самолетни двигатели. Ходът е целял да попречи на Китай да придобие компанията и да овладее украинските технологии. Съответно чувството на Поляков, че е "предаден", вероятно идва от смяната на администрацията на Тръмп с тази на Байдън.

Тепърва предстои да се разбере какво ще е бъдещето на Файърфлай след като Поляков е продал всичките си дялове в полза на Маркусич. Според редица експерти Маркусич е достатъчно добър инженер и ракетен специалист, но други напомнят, че именно под неговото ръководство фирмата бе докарана до фалит преди шест години. Скоро след това Поляков се намеси и спаси Файърфлай. 

Безспорно положението е неприятно. Компанията разработва орбитална ракета на име "Алфа", която миналата година претърпя провал при първия си полет и преди сътресенията беше в ход подготовката за втора мисия. Файърфлай има и договор от НАСА за строежа на комерсиален спускаем апарат, който трябва да достави полезен товар на Луната. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...