Отиди на
Форум "Наука"

Балканска ендемична нефропатия


Recommended Posts

  • Потребител

Балканската ендемична нефропатия е много интересен медицински казус, по който все още има дискусия и за който няма много информация. 

Епидемията е регистрирана в земите покрай река Дунав в България (Враца), Румъния, Сърбия и Хърватска, и е свързана с поражение на бъбреците водещо до бъбречна недостатъчност, а също така с развитие на рак на пикочните канали. Заболяванията се развиват много бавно при хора живещи в региона от десетилетия, обикновено занимаващи се със земеделие. Хората родени в региона, които са го напуснали не се разболяват. 

1920px-Balkan_endemic_nephropathy_map.sv

Едно от предположенията относно причините за заболяването е че е свързано със бавно отравяне чрез хляб произведен от жито замърсено със семена от отровното растение обикновена вълча ябълка. В семената на вълчата ябълка се съдържа аристохолова киселина, която е отровна и канцерогенна.

Въпреки научно доказаната токсичност вълчата ябълка често се обявява от народната медицина за ценна билка за лечение на различни болести. В резултат на приемането на вълча ябълка като билка е възможно много по-бързо развитие на бъбречна недостатъчност, като заболяването е популярно известно като Китайска билкова нефропатия, тъй като и в китайската народна медицина се използва Манджурската вълча ябълка, която също е отровна. 

Въпросите които възникват е доколко проблема с това заболяване е контролиран, изучен и познат, и дали се вземат ефективни мерки за поддържане на хлебопроизводство с чисто жито. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...