Отиди на
Форум "Наука"

Жената през Средновековието


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ролята на жената в средновековното общество

1. В религиозното съзнание

3. В семейството

3. В стопанството, на полето, в занаятчийството, в дома, в замъка...

4. В обществения и в политическия живот, в науката, във военното дело

5. В литературата - исторически хроники, жития, пътеписи, поезия, романи, песни...

6. В изобразителното изкуство - миниатюри, икони, гоблени, статуи, стенописи, мозайки, стъклописи, релефи, картини

7. Различните превъплъщения на жената - сестра, дъщеря, майка, баба, съпруга, любовница, дама на сърцето (на рицаря), слугиня, робиня, приятелка, враг, принцеса, владетелка, проститутка, воин, писателка, селянка, гражданка, кръчмарка, светица... (списъкът не претендира за изчерпателност.)

Ето - съвсем накратко - схематично описани различните роли и превъплъщения на жената през средновековието...

По-късно ще напиша повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

1. В религиозното съзнание. От една страна това е Богородица и множество светици. От друга ролята на жената в църквата е била ограничена. От една страна тя не можело да участва в църковната йерархия - максимум: игуменка (абатиса). То това си е до днес. Заради библейското правило жените да се подчиняват на мъжете, а и заради производността на жената от Адам жената имала второстепенна позиция.

2. В семейството - е, тук положението е било доста незавидно. Във времена, кого е действало правото на на силата, никой не го е било еня за правата на човека и не е имало закон срещу домашното насилие не е било най-изтодната позиция човек да е слабия пол.

3. Средновековното стопанство е по правило затворено и самозадоволяващо се. Но все пак в семейството имало разделение на труда. Жената работи у дома, мъжът излиза навън. като проява на по-крайни виждания не е било мтого желателно жените въобще да се мотаят по улиците.

4. В обществения живот. ова си зависи от самото положение на жената в обществето и от личните й качества. По правило в армията жените нямали работа и някои изключения като жана д'Арк хич не са били гледани с добро око (спомената са я изгорили на клада). Това в една епоха на войни си е било съществен проблем за обществената й реализация. Сиснемата на престолонаследие често изключвала жените от възможността да получат трона, но пък не са редки случаите, когато ставали регентки и играели активна роля в управлението на страната. Все пак наследявали феодални имения и в такъв случай трябвало да ги управляват.

5. В изкуството участвали доста по-рядко от мъжете. Има няколко писателки като напр. Ана Комнина.

6. В повечето занаяти като зографи, златари и др. подобни почти не участвали. В замяна на това що се отнася до това, дето е текстил жените имали монопол. Най-интересни разбира се са жоблените и тук трябва да се спомене този от катедралана в Байо, на който е изобразено норманското завоевание на Англия.

7. Е, това вече е по-сложничко. Сложното съчетание между литературната дама на сърцето и времето на силната ръка. Разбира се дами на сърцето са били само аристократките. За останалите - правото на "прима нокта". :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

1. В религиозното съзнание

Жената е обвинявана в "първородния грях" на Ева, което я прави отговорна за всички нещастия на човечеството. Тя е вечната изкусителка, която е в съюз съсъ Сатаната и отклонява мъжете от изпълнението на техния дълг и от пътя за тяхното спасение. Заради библейското правило жените да се подчиняват на мъжете, а и заради производността на жената от Адам жената имала второстепенна позиция. Монашеството, задължено да даде обет за безбрачие, телесно въздържание и бедност, създава на жената образа на същество, по-низше от мъжа - умствено и физически.

Едва през X - XII век силното развитие на култа към св. Богородица, Божията майка, носителка на чистота и милосърдие, смекчава това положение. Уважението на култа към множеството светици допълва картината.

3. В семейството

Всички жени, както девойките, така и омъжените, са в подчинено положение спрямо своя баща, брат или съпруг. Насилието във вид на възпитателен бой над жената се поощрявал. А и много жени и до днес си мислят: "Той ме бие, следователно ме обича."Същевременно, законодателството защитава жените. Според салическите закони, животът на жената е поставен наравно с този на мъжа. Франките имали и закон, според който жената може да наследява имота на починалия си съпруг.

3. В стопанството, на полето, в занаятчийството, в дома, в замъка...

Жената е постоянен спътник на съпруга си и участва в трудовата дейност наравно с него - и в селото, и в града. Развиват се занаяти като тъкачеството на платове, гоблени, килими..., основани изцяло върху женския труд. Жените могат да влизат в занаятчийските цехове и гилдии и да постигат майсторска степен. Жените от аристокрацията също са натоварени с редица задължения по организирането на многобройните дейности в замъка.

4. В обществения и в политическия живот, в науката, във военното дело

В едно общество, чийто идеал е свързан с физическата сила и воинската доблест, на жената не е отредено завидно място. Жените са лишени от достъп до университетите и не могат да бъдат юристи, лекари, богослови. Но ръководната роля, която й се отрича в семейството и в обществото, жената може да играе в манастира, където може да стане игуменка (абатиса). Не са много и жените, участвали в политическия живот, във военното дело, в бойните изкуства. Сиснемата на престолонаследие често изключвала жените от възможността да получат трона. Власт и влияние те постигат косвено - като майки, съпруги, регентки и дъщери на владетели (Теодора, Алиенор Аквитанска, Анна Комнина, Олга и др.). В практиката на династичните бракове жените от владетелско потекло служат като разменна монета в международните отношения заедно със зестрата си във вид на обширни земи и скъпоценности.

5. В литературата - исторически хроники, жития, пътеписи, поезия, романи, песни...

В историческите хроники жената почти отсъства като герой. Не бива да забравяме византийската принцеса Анна Комнина, автор на историческа хроника, възхваляваща управлението на имп. Алексий I Комнин. Все пак са съхранени множество документи, сочещи разнообразната роля на жените в обществото и тяхната тежест в него. В рицарската литература главна героиня е "дамата на сърцето", очакваща своя рицар да се завърне от битка или от поход, където в нейно име е извършвал безпримерни подвизи.

6. В изобразителното изкуство - миниатюри, икони, гоблени, статуи, стенописи, мозайки, стъклописи, релефи, картини...

Съхранени са хиляди образи на труженички, светици и кралици.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...