Отиди на
Форум "Наука"

Най-опасните градове и държави в света


Recommended Posts

  • Администратор

Ако човек гледа новинарските емисии в България или чете водещите заглавия от онлайн издания, ще в главата ни се заражда една картина – в България е ужасно, чудовищно, нетърпимо зле. Реалността, парадоксално, е обратната – по отношение на битовата престъпност България всъщност е от най- безопасните страни в Европа!

Излязоха новите данни на Numbeo за най-опасни градове в света за настоящата година. Естествено, не са проучвани абсолютно всички градове, а само големите, но пак дава някаква картина къде е относително по-безопасно да се живее или да се ходи като турист.

Топ 10 най-опасни градове в света през средата на 2022 г. са:

  1. Каракас, Венецуела
  2. Претория, Южна Африка
  3. Селая, Мексико
  4. Сан Педро Сула, Хондурас
  5. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея
  6. Дърбан, Южна Африка
  7. Йоханесбург, Южна Африка
  8. Кабул, Афганистан
  9. Рио де Жанейро, Бразилия
  10. Натал, Бразилия

В топ 20 има и доста американски градове – Балтимор (15), Мемфис (18), Албъкърки (27). Ще ви оставя да се чудите какво ли в демографията им ги приближава толкова близо до Латинска Америка и Африка като опасност. Жокер – не са българските емигранти там.

Най-опасен от европейските градове е Брадфорд, Великобритания, на 26-то място. Следват отново английските градове Ковънтри (38-мо място, изпреварил с едно столицата на Сирия Дамаск. Припомням, че в Сирия има гражданска война вече над десетилетие), френския Нант (47) и Алмати, най-многолюдния град в Казахстан (53).

България и българските градове са значително по-надолу в класацията. Най-опасният град в България е столицата ни, София, класирана на 246-то място, като много по-опасни за живота и здравето са почти всички други големи градове в Европа, а за света да не говорим. Веднага пред София в класирането са Хамбург, Геноа и Берлин, със сходни оценки.

Другият български град в класирането е Варна, на 299-то място.

Пред София и с много повече престъпления са

британските Лондон, Манчестър, Белфаст, Глазгоу, Лийдс, Шефийлд, Ливърпул, Нотингам;

шведските Стокхолм, Малмьо, Гьотеборг;

германските Берлин, Франкфурт;

френските Париж, Бордо, Лион, Рен, Гренобъл, Лил, Монпелие, Ница, Марсилия;

белгийската столица и седалище на ЕС Брюксел;

италианските Рим, Палермо, Милано, Торино, Бари, Наполи;

норвежкия Кристиансанд;

испанските Барселона и Билбао. Интересното е, че столицата Мадрид е много назад в списъка, чак на 367-мо място;

ирландските Дъблин и Дрогеда;

руските Екатерининбург, Новосибирск, Уфа, Ростов на Дон. Тук отново виждаме феномена столицата Москва, както и вторият град Санкт Петербург да имат по-ниска престъпност и съответно са на 295 и 274 място в света.

беларуският Минск;

казахстанският Алмати. Отново столицата Астана (бивш Нурсултан) е по-безопасна и е на 338-мо място.

молдовския Кишинев;

украинските Киев, Харков, Одеса;

балканските градове Констанца, Крайова, Истанбул, Тирана, Скопие, Подгорица, Солун,

Като цяло, статистиката за Европа сочи за следното – водещи фактори даден град да бъде опасен е да бъде многолюден и да има множество различни граждани. Разнообразие и близост често водят до конфликти, казва ни науката.

На този фон България и най-многолюдните ни градове стоят много, много добре. Няма да се уморя да ви повтарям – в България живеем доста добре, на фона на целия останал свят. И да, в много отношения живеем и по-добре от формално по-богатите от нас страни.Другата тенденция, която ясно се откроява е, че по-монолитните страни от Източна Европа, които не са чак такива фенове на модерната идея за мултикултурализма и масовата миграция от Третия свят – или не са в състояние на война, сякаш се справят значително по-добре.

europe_crime_map_sofia_2022_numbeo-1024x
Картата показва страните в Европа с градове, в които има регистрирани повече престъления спрямо София. Мярката е според Индекс на престъпността по градове 2022 г. в средата на годината на Numbeo. Натиснете за цял размер.

Изводите ви ми се струват странни? Или може би се съмнявате в достоверността на Numbeo? Нека видим какво показват данните на една от най-уважаваните статистически институции, Евростат, спонсорирани и направени по поръчка на Европейската комисия.

България има значително по-малко грабежи, регистрирани от полицията като престъпления на сто хиляди жители, 2020 г. В България нивото е 14.4 на 100 000 души, при средно 40.8 за ЕС, или три пъти по-безопасно от средното ниво за съюза.

Първенците в тази класация са Белгия (102.2 на 100 000 души), Испания (95,6), Португалия (87,2), Швеция (85,3).

Пред нас по кражби и грабежи са също така Люксембург, Нидерландия, Германия, Финландия, Италия, Франция, Ирландия, Дания, Литва, Малта, Австрия, Испания, Гърция, Румъния, Латвия, Хърватия – и това са страните-членки от ЕС.

Извън ЕС с повече кражби са и в изключително богатите и уредени страни Швейцария и Норвегия.

Картата показва страните с повече и по-малко престъпления на глава от населението спрямо България. Мярката са грабежи, престъпления, регистрирани от полицията, на 100 000 жители, 2020 г. Източник: Европейска комисия, Евроста. Натиснете за цял размер.
Картата показва страните с повече и по-малко престъпления на глава от населението спрямо България. Мярката са грабежи, престъпления, регистрирани от полицията, на 100 000 жители, 2020 г. Източник: Европейска комисия, Евростат. Натиснете за цял размер.

Представените в тази статия статистически данни се основават на официални данни за регистрираните от полицията престъпления (криминални деяния) в Европа в периода 2008-2020 г. Резултатите обхващат Европейския съюз (ЕС), страните от ЕАСТ, както и страните кандидатки и потенциалните страни кандидатки.

Броят на регистрираните от полицията престъпления варира значително в ЕС, дори спрямо броя на населението, поради различните закони, практики за регистриране и докладване на полицията, които влияят на сравнението. Престъпленията се класифицират в съответствие с Международната класификация на престъпленията за статистически цели (ICCS). Следва да се прилагат методологии за преброяване на престъпленията и лицата. Съответствието на държавите с класификацията на престъпленията и методологиите за преброяване е обяснено в общите метаданни и метаданните за държавите, както и в метаданните за регистрираните от полицията престъпления.

Допускам, че част от причината за толкова доброто ни представяне се корени в следните няколко факта:

– мнозина не отиват в полицията, за да регистрират кражбата на нещо тяхно, тъй като не вярват в разкриваемостта. Но сходна липса на вяра съм убеден, че има и в други страни.

– по-вероятно професионалистите-крадци, джебчии, взломаджии, джамбази и прочие специалисти в отнемане на частна собственост са се ориентирали към по-богатите страни, за да упражняват там „занаята“ си. Тук са останали по-некадърните им събратя и сестри.

Източник: https://voinaimir.info/2022/11/bulgaria-crime-map-2022/?fbclid=IwAR0AXIaggnY-2NZdowd--64kb283qTs3WKptYZV6lEHs96OhLZmQnsGjZgw

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Р. Теодосиев said:

Допускам, че част от причината за толкова доброто ни представяне се корени в следните няколко факта:

Една от причините за ниските стойности при нас е че просто много от кражбите и престъпленията не се регистрират и не се разследват, и причина не е в хората, които не подават жалби, тъй като не вярват в разкриваемостта на престъпността, а е в полицията, която не си прави труда да ги разследва и регистрира.

Друга причина може и да е самият метод на регистрация, който имат. Не ми е много ясно какъв им е метода при регистрация на престъпленията, но на много места и в държавни и в часни фирми и организации има съществена разлика между това което се върши и това, което се отчита. И това не е немърливост на служителите, а е начина на работа. 

Примерно там където работя целия обем работа се регистрира вътрешно в архиви и бази данни, но официално с протоколи се документира само да речем около 20% от работата. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, makebulgar said:

Една от причините за ниските стойности при нас е че просто много от кражбите и престъпленията не се регистрират

Това не е възможно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като гледам най-опасни са големи градове от третия свят и такива от развитите страни, които са допуснали значителна мигрантска паплач. Да, може би у нас неразкритите и нерегистрирани битови престъпления не са малко, но със сигурност това е нещо, което се среща на много други места по света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, deaf said:

Това не е възможно...

Разбира се, че е възможно и че е много популярно дори.

Цитирам пресния случай от съвсем скоро, в който полицаите са прикривали престъпления и при който се опитаха да укрият и спасят престъпник, който убива две жени. Подобни случаи на чадъри над престъпници има много, особено в малките градове и по селата. Те представляват скритата не-финансова корупция, която често е на роднинско шуробаджанашко ниво. 

"След направената проверка „Семерджиев“: Полицайката Радева е уволнена. Проверката показа стряскащи данни. Има данни, че приблизително 40 полицейски служители са нарушили задълженията си, или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Това каза служебният министър Иван Демерджиев по отношение на проверката „Семерджиев“, започнала след катастрофата на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени."

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, makebulgar said:

полицаите са прикривали престъпления

Но не са могли да ги прикрият. Някои дребни престъпления може да се прикрият,но не и големи престъпления. Например,ти караш пиян колата си късно вечерта на пуст път. Катаджия те спира и иска да те глоби. Ти му даваш една столевка и той те пуска. Това е възможно да стане,но не и ако си извършил голямо престъпление.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Реално данните от България не са пълни и няма как да се пише, че престъпността при нас била супер ниска. 

Ето какво пишат в един от дадените линкове по-горе - Регистрирани престъпления по категории престъпления - полицейски данни (crim_off_cat) (europa.eu)

"Сексуално насилие: BG: Процесът на въвеждане на ICCS в статистическата практика на страната все още не е приключил. Данните, предоставени от полицията, не са в пълно съответствие."

"Грабеж: BG: Процесът на въвеждане на ICCS в статистическата практика на страната все още не е приключил. Очаква се тя да предприеме административни стъпки за завършването му през следващите месеци. Поради тази причина данните, предоставени от полицията, не са в пълно съответствие"

"Отвличане: BG: Процесът на въвеждане на ICCS в статистическата практика на страната все още не е приключил. Очаква се тя да предприеме административни стъпки за завършването му през следващите месеци. Поради тази причина данните, предоставени от полицията, не са в пълно съответствие."

"Незаконни действия, включващи контролирани наркотици или прекурсори: BG: Процесът на въвеждане на ICCS в статистическата практика на страната все още не е приключил. Очаква се тя да предприеме административни стъпки за завършването му през следващите месеци. Поради тази причина данните, предоставени от полицията, не са в пълно съответствие."

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 39 минути, deaf said:

Но не са могли да ги прикрият. Някои дребни престъпления може да се прикрият,но не и големи престъпления. Например,ти караш пиян колата си късно вечерта на пуст път. Катаджия те спира и иска да те глоби. Ти му даваш една столевка и той те пуска. Това е възможно да стане,но не и ако си извършил голямо престъпление.

Кой определя дали престъплението е голямо или е малко и че малките статистиката не ги брои, а са важни само големите?! Статистиката която се дава по-горе отчита всякакви кражби и обири без значение малки ли са или не са малки, а това означава, че малките кражби по села и градчета, за които полицията ни често си затваря очите са бройка, която статистиката няма да отчете. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, makebulgar said:

полицията ни често си затваря очите

Възможно е полицията да си затвори очите за някоя битова кражба,но само ако потърпевшия не подаде писмен сигнал,но и това е много съмнително да е възможно. Полицаят е длъжен да отчете писмено всичко,което е вършил по време на дежурството си.

Полицията е военизирана държавна организация и е абсурд там да няма строга статистика. Ти изкарваш полицията разграден двор! Това,че полицията и тайните служби били съсипани от "демокрацията" е тъпа "опорка" пускана от управляващите комунисти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е той полицая е длъжен да отчете нещата, обаче когато престъпника му е шуро, баджо, брат, син, гадже, свекър, или служител на някоя охранителна фирма, на която шефът ѝ е баджанак с началника на РПУ-то, то може и да си пречупи полицая задълженията и да не отчете пълната дейност през деня. Задълженията са едно, а спазването им съвсем друго. Явно полицаите не винаги си спазват задълженията, когато е намесена шуробаджанащината, и особено при подобни случаи, в които висши държавни служители като прокурори или пък политици и депутати пускат чадъри. 

Полицията е военизирана държавна организация с изразена йерархия, която е пряко подчинена и зависима от министри, депутати и други влиятелни люде, и в организацията заповедите се изпълняват, тъй че ако шефа ти каже, че на депутатът Х синчето трябва да бъде спасено си нарушаваш задълженията, иначе изпадаш от йерархията. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 минута, deaf said:

Приятел,шуробаджанащината и политическия "чадър" е едно,но да не се отчете престъпление е друго. Последното е невъзможно.

Нима мислиш, че както примерно не се отчита нарушение на пътя за глоба от 200 лева примерно, защото водачът на МПС се разбира с полицая да му кихне 100, така не се процедира и за прикриване и нерегистриране на битови престъпления?! Категорично се прави, но със сигурност не само у нас.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 минути, skorpion1980 said:

нерегистриране на битови престъпления

Зависи какво разбираш под битово престъпление. Ако някой е завъртял два шамара на жена си и тя е подала оплакване,това не може да се прикрие. Може да се прикрият дребни престъпления,ама много дребни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Като цяло, статистиката за Европа сочи за следното – водещи фактори даден град да бъде опасен е да бъде многолюден и да има множество различни граждани.

Леле, сега ще те емнат политкоректните!
😉😉😉

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, makebulgar said:

Е той полицая е длъжен да отчете нещата, обаче когато престъпника му е шуро, баджо, брат, син, гадже, свекър, или служител на някоя охранителна фирма, на която шефът ѝ е баджанак с началника на РПУ-то, то може и да си пречупи полицая задълженията и да не отчете пълната дейност през деня.

Писмените жалби и сигнали  за престъпления се завеждат в деловодството и няма как да се укрият. Ти получаваш номер .

Преди 6 часа, makebulgar said:

Задълженията са едно, а спазването им съвсем друго.

Тука вече си прав.

Следователя може да претупа следствените действия или да спомогне за укриване на престъплението. Ти получаваш данни за движение на преписката и  удостоверение за наличие/ отсъствие на данни за образувани наказателни производства и повдигнати обвинения.

Сега не се зная как броят престъпленията в горната статия. Дали по броя на жалбите, по образуваните наказателни производства ,или по присъдите. Щото накрая съдът може да се произнесе, че няма престъпление. 

Нямам желание да се ровя, какво представлява тази ICCS и как и кои престъпления отчита.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Втори след княза said:

При първият полученият номер бе от някакъв дневник, наравно с писмата и съобщения за нощен шум, т.е. не от дневника с престъпленията.

Абе Втори, нощния шум е нарушение, защо да го вписват в дневника с престъпленията. Не перепутай !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Втори след княза said:

Обратното. Защо джебчийска кражба на документи да се вписва като нарушение?

Кражбата на документи не се смята за престъпление. https://pik.bg/кражбата-на-документи-не-се-смята-за-престъпление-news271030.html

А защо,...питай законодателя.

Даже при кражба на документи ако не съобщиш в тридневен срок ти ставаш нарушител.

: 

Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
• изгуби, повреди или унищожи български личен документ;
• не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...