Отиди на
Форум "Наука"

Руско-украинската война 2022-2023 година. (2)


Recommended Posts

  • Мнения 5,4k
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Модератор История
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Я, калло се развихрил тук...😎😂

Здрасти, калло!

Тия малоумни тези за лошите ракети на украинското ПВО, които не прихващат целта и падат по жилищните блокове може и да вървят в Пан.бг, ама недей пробва тук! Има огромна разлика във взрива на една осколъчна бойна глава - такива са на ПВО ракетите - и една фугасна! Само неграмотен човек или идиот-путинофил могат да сравняват такива несравними неща... 

А небивалиците за Домбенето на Бомбас отдавна нямат шанс да намерят сериозни привърженици, вече самите руснаци не вярват в тях, след признанията на покойния Св. Евгений Тверски...😊

  • Харесва ми! 8
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

https://t.me/Donbas_Operativniy/54648?single

И на последните останали две.села в Хасковска област вече се развява украински флаг.

  • Харесва ми! 2
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров:
"За мен тази война не е започнала през 2022 г. или дори през 2014 г. За моето семейство и за кримско-татарския народ войната с Русия започна преди векове, когато Москва за първи път окупира моя роден Крим. Роден съм, след като семейството ми е депортирано, и като дете преживях трудностите, причинени от руския колониализъм, който се опитваше да накара коренното кримскотатарско население да се чувства като чужденци в собствената си земя. Тогава те не успяха и никога няма да успеят. Нашата основна цел днес е да спечелим войната."

https://t.me/drmjournal/5957

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес Костадинов нагло лъже във ФБ, че 98 % от бесарабските българи видите ли ненавиждали "фашисткия режим" в Киев. Само дето и те се бият в тази война, при това доста безкомпромисно срещу руснаците.

  • Харесва ми! 6
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 минути, skorpion1980 said:

Днес Костадинов нагло лъже във ФБ, че 98 % от бесарабските българи видите ли ненавиждали "фашисткия режим" в Киев. Само дето и те се бият в тази война, при това доста безкомпромисно срещу руснаците.

9.8 от българите в Бесарабия не подкрепят руската инвазия. Колкото и да не му се харесва на Копейкин.Нашите русофили сега са прегърнали мантрата че Русия щяла да донесе свобода на Африка. Русия и свобода са две несъизмерими величини.... 

  • Харесва ми! 9
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В това видео ще разгледаме актуалните военни новини и най-интересните събития от фронтовете в Украйна през ден 560 от руската инвазия.

Днес отново има много актуализации от посоката на Токмак.

Достъпна стана повече информация за катастрофалната руска контраатака срещу Роботине. Както беше описано в предишния репортаж, за да превземат обратно изключително мощните укрепления на юг от селото, руснаците проведоха флангова атака, но в момента, в който влязоха в селото, украинците също проведоха таква и изтласкаха руснаците обратно.

Вчера някои от най-известните руски анализатори потвърдиха, че силите им наистина са напуснали селото. Те обаче твърдят, че са го направили не заради украинската контраатака, а защото са постигнали целта си да прекъснат доставките, така че нямало смисъл да остават там под постоянен обстрел. Обяснението няма много смисъл, защото снабдителните пътища не са като кабелите – не можете да ги отрежете и да си тръгнете – трябва да останете там и да поддържате огневи контрол, за да предотвратите движение по пътя. И така, украинските сили южно от селото прекараха няколко часа в оперативно обкръжение, но след като руснаците се оттеглиха, движението беше подновено.

Ето защо украинците направиха нова вълна от атаки в посока Новопрокопивка. Те започнаха да се подготвят за тази атака още преди 4 дни, когато руски източници разпространиха информация за преместване на механизирани части по-дълбоко в плацдарма. Досега по време на щурмови операции украинците са използвали танкове за огнева подкрепа, така например те действаха на няколко километра от линията на съприкосновение в Роботине. Фактът, че танковете са забелязани западно от селото показват, че украинците засилват настъпателните си действия.

Наскоро разпространени кадри показват как украински войник преминава през новопревзетата позиция. Интересното е, че външните окопи, в които влязоха първи, бяха почти празни и нямаха никакви остатъци от боеприпаси или тела, докато другата страна на мрежата от окопи, където руснаците построиха своите убежища, имаше много оръжия и сандъци с боеприпаси. Изглежда, че украинците са направили внезапна атака, руснаците не са успели да защитят външния периметър на окопите и след като са разбрали, че са се прецакали, бързо са избягали. Боецът коментира и факта, че на земята има повече руски дрехи, отколкото боеприпаси и потвърди, че руснаците не са успели да окажат съпротива и са избягали панически.

Тъй като украинците в тази конкретна посока се бият в низините и близо до първата линия на отбрана, те се натъкват на много мини. Както споменахме по-рано, що се отнася до полетата в низините, руснаците решиха да ги минират масирано, вместо да строят укрепления там. Наскоро разпространените кадри от линията на съприкосновение ясно демонстрират гъстотата на минните полета в този регион. Украински боец на видеото откри 12 противотанкови мини и 5 противопехотни мини на много малка площ близо до пътя. Руснаците вероятно са оставили пътя празен нарочно, защото са го държали под постоянен огън и са били готови да унищожат водещата машина с артилерия, за да накарат всички останали да се движат около нея през минното поле. Подобна тактика е много разпространена, но както беше описано по-рано, украинците се научиха да откриват такива капани с дронове с термокамери, поради което руснаците започнаха да използват друг подход.

Украински боец каза, че друг капан, който руснаците използват, е вкопаването на експлозиви в пътя. Тъй като действията се развиват предимно в полетата, пътищата тук не са асфалтирани и лесно могат да бъдат минирани. Когато руснаците знаеха предварително, че скоро ще трябва да се оттеглят, те заравят до половин тон експлозиви в земята, които да детонират дистанционно. Така те наблюдават района от дронове и когато видят украински сили да се движат по пътя, го взривяват. Но не всички области са подходящи. За да взривят експлозива в подходящия момент, руснаците трябва да знаят къде точно се намира. Ориентирането в полето и от голямо разстояние е много трудно, така че районът трябва да е маркиран, например експлозивите да се поставят на кръстовища, близо до самотни дървета или на празни места. Украинските инженери търсят потенциално рискови зони и се опитват да ги открият и разминират предварително.

Като цяло, след като украинците отблъснаха руската контраатака в Роботине, те подновиха движението си към Новопрокопивка и се очаква съвсем скоро да започнат да я щурмуват. Руските сили бяха забелязани да подсилват този регион с най-добрите си танкове, а именно Т-90. Украинските оператори на дронове вече работят по унищожаването им и всяко друго оборудване, което навлиза в региона. Те дори извършиха първия документиран опит да свалят руски хеликоптери с дрон камикадзе. Въпреки че този път дронът пропусна целта се надяваме съвсем скоро да видим успешно унищожаване на руски десантни хеликоптери.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, resavsky said:

9.8 от българите в Бесарабия не подкрепят руската инвазия. Колкото и да не му се харесва на Копейкин.Нашите русофили сега са прегърнали мантрата че Русия щяла да донесе свобода на Африка. Русия и свобода са две несъизмерими величини.... 

Питай в МВнР и Министерството на Правосъдието колко хора подават молба за установяване на български произход в консулсвата в украйна и в окръжващите страни или на място в София...не забравяй, че малцинствената политика на украинците продължава да набляга на ако ще насилсвена асимилация...Например. В Мункачево в чисто унгарско училище оволняват унгарското ръководство и една украинка назначават за дириктор. свалят всички унгарски символи и откриването на годината върви само под украински знамена, символи и език...В протест учителите и родителите безмълвено се изправят пред ръководството..A egyik tanuló egy nemzeti színű gyertyát helyezett el az asztalra Fotó: a munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola Facebook oldala..и запалват една унгарска свещ пред кръста.

 

Редактирано от Skubi
  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Поддръжникът на Украйна и голям фен на украинските въоръжени сили от немския Bild, Юлиан Репке, е принуден да признае, че ракетата, която удари пазара в Константиновка, е летяла от северозапад, тоест от украинската страна!
https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1699695583999427032
https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1699450596149878983
https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1699807712836477354

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

https://t.me/vchkogpu/41635

Гори най големия завод за микроелектроника в Русия .Вероятно дронове.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 минути, RIZAR said:

Поддръжникът на Украйна и голям фен на украинските въоръжени сили от немския Bild, Юлиан Репке, е принуден да признае ...

Когато има убити цивилни в Украйна, винаги излиза, че това е работа на украинците. Буча беше фейк,
театърът е Мариопуъл беше фейк и т.н.. Как пък един път руснаците не се оказаха виновни. 🙄

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ISW анализира действията на украинските въоръжени сили в южната част на страната и перспективите за пробив на руската отбрана до края на годината

Украинските войски продължават офанзивата край Бахмут и в западната част на Запорожка област и са постигнали нови успехи на двата участъка на фронта. Това се посочва в доклада на Американския институт за изследване на войната (ISW).

▪️ Според ISW геолокационните кадри от 7 септември показват по-нататъшен напредък на украинските войски северозападно от Вербовое (18 км югозападно от Орехов) в западната част на Запорожка област.

▪️ Според Института за изследване на войната руските войски обстрелват украинските сили, които напредват северозападно от Вербовое.

▪️ "Геолокационни кадри, публикувани на 7 септември, показват, че украинските сили постигат незначителни успехи северозападно от Клешчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут)", допълва ISW.

▪️ Анализаторите на ISW обръщат внимание и на неотдавнашно изявление на Трент Мол, директор на отдел "Анализи" в Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ. Той заяви, че има "реалистична вероятност" украинските сили да пробият всички руски отбранителни съоръжения в Южна Украйна преди края на 2023 г.

▪️ "Въпреки това руската отбрана не е равномерна по целия фронт в Южна Украйна и оценките за силата на следващите руски отбранителни позиции могат да бъдат екстраполации, основани на ограничена информация от малки участъци на фронта. Украинските сили постигат тактически успехи и успешно изтощават отбраняващите се руски сили. ISW продължава да оценява, че контранастъплението на Украйна може да постигне оперативни успехи през 2023 г., но следващите линии на руските отбранителни позиции все още представляват значително предизвикателство за украинските сили и в някои райони могат да бъдат здраво удържани", допълва Институтът за изследване на войната.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 часа, RIZAR said:

Поддръжникът на Украйна и голям фен на украинските въоръжени сили от немския Bild, Юлиан Репке, е принуден да признае, че ракетата, която удари пазара в Константиновка, е летяла от северозапад, тоест от украинската страна!

Ракетата е била С-300, пригодена за атакуване на наземни цели (документално само руснаците имат такива), а тези ракети, както някъде казва и сам Репке, могат да се програмират да атакуват по не-права линия, от различни направления.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нощес:

1) Най-големият руски завод за микроелектроника Silicon El гори в Брянск след удар от безпилотен самолет.

2) В Москва в Новогиреево има силен пожар. Чуват се взривове. Площта на пожара в Новогиреево е около 1000 кв. м.

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Just now, scaner said:

Нощес:

1) Най-големият руски завод за микроелектроника Silicon El гори в Брянск след удар от безпилотен самолет.

2) В Москва в Новогиреево има силен пожар. Чуват се взривове. Площта на пожара в Новогиреево е около 1000 кв. м.

Дебело следва да се подчертае,че при всички тези удари с дронове от украинска страна все още няма човешки жертви.

  • Харесва ми! 8
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Преди 1 час, resavsky said:

Дебело следва да се подчертае,че при всички тези удари с дронове от украинска страна все още няма човешки жертви.

По логиката на русофилите Украинците мразят само своя народ ;)

  • Харесва ми! 4
  • Благодаря! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

https://t.me/Donbas_Operativniy/54780

Пленени руснаци във Вербовое.Не изглеждат особено разочаровани.За тях касапницата свърши.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

След няколко дни на отбиване на руски контраатаки и утвърждаване на заети позиции от тази сутрин ВСУ настъпват на три направления на Запорожския фронт.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В #Куба се проведоха масови арести на вербовчици за руската армия. 

Кубинските власти са арестували 17 души по обвинения, че са набирали кубинци в руската армия и са ги изпращали на фронта в Украйна. 

Според прокурора Хосе Луис Рейес членовете на мрежата могат да получат до 30 години затвор, доживотен затвор или смъртно наказание в зависимост от тежестта и характера на извършените престъпления.

Припомняме, че през последните дни Куба реагира остро, разкривайки мрежа от вербовчици на Русия, които привличат в армията кубинци, живеещи в Русия и граждани в самата Куба. 

Кубинското външно министерство излезе с изявление, че не участва в “специалната военна операция”.

https://t.me/drmjournal/5960

-----------------

По последни данни, Русия е изтеглила почти цялата си военна структура от Беларус: в страната остават около 2100 руски военнослужещи, а целият авиационен компонент на регионалната военна групировка (РГВ) е изтеглен от страната.

Повечето от самолетите и хеликоптерите бяха в Беларус от началото на януари 2023 г., а изтеглянето на авиационната групировка означава, че авиационният компонент на РГВ вече не съществува. Към 1 септември в Беларус остава само един щурмови самолет Су-25 на руските ВВС, който е преместен на летище Лида на 31 август.

Съобщава се също така, че през юли-август броят на руския военен персонал в Беларус значително намалява. Руските полеви лагери на полигоните Обуз-Лесноуски, Лепелски и Осиповичи са ликвидирани и разположеният там военен персонал се завръща в Русия.

https://t.me/drmjournal/5963

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, resavsky said:

https://t.me/Donbas_Operativniy/54780

Пленени руснаци във Вербовое.Не изглеждат особено разочаровани.За тях касапницата свърши.

Не се знае дали е свършила. От началото на инвазията има непрекъсната размяна на военнопленници. Ако тези конкретно бъдат разменените, със сигурност ще ги пратят отново на фронта. То всъщност тази размяна е една от причините за удължаването на войната.

  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
 
Малко анализ в този момент – защото мисля, че следващите цифри ще имат много повече смисъл от всякакъв вид данни на жертвите, чиято маса всъщност се основава на предположения, а и заради динамизма.
 
✓В района на Роботине четири механизирани бригади на добрите и една артилерийска за около два месеца, унищожиха:
 
- 2 кацапски усилени мотострелкови дивизии (19-та и 42-ра),
- 1 морска пехотна бригада (810-та)
- 1 артилерийска бригада (291-ва),
- 1 ракетно-артилерийска бригада (12-а)
- 2 бригади на Спецназ (22-ра и 45-а),
…т.е. еквивалента на "руска армия плюс“.
 
✓„Най-голямата“ новина от този район от края на август беше разгръщането на 76-та дивизия на ВДВ през пристанището Бердянск и Мелитопол в района на Новопрокопивка. На 3-4 септември голяма част от тази дивизия беше хвърлена в контраатака срещу Роботине, от югозапад. Въпреки че беше подкрепена от бараж от С300, в балистичен режим (руснаците трябва наистина да са отчаяни да започнат да разполагат ПВО-то С300 срещу тактически украински позиции), МРК планиращи бомби (изстрелвани от Су 34), и вертолети Ка 52, и този удар беше отблъснат, макар и с известна цена за ВСУ. Руснаците си върнаха кота 166 (много модерна, сега всеки "соцмедия специалист" я съобщава по два пъти на ден), инкогнито над Роботине и изглежда пак влязоха в селото...
 
✓И накрая, украинците продължиха своите, до сега, тайнствени атаки с БПЛА по цели дълбоко в Русия. В Москва поне по веднъж, всяка от последните три поредни нощи. Една от известните и дискутирани цели е щабът на руските федерални митници. Но и промишлени съоръжения в Курск, Брянск и Ростов на Дон също бяха ударени от украински дронове. (Направо е смешно как руснаците обесняват как с С400, отбиват атаки на преработени С200). В Донбас украинците атакуваха железопътната гара в Донецк късно вечерта на 7 септември и - или в същия ден, или ден по-рано - и, черешката, са извадили от строя система за електронна война Предел-Е в окупирания Крим(скъпичка), която някъде от южния бряг им следеше дроновете.
  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Днес ще има среща на Путин с Ким Чен Ун във Владивосток. Руснаците ще искат оръжие разбира се а в замяна ще предложат на Пхенян зърно и военни технологии. Въпроса е дали другаря Ким ще иска руски военни технологии които най меко казано се компрометираха в Украйна.  

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ABC News съобщава, позовавайки се на американски служители, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън вероятно ще изпрати тактически балистични ракети ATACMS на Украйна.

"Това ще се случи", казва един от служителите, който има достъп до плановете за подпомагане на сигурността.

Втори служител заяви, че ракетите се обмислят и вероятно ще бъдат включени в предстоящ пакет за военна помощ.

ATACMS са тактически балистични ракети с обсег на действие до 300 км, които могат да бъдат изстрелвани от съществуващите в Украйна установки HIMARS. Украинската армия вече разполага с оръжия с подобен обсег под формата на британски крилати ракети Storm Shadow и подобни френски SCALP, но те летят над повърхността с дозвукова скорост, докато ATACMS летят по балистична траектория с три пъти по-висока скорост от звука.

-----

Да се подготвим за следващата част от представлението с Кримсия мост :)

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...