Отиди на
Форум "Наука"

Средната работна заплата в България


Recommended Posts

  • Администратор

Землевежhttps://www.facebook.com/zemlevezh/posts/

Средната месечна брутна работна заплата в България възлиза на 1957 лв. през второто тримесечие на 2023. Така тя за пръв път минава символичната стойност от 1000 евро след силен ръст през последните години, изпреварващ също високата инфлация.

За жалост голямата аритметическа тежест на работещите в София при определянето на средната заплата изкривява резултата на национално ниво. Така се оказва, че при разбивка по области във всяка една освен в столицата средната стойност лежи под средната за страната. Докато средната работна заплата в гр. София възлиза на почти 2,7 хил. лв., във Варна - една от най-високоплатените останали области, сумата е едва 1790 лв. Това превръща параметъра "средна работна заплата" на национално ниво в неприложима величина и подкопава доверието в официалната статистика.

Какви разлики забелязвате в ежедневието между столицата и останалите региони на България?

 

367014942_672784544881329_8884531438685440987_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Средната заплата в страната доближава 2000 лв., в София – 2700 лв.

В повечето сектори ръстът на възнагражденията изпреварва инфлацията, но има и изключения

Средната заплата в ИКТ индустрията е 4732 лв. и надхърля с голяма преднина тази в останалите сектори.
 Средната заплата в ИКТ индустрията е 4732 лв. и надхърля с голяма преднина тази в останалите сектори.    ©  Цветелина Белутова
 
Темата накратко
  • Средната заплата расте с над 13% на годишна база през второто тримесечие и достига 1957 лв.
  • Големите различия между отдлени сектори и области в страната остават.
  • Минималната заплата трябва да достигне около 930 лв. от догодина, ако се приложи приетият по-рано механизъм.

На фона на все още високата инфлация и недостига на работна ръка заплатите в страната продължават да се покачват с двуцифрени темпове, но очаквано ръстът леко се забавя след достигнатите по-рано рекорди. Средното брутно възнаграждение се е увеличило с малко над 13% за последната година и достига 1957 лв. през второто тримесечие на 2023 г., а в столицата е значително по-високо - 2700 лв., показват данни на НСИ. Със значителна преднина традиционно са заплатите в IT сферата, където средното ниво вече надхвърля 4700 лв. А с най-голям ръст, над 22%, са заплатите в енергетиката.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2023/08/12/4517174_srednata_zaplata_v_stranata_doblijava_2000_lv_v_sofiia/?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На фона на всичко и някак нарочно не казват нищо за данъците. А служител може да си вземе чисто основната заплата само ако има 30г стаж, който се води. Понеже в някои сектори не го водят. Или намалят заплатата на този със стажа, да стане равна на този без стаж, като му добавят стажа.

Дори минималната заплата, която е без данък общ доход има другите данъци фондове и т.н. и се взема по-малко. 

Скоро време ще се наложи София да се отдели в отделна статистика, да не се заблуждават хората. Въпреки, че и в София и в Търново хората ядат еднакво и имат сходни потребности. Единствено слабоумието да се концентрира всичко в София е причина за това. Някои фирми се усетиха и започнаха да се изнасят извън града, но някои.

Ковида отвори и дистанционният вариант. Сега не стига, че не ти трябва офис, не ти трябва и разходи за отопление, охлаждане и вода,  не ти трябва и транспорт и е все тая дали си на центъра или на село.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А тази е първата година в която не чух да казват, че вече сме свършили с данъците и започваме да работим за себе си. Дано да не е защото още не се е случило през Август. Това е най-показателната статистика. От нея видимо се показва че общите данъци са около 50%. Ако се случи през месец Юни.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор
средна работна заплата.jpg
 
⚙️ Индустриални общини за поредна година са лидери по заплати в страната
 
👉 Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите лица в България за 2022 г. е в община Челопеч (3 398 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 949 лв.), а на трето място е изненадата тази година – община Кнежа (2 813 лв.).
 
👉 На четвърта позиция е Столична община (2 475 лв.), следвана от общините Раднево (2 450 лв.), Пирдоп (2 440 лв.) и Гълъбово (2 260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2 156 лв.), Панагюрище (2 050 лв.) и Божурище (1 925 лв.).
 
💡 В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната. Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г.
 
Отново наблюдаваме силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра в страната. В топ 25 по заплати влизат общините 1) Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) Марица и Куклен до Пловдив.
 
ℹ Виж повече (линкове в коментари) за заплатите в страната в обобщаващия материал на страницата на ИПИ, както и визуализацията на данните на „265 истории за икономика“.
 
Източник: Institute for Market Economics
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...