Отиди на
Форум "Наука"

Колко опасна е евентуална авария в Запорожката АЕЦ


Recommended Posts

  • Администратор
1662089225_2_559x*.jpg
 
Запорожката АЕЦ е най-голямата АЕЦ в Украйна и Европа. Близо половин година е под контрола на руските войски. През последния месец около нея има много тревожни новини: територията й е обстрелвана, носят се слухове, че е минирана. Русия и Украйна се обвиняват взаимно в ядрен тероризъм, а ситуацията около атомната електроцентрала предизвиква все по-голяма загриженост на ниво световни лидери и ООН.
 
Темата е гореща, но статията е посветена специално на технически въпроси и е публикувана на руски сайт с всички произтичащи от това последствия. В случая са оставени настрана политическите дискусии - за тях има достатъчно терен в социални мрежи.
 
В тази статия Дмитрий Горчаков описва накратко основните възможни извънредни ситуации, които могат да възникнат в Запорожката АЕЦ или вече възникват, както и техните потенциални последици - какво и къде може да отлети, какво заплашва и дори как може да се подготвим за това.
 
Дмитрий Горчаков е завършил Уралския университет със степен по ядрени реактори и електроцентрали (2006 г.). Работил е и в Руската академия на науките и в частни компании в областта на радиоекологията и управлението на радиоактивните отпадъци. Посетил е десетки руски и чуждестранни ядрени съоръжения, включително атомни електроцентрали, атомни ледоразбивачи и други ядрени промишлени предприятия и изследователски институти. Повече от 10 години се занимава с популяризиране на атомната наука и технологии.
 
  • Харесва ми! 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре е,че реакторите на тази украинска атомна централа не са като онези на нашата АЕЦ"Козлодуй",защото в противен случай,ако Украйна бъде приета в ЕС,ще я накарат да я затвори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Skubi said:

Техническият персонал държи всичко под контрол. 

 

 

Персонала са украинци. Същите от преди войната

Преди 2 часа, deaf said:

Добре е,че реакторите на тази украинска атомна централа не са като онези на нашата АЕЦ"Козлодуй",защото в противен случай,ако Украйна бъде приета в ЕС,ще я накарат да я затвори.

5 и 6ти блок на Козлудуй (тези дето работят още) са същите като на З.АЕЦ ВВЕР-1000. Украинците ползват за 2 реактора, ако не ме лъжи памета, американско гориво от Уестингхаус. 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...