Отиди на
Форум "Наука"

НАСА избра частните компании, които ще създадат новите американски скафандри


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

НАСА избра частните компании, които ще създадат новите американски скафандри

2022-collins-spacesuits.jpg

Следващите хора, които ще се разходят на Луната, могат да са облечени в скафандрите на Колинс Аероспейс. Photo credit : Collins Aerospace

1 юни 2022 г. 23:30 ч.

Светослав Александров. Следващият етап от комерсиалната космическа надпревара е в ход! НАСА оповести имената на двете фирми, на които ще бъде поверена задачата да проектират и произведат новите американски скафандри. Това са Колинс Аероспейс и Аксиом Спейс. Компаниите ще сключат договор с НАСА, съобразно който агенцията ще осигури фиксирана сума за разработките. Очаква се следващите астронавти, които ще стъпят на Луната в рамките на програмата "Артемис", както и жителите на МКС, да започнат да използват новите скафандри най-късно през 2025-та година. 

Допреди няколко години основният проблем за американската астронавтика бе свързан с липсата на пилотирани космически кораби. Но сега, когато "Крю Драгън" редовно превозва астронавти до МКС, "Старлайнър" е завършил успешно безпилотните си мисии, а "Орион" е на път да проведе първия си тестов полет до Луната, този проблем е вече решен. И някак си забравихме за една друга трудност - за липсата на нови скафандри. НАСА не е произвеждала скафандри от четири десетилетия и е факт, че съвременните астронавти разчитат именно на тези 40-годишни пособия за извънбордовите си дейности. Човек е склонен да ги опише с думата "морално остарели", но проблемът е по-сериозен: скафандрите вече са опасни. През 2013-та година италианският астронавт Лука Пармитано замалко не се удави, след като във вътрешността на шлема му се натрупа течност. На 23-ти март тази година същото се случи и с немеца Матиас Маурер. Като резултат НАСА преустанови всичките планови "космически разходки" и оповести, че хора ще излязат в открития космос само в случай на авария. 

Не е чудно защо скафандрите са подценявани - ние често пъти си мислим за тях като за костюми, които изолират астронавта от безвъздушното пространство, осигуряват му кислород и в тях има памперси в случай че му се доходи до тоалетна. В реалността един скафандър е сложна машина - той представлява миниатюрен космически кораб за един човек. 

НАСА няма да пести средства - агенцията смята да даде $3.5 милиарда на Аксиом и Колинс. След като новите скафандри бъдат разработени, те първоначално ще се тестват на Международната космическа станция, преди да бъдат използвани на Луната. 

Ако изключим техническите пречки, с инвестицията на агенцията се очаква да се реши и сериозен социален проблем. Скафандрите от совалковата епоха, които НАСА използва до ден днешен, са конструирани в началото на 80-те години, когато е имало тежки неравенства в аерокосмическия сектор. Истината е, че те са проектирани за мъже-астронавти. Напомням на читателите, че през 2019 г. НАСА трябваше да отложи провеждането на първата изцяло женска "космическа разходка" поради липса на подходящ размер скафандри за тогава живеещите на борда две астронавтки. 

Сега новите скафандри трябва да са пригодени за всякакъв тип размери и телесни структури. Американската космическа агенция разчита, че това ще позволи през 2025 г. на лунната повърхност да се разходят за пръв път жена и цветнокож. 

За повече информация: НАСА 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4561-2022-nasa-awards-collins-axiom

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...